Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 43
  1. #1
    ROG Guru: Brown Belt Array Brighttail PC Specs
    Brighttail PC Specs
    Laptop (Model)Asus G751JT
    MotherboardAsus x299 Rampage VI Extreme
    ProcessorIntel i9-7900x
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum SE 3200Mhz 4x8
    Graphics Card #1MSI GTX 1080TI
    MonitorAcer XB321HK (4k,IPS,G-sync)
    Storage #1Intel 900p (Boot) 2xSM961 (RAID 0) Games
    Storage #2Samsung 850 Pro 512GB - WD Black 4TB
    CPU CoolerCustom Water Cool
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX 1200i
    Keyboard Corsair Platinum 95
    Mouse Asus SPATHA
    Mouse Pad Corsair MM800
    Headset/Speakers Kanyo Y5
    OS Windows 10 64 bit
    Accessory #1 2 x Alphacool Full Copper Radiator 420mm/280mm
    Accessory #2 Monsoon MMRS reservoir w/ 2 x D5 Vario Pump
    Accessory #3 Monsoon Free Center Compression Fittings

    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    33
    Posts
    1,345

    Asus Aura Software using up to 20% CPU?

    Hey all,

    So when I first reboot my computer, the Aura software runs and doesn't take up a lot of CPU processing, but after running for a few hours, I'm seeing it creep up to 5, 10, 15 and even 20% CPU usage just running in the background. I'm using the latest version and was wondering if anyone had similar experiences and if so has anyone figured out why or a work around.

    I originally started investigating this when I found my idle temps hovering around 45C. With a fresh start of Aura, I'm back down to 32C but when it is using the CPU that much, it is the equivalent of running Steam Games or other intensive program.

    Yes I have uninstalled it and reinstalled it in a new directory even. For some reason the longer it runs, the more it uses the CPU.

    I'm on WIn 10 with my system specs in my signature.

    Help?
    Panteks Enthoo Elite / Asus x299 Rampage VI Extreme / Intel I9-7900X / Corsair Dominator RGB 3200MHz
    MSI GTX 1080 TI / 2x Intel 900p / Samsung 970 Pro 512GB
    Samsung 850 PRO 512GB / Western Digital Gold 8TB HD
    Corsair AX 1200i / Corsair Platinum K95 / Asus Chakram
    Acer XB321HK 4k, IPS, G-sync Monitor / Water Cooled / Asus G571JT Laptop

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    I remember having this issue as well the last time I did a Windows install. I just did a reinstall of Win 10 and since I remembered having this issue I figured I'd do a quick search. If I remember correctly I used an old version for a different motherboard (I'm on the X99 Strix) and it fixed the leak. What version of Aura are you using?

  3. #3
    ROG Guru: Brown Belt Array Brighttail PC Specs
    Brighttail PC Specs
    Laptop (Model)Asus G751JT
    MotherboardAsus x299 Rampage VI Extreme
    ProcessorIntel i9-7900x
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum SE 3200Mhz 4x8
    Graphics Card #1MSI GTX 1080TI
    MonitorAcer XB321HK (4k,IPS,G-sync)
    Storage #1Intel 900p (Boot) 2xSM961 (RAID 0) Games
    Storage #2Samsung 850 Pro 512GB - WD Black 4TB
    CPU CoolerCustom Water Cool
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX 1200i
    Keyboard Corsair Platinum 95
    Mouse Asus SPATHA
    Mouse Pad Corsair MM800
    Headset/Speakers Kanyo Y5
    OS Windows 10 64 bit
    Accessory #1 2 x Alphacool Full Copper Radiator 420mm/280mm
    Accessory #2 Monsoon MMRS reservoir w/ 2 x D5 Vario Pump
    Accessory #3 Monsoon Free Center Compression Fittings

    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    33
    Posts
    1,345

    The beta version which may be the issue. I switched back to the normal version which doesn't sync my spatha up and it has resolved, so an issue with the Aura version.
    Panteks Enthoo Elite / Asus x299 Rampage VI Extreme / Intel I9-7900X / Corsair Dominator RGB 3200MHz
    MSI GTX 1080 TI / 2x Intel 900p / Samsung 970 Pro 512GB
    Samsung 850 PRO 512GB / Western Digital Gold 8TB HD
    Corsair AX 1200i / Corsair Platinum K95 / Asus Chakram
    Acer XB321HK 4k, IPS, G-sync Monitor / Water Cooled / Asus G571JT Laptop

  4. #4
    New ROGer Array TKWizard PC Specs
    TKWizard PC Specs
    MotherboardZ170 PRO GAMING/AURA
    ProcessorIntel Core i7 6700k @ 4.6Ghz 1.325V
    Memory (part number)G.SKILL Ripjaws V Series 16GB (2 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 2400 (PC4 19200) F4-2400C15D-16GVR
    Graphics Card #1ASUS GeForce GTX 1060 OC ROG Strix
    Sound CardN/A Onboard
    MonitorDell SP2309W & Dell U2312HM
    Storage #1Samsung 850 EVO 500GB SSD
    Storage #2Seagate 3TB ST3000DM008 HDD + WD10EACS and WD1001FALS
    CPU CoolerNoctua NH-U14S
    CasePhanteks Enthoo Pro Full Tower Case
    Power SupplyEVGA SUPERNOVA 750 G2
    Keyboard Logitech G19
    Mouse Logitech G502 Proteus Core
    Headset Sennheiser HD558
    Mouse Pad iDOLM@STER PLATINUM STARS mousepad (CDJapan preorder bonus when preordering said game)
    Headset/Speakers GNT-5000 2.1 Speakers w/ Subwoofer
    OS Windows 10 Professional x64
    Network RouterASUS RT-N66U w/ ASUSWRT Merlin Firmware
    Accessory #1 Wired XBox360 Controller - Got it for free when they were being thrown out

    Join Date
    Dec 2016
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I've experienced the same thing as you on the latest stable version and Beta versions. I'm using a Z170 PRO GAMING/AURA board.

    What I've noticed is that this excessive CPU usage tends to happen if you have it set to certain LED modes in AURA. For example, I had it set on Rainbow and after a few hours of gaming the LEDs freeze and the CPU shots up.

    However, I've now set it to CPU temperature mode (not my LED option of choice) and I have yet to see this problem coming up after hours of gaming/watching videos/youtube/testing etc.

    I'm still in the process of testing but the Aura Service has not been malfunctioning since.

    I guess they need to look into certain LED modes and do some gaming testing to see how its freezing because this is what I've been experiencing.

  5. #5
    Ex-employee Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    108
    Posts
    2,154

    Thanks for reporting this, 20% CPU usage is a bit too high, we'll work with software team to fine tune and resolve this issue.

    Can you please all list your OS, graphics card you're using, the AURA software version, and also your graphics driver.

    Thanks,
    Bahz

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array Brighttail PC Specs
    Brighttail PC Specs
    Laptop (Model)Asus G751JT
    MotherboardAsus x299 Rampage VI Extreme
    ProcessorIntel i9-7900x
    Memory (part number)Corsair Dominator Platinum SE 3200Mhz 4x8
    Graphics Card #1MSI GTX 1080TI
    MonitorAcer XB321HK (4k,IPS,G-sync)
    Storage #1Intel 900p (Boot) 2xSM961 (RAID 0) Games
    Storage #2Samsung 850 Pro 512GB - WD Black 4TB
    CPU CoolerCustom Water Cool
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX 1200i
    Keyboard Corsair Platinum 95
    Mouse Asus SPATHA
    Mouse Pad Corsair MM800
    Headset/Speakers Kanyo Y5
    OS Windows 10 64 bit
    Accessory #1 2 x Alphacool Full Copper Radiator 420mm/280mm
    Accessory #2 Monsoon MMRS reservoir w/ 2 x D5 Vario Pump
    Accessory #3 Monsoon Free Center Compression Fittings

    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    33
    Posts
    1,345

    Quote Originally Posted by Bahz View Post
    Thanks for reporting this, 20% CPU usage is a bit too high, we'll work with software team to fine tune and resolve this issue.

    Can you please all list your OS, graphics card you're using, the AURA software version, and also your graphics driver.

    Thanks,
    Bahz
    I'm using windows 10 pro. I'm using the MSI Seahawk EK-x 1070. Aura version is AURA V1.03.48. GPU version I'm not sure. I'm on the most current one that updated today via Nvidia Experience so i can't tell you honestly what version it was when I started this thread.
    Panteks Enthoo Elite / Asus x299 Rampage VI Extreme / Intel I9-7900X / Corsair Dominator RGB 3200MHz
    MSI GTX 1080 TI / 2x Intel 900p / Samsung 970 Pro 512GB
    Samsung 850 PRO 512GB / Western Digital Gold 8TB HD
    Corsair AX 1200i / Corsair Platinum K95 / Asus Chakram
    Acer XB321HK 4k, IPS, G-sync Monitor / Water Cooled / Asus G571JT Laptop

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Just launched my Aura app, it shows 0.1% CPU use and 9.9 MB memory use.
    Using Windows 10 Home.

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    The task manager on my new ROG IX Hero build shows 15-20% usage by the aura software and the software would lock up when launched. I deleted the software but am interested in reinstalling it to see if the problem was a corrupt installation. Can anyone point me to the location for a download of the most current version?

    Win 10 Pro, EVGA GTX 1080 FTW,

    Thanks, Paul

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Quote Originally Posted by Paul92688 View Post
    The task manager on my new ROG IX Hero build shows 15-20% usage by the aura software and the software would lock up when launched. I deleted the software but am interested in reinstalling it to see if the problem was a corrupt installation. Can anyone point me to the location for a download of the most current version?

    Win 10 Pro, EVGA GTX 1080 FTW,

    Thanks, Paul

    check here, enter your Winsdows version: Aura

  10. #10
    ROG Member Array daveycracker80 PC Specs
    daveycracker80 PC Specs
    Laptop (Model)Acer Aspire Nitro V15
    MotherboardASUS X99 A-II
    ProcessorIntel i7-5820k
    Memory (part number)G Skill Ripjaws 2400mhz
    Graphics Card #1ASUS GTX 1070 Strix OC
    MonitorAOC G2460PF BenQ GL2460
    Storage #1Samsung SSD's
    Storage #2Seagate Barracuda's
    CPU CoolerNZXT X62 Kraken
    CaseNZXT H440
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
    Headset Sennheiser HD280 Pro HyperX Cloud II
    Mouse Pad SteeleSeries QCK XXL
    Headset/Speakers AverMedia Ballistix Speakers
    OS Windows 10 Pro

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    10

    This is an issue I've run into as well with the Aura software. I like having my GPU and motherboard synced up, but it's no good if the software is running at 10-15% in the background no matter what I try to do. Even shutting the lights off doesn't slow the CPU usage down at all. There's just no reason I can think of for their software to use up that much of my CPU.

    I hope ASUS gets a fix in for this soon.

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •