Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 47
  1. #1
    ROG Enthusiast Array SimondsUnchaind PC Specs
    SimondsUnchaind PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorIntel I7 6850k
    Graphics Card #1ROG Strix 1070
    Sound CardSchiit Jotunheim
    MonitorDell S2417dg
    Storage #1512MB Samsung 950 pro
    Storage #23TB WD Black
    CPU CoolerThermaltake 3.0 UIltimate
    CaseThermaltake V51
    Power Supply1000W EVGA PS
    Keyboard Corsair K70 RGB Rapidfire
    Mouse Corsair M65 Pro RGB
    Headset Focal Elear
    Mouse Pad Corsair Extended
    Headset/Speakers Emotiva S5 powered monitors
    OS Windows 10 Home 64bit

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    45

    Question RVE10 with G.Skill Trident Z DDR4 incompatibility

    Hey guys!

    I just finished building my first PC and upon the first boot, I get error 53 (memory failed to initialize...), I cannot get past post and into the BIOS

    The Ram I'm using is the G.Skill Trident Z DDR4 3200 32gb kit (4 x 8gb)
    Series Trident Z
    Memory Type DDR4
    Capacity 32GB (8GBx4)
    Multi-Channel Kit Quad Channel Kit
    Tested Speed 3200MHz
    Tested Latency 16-18-18-38-2N
    Tested Voltage 1.35v
    Registered/Unbuffered Unbuffered
    Error Checking Non-ECC
    SPD Speed 2133MHz
    SPD Voltage 1.20v
    Fan lncluded No
    Height 44 mm / 1.73 inch
    Warranty Limited Lifetime
    Features Intel XMP 2.0 (Extreme Memory Profile) Ready

    This memory is not listed on Asus's QVL for the motherboard but on G.Skills website, the Asus Rampage V edition 10 motherboard is listed on this memory kits QVl. Not sure why they would be conflicting.

    I'm using an:
    Asus Rampage V Edition 10
    Intel I7 6850k
    Asus Strix 1070
    950 pro 512gb SSD
    3TB WD Black
    Evga 1000w PS

    Any help would be much appreciated!

    Here's a link to a video if anyone cares : https://www.youtube.com/watch?v=R_qh...ature=youtu.be

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array FireRx PC Specs
    FireRx PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorIntel 7900 X
    Memory (part number)Corsair CMD32GX4MA2800c16
    Graphics Card #1EGVA RTX 2080ti
    Sound Cardonboard
    MonitorLG 34" curved
    Storage #1Samsung 960 M2 SSD 1 terabyte
    Storage #2Samsumg 850 PRO SSD 1Tb
    CPU CoolerCorsair H80i
    CaseLian Li VS2000
    Power SupplyThermaltake 1200 modular
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Logitech
    Headset Powerbeat2 wireless
    Mouse Pad Xtrac Ripper XL
    Headset/Speakers logitech
    OS Windows 10 Pro 17692
    Network RouterNetGear
    Accessory #1 Logitech G940 FLight gear
    FireRx's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Reputation
    33
    Posts
    712

    yeah I did this on my X-79 build and paid for it dearly not following ASUS's QVL . Even though they did work. I would get occasional errors in Windows. See if you can return them in trade for a memory kit that is on the QVL. You'll be much happier in the end. I can almost bet you money that mobo is trying to initialize that memory on 1.2v.
    Last edited by FireRx; 08-08-2016 at 07:24 PM.
    Intel Core i9 7900X @4.7ghz @1.219v
    Asus Rampage VI Extreme [bios 1902]
    LG (34U97-s) Monitor 3440 x1440
    Nvidia RTX 2080ti
    Windows 10 Pro

  3. #3
    ROG Enthusiast Array SimondsUnchaind PC Specs
    SimondsUnchaind PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorIntel I7 6850k
    Graphics Card #1ROG Strix 1070
    Sound CardSchiit Jotunheim
    MonitorDell S2417dg
    Storage #1512MB Samsung 950 pro
    Storage #23TB WD Black
    CPU CoolerThermaltake 3.0 UIltimate
    CaseThermaltake V51
    Power Supply1000W EVGA PS
    Keyboard Corsair K70 RGB Rapidfire
    Mouse Corsair M65 Pro RGB
    Headset Focal Elear
    Mouse Pad Corsair Extended
    Headset/Speakers Emotiva S5 powered monitors
    OS Windows 10 Home 64bit

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    45

    Quote Originally Posted by FireRx View Post
    yeah I did this on my X-79 build and paid for it dearly not following ASUS's QVL . Even though they did work. I would get occasional errors in Windows. See if you can return them in trade for a memory kit that is on the QVL. You'll be much happier in the end. I can almost bet you money that mobo is trying to initialize that memory on 1.2v.
    I spoke with G.Skill just now and the guy on the phone first, hung up on me when trying to explain my situation, So I called back, got the same guy, called him out (lol) and he then listened. He said they tested the Asus RVE10 board with my specific memory kit, to which it worked for them. I have not yet flashed my BIOS up to the newest version (0901), so he recommended that I do that first and try the ram again. I generally just want the Ram to work so I don't have to deal with shipping the memory for a return and I'd be lying if i said I didnt choose the ram because the sexy black and white look.

    Once I flash my BIOS (once I've learned how lol), I will report back my findings.

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array FireRx PC Specs
    FireRx PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorIntel 7900 X
    Memory (part number)Corsair CMD32GX4MA2800c16
    Graphics Card #1EGVA RTX 2080ti
    Sound Cardonboard
    MonitorLG 34" curved
    Storage #1Samsung 960 M2 SSD 1 terabyte
    Storage #2Samsumg 850 PRO SSD 1Tb
    CPU CoolerCorsair H80i
    CaseLian Li VS2000
    Power SupplyThermaltake 1200 modular
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Logitech
    Headset Powerbeat2 wireless
    Mouse Pad Xtrac Ripper XL
    Headset/Speakers logitech
    OS Windows 10 Pro 17692
    Network RouterNetGear
    Accessory #1 Logitech G940 FLight gear
    FireRx's Avatar
    Join Date
    Apr 2013
    Reputation
    33
    Posts
    712

    yeah it's pretty easy to flash the bios, I just did a few hours ago. just make sure the UBB you use is formatted fat 32.
    Intel Core i9 7900X @4.7ghz @1.219v
    Asus Rampage VI Extreme [bios 1902]
    LG (34U97-s) Monitor 3440 x1440
    Nvidia RTX 2080ti
    Windows 10 Pro

  5. #5
    untouched Array Praz's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    137
    Posts
    4,038

    Although I don't have this kit is is hard to imagine this memory not working with the R5E10. The 3200 CAS14 and 3600 CAS 15 kits I have work without issue.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array SimondsUnchaind PC Specs
    SimondsUnchaind PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorIntel I7 6850k
    Graphics Card #1ROG Strix 1070
    Sound CardSchiit Jotunheim
    MonitorDell S2417dg
    Storage #1512MB Samsung 950 pro
    Storage #23TB WD Black
    CPU CoolerThermaltake 3.0 UIltimate
    CaseThermaltake V51
    Power Supply1000W EVGA PS
    Keyboard Corsair K70 RGB Rapidfire
    Mouse Corsair M65 Pro RGB
    Headset Focal Elear
    Mouse Pad Corsair Extended
    Headset/Speakers Emotiva S5 powered monitors
    OS Windows 10 Home 64bit

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    45

    After updating the BIOS to the current version (0901), I am still having no luck and cannot get past the post with error 53.

    I have tried each memory module in the D1 DIMM slot per Asus's recommendation over the phone. I asked as to why this kit would be incompatible for any other clues but was told "because its not on the QVL"... so not sure where to go from here.

    When It stops on error 53. An orange LED illuminates the left of the tiny white switches, Specifically the switch #4. Also, an LED lights up near the ATX power supply labeled RAM_CD (probably because RAM is in the D1 slot)
    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0523.jpg 
Views:	4 
Size:	237.1 KB 
ID:	58744
    DRAM light
    Click image for larger version. 

Name:	IMG_0524.jpg 
Views:	2 
Size:	174.0 KB 
ID:	58745
    PCI-E lane lights - this part troubles me because I have nothing plugged into the 4th PCI-E slot
    Last edited by SimondsUnchaind; 08-08-2016 at 11:44 PM.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array santz76 PC Specs
    santz76 PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorI7- 6850k 4.4ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z 64gb DDR4 3400hz
    Graphics Card #1Asus Rog Strix GTX 1080
    Graphics Card #2Asus Rog Strix GTX 1080
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorRog Swift PQ348Q curved monitor
    Storage #1Corsair GTX Force 500 GB SSD
    Storage #2Corsair force gt 500gb
    CPU CoolerSwiftech h240x custom apogee xl rog water block mayhems blood red coolant
    CaseCorsair 760T
    Power SupplyCorsair AX 1200I
    Keyboard Corsair k70 (cherry reds) RGB
    Mouse ROG GLADIUS
    Headset Astro A40 PC TR Editions
    Mouse Pad Asus ROG Sheath XL mouse pad
    OS Windows 10 / Samsung 950 pro M.2
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 DX Formula red/black gaming chair
    santz76's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    11
    Posts
    138

    when using quad channel sticks make sure they are slotted in the GRAY slots only, dimm slot A1-B1-D1-C1. these kits will definetlly work as i have 64gb, fyi i believe they are 1.35v ram

  8. #8
    ROG Enthusiast Array SimondsUnchaind PC Specs
    SimondsUnchaind PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorIntel I7 6850k
    Graphics Card #1ROG Strix 1070
    Sound CardSchiit Jotunheim
    MonitorDell S2417dg
    Storage #1512MB Samsung 950 pro
    Storage #23TB WD Black
    CPU CoolerThermaltake 3.0 UIltimate
    CaseThermaltake V51
    Power Supply1000W EVGA PS
    Keyboard Corsair K70 RGB Rapidfire
    Mouse Corsair M65 Pro RGB
    Headset Focal Elear
    Mouse Pad Corsair Extended
    Headset/Speakers Emotiva S5 powered monitors
    OS Windows 10 Home 64bit

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    45

    Quote Originally Posted by santz76 View Post
    when using quad channel sticks make sure they are slotted in the GRAY slots only, dimm slot A1-B1-D1-C1. these kits will definetlly work as i have 64gb, fyi i believe they are 1.35v ram
    Could you tell me your Memory Kits product code? Just got off the phone with Asus support and he said that the Trident Z RAM lineup is for only the Z170 chip set; I know that's not true..

    Also, the blinking PCI-E lane 4 light pictured above is either because my PCI-E lane is broken (out of box) or the board is having a grounding issue.

    Currently tearing everything out of the case to build on a box to test for grounding problems.
    Last edited by SimondsUnchaind; 08-09-2016 at 01:17 AM.

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array santz76 PC Specs
    santz76 PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorI7- 6850k 4.4ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z 64gb DDR4 3400hz
    Graphics Card #1Asus Rog Strix GTX 1080
    Graphics Card #2Asus Rog Strix GTX 1080
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorRog Swift PQ348Q curved monitor
    Storage #1Corsair GTX Force 500 GB SSD
    Storage #2Corsair force gt 500gb
    CPU CoolerSwiftech h240x custom apogee xl rog water block mayhems blood red coolant
    CaseCorsair 760T
    Power SupplyCorsair AX 1200I
    Keyboard Corsair k70 (cherry reds) RGB
    Mouse ROG GLADIUS
    Headset Astro A40 PC TR Editions
    Mouse Pad Asus ROG Sheath XL mouse pad
    OS Windows 10 / Samsung 950 pro M.2
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 DX Formula red/black gaming chair
    santz76's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    11
    Posts
    138

    f4-3200c16q2-64gtzsk, these are for x99 chipset, also i had the z107 trident z 3400 on here before these with no issues

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array santz76 PC Specs
    santz76 PC Specs
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorI7- 6850k 4.4ghz
    Memory (part number)GSkill Trident Z 64gb DDR4 3400hz
    Graphics Card #1Asus Rog Strix GTX 1080
    Graphics Card #2Asus Rog Strix GTX 1080
    Sound CardSound Blaster Z
    MonitorRog Swift PQ348Q curved monitor
    Storage #1Corsair GTX Force 500 GB SSD
    Storage #2Corsair force gt 500gb
    CPU CoolerSwiftech h240x custom apogee xl rog water block mayhems blood red coolant
    CaseCorsair 760T
    Power SupplyCorsair AX 1200I
    Keyboard Corsair k70 (cherry reds) RGB
    Mouse ROG GLADIUS
    Headset Astro A40 PC TR Editions
    Mouse Pad Asus ROG Sheath XL mouse pad
    OS Windows 10 / Samsung 950 pro M.2
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Saitek X52 Pro
    Accessory #2 DX Formula red/black gaming chair
    santz76's Avatar
    Join Date
    Dec 2012
    Reputation
    11
    Posts
    138

    follow this maybe u need to manually set your voltage in bios to get the 3200 i had to with mine but this should help!https://www.youtube.com/watch?v=dW6gBneg3VA

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •