Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    ROG Enthusiast Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardRVE10
    Processor6950X@4GHz 1.2V
    Memory (part number)F4-3200C14Q-64GVK
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2GTX 1080 Ti
    Sound CardSound BlasterX AE-5
    MonitorASUS PG43UQ
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #21xCrucial MX300 2TB, 1xSeagate Enterprise Capacity 4TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerThermalright Le Grande Macho RT
    CaseSilverstone FT02
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset Sennheiser GSP 500
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AC88U

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Lightbulb Issue: RVE10 M.2 link speed is PCI-E Gen 2 with Samsung 960 Pro 1TB

    Motherboard model: Rampage V Edition 10

    UEFI Version: 1003

    CPU: 6950X

    Memory kit part number (s) and amount in GB: Corsair CMK64GX4M4B3000C15 64GB

    GPU: 2x GTX 980 Ti connected to ports PCI-E 16 slots 1 and 3.

    SSD/HDDs/Optical drives: Samsung 960 Pro 1TB, Crucial MX300 2TB, Seagate Enterprise Capacity 4TB, 3x Seagate Archive 8TB

    PSU: Corsair AX1200i

    USB Devices (model/version number): Logitech G502, Steelseries Apex (keyboard), HTC Vive (USB connection)

    Monitor: Acer XB270HU


    CPU Cooler: Thermalright Le Grande Macho RT

    PC CASE: Silverstone Fortress FT02

    Operating system: Windows 10 Pro - Microsoft Activated yes/no? Yes


    Drivers Installed (include version): Intel chipset driver 10.1.2.80 WHQL, Samsung NVME driver 2.0

    Any third Party temp/voltage software installed: Corsair Link 4.3.0.154

    System Overclocked (provide details)? 4.2GHz (100x42), VCore adaptive 1.25V, Sys Agent 1.3V, VCCIO CPU 1.05V Voltage 1.15V, DRAM 1.35V, XMP 3000MHz, CPU Strap 100MHz, BClock 100MHz.


    Issue

    Hi, I am using the RVE10 motherboard with the Samsung 960 1TB NVME drive. However, Samsung Magician reports that the drive is only connected with PCI-E Gen 2 x4. Even though the motherboard supports PCI-E Gen 3 x4 for the M.2 port. I confirmed via benchmarks, that the drives speed is indeed capped at PCI-E Gen 2 x4 speed. Is this an issue on behalf of Samsung, or does the issue lie with the M.2 support in the current motherboard BIOS?

  2. #2
    ROG Member Array RxL-Soul PC Specs
    RxL-Soul PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme
    Processori7 5930k
    Memory (part number)G.Skill Ripjaws 4 16GB DDR4 3000MHz
    Graphics Card #1GTX 980 Ti Superclocked+ acx 2.0+
    MonitorAsus PG248Q + Benq GL2460HM
    Storage #1Samsung 960 Evo 250GB 950 Pro 256GB
    Storage #2Samsung 840 EVO 250GB 850 Evo 250GB
    CPU CoolerCorsair H110i GTX
    CaseCorsair 900D
    Power SupplyEVGA SuperNova G2 750w
    Keyboard Razer Blackwidow Chroma
    Mouse Razer Deathadder Chroma + Razer Naga Chroma
    Headset Razer Kraken Chroma
    Mouse Pad Razer Goliathus Control Extended
    Headset/Speakers Razer Leviathan
    OS Windows 10 Pro 64bit

    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    24

    I had the same problem with my 960 EVO with Gen 2 x 4 and it also not picking up the drive have you tried enabling CSM? this is how i had to get mine running in Gen 3 x 4 with a 4.5GHz oc on my 5930k on the RVE not the RVE10

  3. #3
    ROG Enthusiast Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardRVE10
    Processor6950X@4GHz 1.2V
    Memory (part number)F4-3200C14Q-64GVK
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2GTX 1080 Ti
    Sound CardSound BlasterX AE-5
    MonitorASUS PG43UQ
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #21xCrucial MX300 2TB, 1xSeagate Enterprise Capacity 4TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerThermalright Le Grande Macho RT
    CaseSilverstone FT02
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset Sennheiser GSP 500
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AC88U

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Quote Originally Posted by RxL-Soul View Post
    I had the same problem with my 960 EVO with Gen 2 x 4 and it also not picking up the drive have you tried enabling CSM? this is how i had to get mine running in Gen 3 x 4 with a 4.5GHz oc on my 5930k on the RVE not the RVE10
    Thanks I'll try enabling CSM. It's under boot options, right?

  4. #4
    ROG Enthusiast Array curban422 PC Specs
    curban422 PC Specs
    Laptop (Model)ROG Strix GL502VY
    MotherboardRampage V Edition 10
    ProcessorI7 4850K
    Memory (part number)GSkill Ripjaws DDR4 3000 16gb
    Graphics Card #1EVGA 1070 FTW
    Graphics Card #2EVGA 1070 FTW
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq 2720Z x3
    Storage #1Samsung pro 950 512gb
    Storage #2WD Black 1T
    CPU CoolerXSPC EX240 D5 vario
    CaseCooler Master Advanced 932
    Power SupplyEVGA G2 1000 Supernova
    Keyboard Logiteck G810
    Mouse G502 RGB
    Headset Logitech G933 Wireless
    Mouse Pad Logitech G440
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10 Pro 64
    Network RouterASUS RTN66

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    48

    Yes, but it should be enabled by default.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardRVE10
    Processor6950X@4GHz 1.2V
    Memory (part number)F4-3200C14Q-64GVK
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2GTX 1080 Ti
    Sound CardSound BlasterX AE-5
    MonitorASUS PG43UQ
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #21xCrucial MX300 2TB, 1xSeagate Enterprise Capacity 4TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerThermalright Le Grande Macho RT
    CaseSilverstone FT02
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset Sennheiser GSP 500
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AC88U

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Quote Originally Posted by curban422 View Post
    Yes, but it should be enabled by default.
    I see. When I return home after Christmas, I'll have a look. Otherwise we have to wait for a BIOS update from ASUS to fix it? Or perhaps change from CSM to UEFI, to see if that helps?

  6. #6
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,855

    If you installed already with CSM disabled you cant just change it. CSM should have nothing to do with it and should be disabled for UEFI. Mine wouldnt even install on an M2 with CSM enabled.

    Also dont trust samsung magician. Run crystal marks bench and see what you get. Should look something like this in Gen 3 x4

    Windows native NVMe drivers
    Click image for larger version. 

Name:	960 pro native windows drivers.png 
Views:	94 
Size:	37.1 KB 
ID:	61311


    Samsung Nvme drivers.

    Click image for larger version. 

Name:	960 pro samsung drivers.png 
Views:	95 
Size:	35.7 KB 
ID:	61310


    If you are using the old version of magician its not fully compatible with the 960 pro.

  7. #7
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,548

    I have no issue installing on an M.2 with CSM enabled, Z-170 and X-99, on RVE the M.2 slot shares pcie lanes with the bottom X16 pcie slot, there is a bios setting that will change the bottom slot to 4 pcie lanes to assure the M.2 slot has 4 lanes but it should be at 3.0 regardless

  8. #8
    ROG Enthusiast Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardRVE10
    Processor6950X@4GHz 1.2V
    Memory (part number)F4-3200C14Q-64GVK
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2GTX 1080 Ti
    Sound CardSound BlasterX AE-5
    MonitorASUS PG43UQ
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #21xCrucial MX300 2TB, 1xSeagate Enterprise Capacity 4TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerThermalright Le Grande Macho RT
    CaseSilverstone FT02
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset Sennheiser GSP 500
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AC88U

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    If you installed already with CSM disabled you cant just change it. CSM should have nothing to do with it and should be disabled for UEFI. Mine wouldnt even install on an M2 with CSM enabled.

    Also dont trust samsung magician. Run crystal marks bench and see what you get. Should look something like this in Gen 3 x4

    Windows native NVMe drivers
    Click image for larger version. 

Name:	960 pro native windows drivers.png 
Views:	94 
Size:	37.1 KB 
ID:	61311


    Samsung Nvme drivers.

    Click image for larger version. 

Name:	960 pro samsung drivers.png 
Views:	95 
Size:	35.7 KB 
ID:	61310


    If you are using the old version of magician its not fully compatible with the 960 pro.
    I have the latest version of Samsung Magician, and I have run crystal. I only get 1600-1700 in sustained read/write.

    Edit: I am now actually in doubt if I use UEFI or CSM. I'll check when I get back home after Christmas. If the system lists the Windows Boot Manager as the boot option - that means I run UEFI, right? What happens then, if I change to CSM? Can I then change back to UEFI at a later date?
    Last edited by Godofmosquitoes; 12-24-2016 at 09:26 PM.

  9. #9
    ROG Guru: Brown Belt Array tistou77 PC Specs
    tistou77 PC Specs
    MotherboardRampage VI Extreme Encore
    Processor10980XE @4.6Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    Graphics Card #1EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    Sound CardXonar Phoebus
    MonitorDell U2417H
    Storage #1Intel Optane 905P PCIe
    Storage #2Samsung 970 EVO Plus
    CPU CoolerWatercooling
    CaseLian Li A77F
    Power SupplySeasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    Keyboard Logitech LIK
    Mouse Logitech MX revolution
    OS Windows 10 Pro x64
    tistou77's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    103
    Posts
    1,617

    For those who are in GEN2, you have set the Source Clock Tuner (Extreme Tweaking) in the bios ?
    If so, go to AUTO
    Sorry for my english


    Case: Lian Li A77F
    MB: Rampage VI Extreme Encore
    CPU: i9 10980XE
    RAM: G.Skill Trident Z RGB Royal 4x8Gb @4000 C16
    GPU: EVGA RTX 2080ti XC Ultra
    PSU: Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W
    OS: Intel Optane 905P PCIe
    DATA: Samsung 970 EVO Plus
    SOUND: Asus Xonar Phoebus

  10. #10
    ROG Enthusiast Array Godofmosquitoes PC Specs
    Godofmosquitoes PC Specs
    Laptop (Model)Dell XPS 15 9570 8750H 4K, 16GB, 512GB
    MotherboardRVE10
    Processor6950X@4GHz 1.2V
    Memory (part number)F4-3200C14Q-64GVK
    Graphics Card #1GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2GTX 1080 Ti
    Sound CardSound BlasterX AE-5
    MonitorASUS PG43UQ
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #21xCrucial MX300 2TB, 1xSeagate Enterprise Capacity 4TB, 3xSeagate Archive 8TB
    CPU CoolerThermalright Le Grande Macho RT
    CaseSilverstone FT02
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Corsair K70 RGB MX Silent
    Mouse Logitech G502
    Headset Sennheiser GSP 500
    Headset/Speakers Bowers & Wilkins MM-1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterASUS RT-AC88U

    Join Date
    Dec 2014
    Reputation
    10
    Posts
    66

    Quote Originally Posted by tistou77 View Post
    For those who are in GEN2, you have set the Source Clock Tuner (Extreme Tweaking) in the bios ?
    If so, go to AUTO
    Thank you! I'll try that tomorrow

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •