Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array Aenra PC Specs
    Aenra PC Specs
    MotherboardX99 Deluxe II
    ProcessorIntel Core i7-6900K
    Memory (part number)G.Skill F4-3400C16Q-32GTZSW
    Graphics Card #1Gigabyte GTX1080 Waterforce 8GB (fan replaced with Noctua NF-F12 PPC-3000)
    Sound CardCreative Sound Blaster ZxR
    MonitorLG 24GM77-B
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair H115i (both fans replaced with Noctuas NF-A14 PPC-3000)
    CaseFractal Arc XL black
    Power SupplyEVGA Supernova T2 80 Titanium 1000
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Corsair M95
    Headset B&W P7
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Enterprise 64bit (build 1607)
    Network RouterAVM FRITZ!BOX 7490

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Can't run Nvme drive as PCIE3 (stuck at PCIE x2)

    Hello,

    I have an X99 Deluxe II and i'm having trouble running my Samsung 960Pro correctly.
    Specifically, drive is recognized and bootable.. but no matter what i do, Samsung Magician 'recognizes' it as a PCI express 2.0 x4, resulting in a maximum read of 1.8K (well below its potential). Ideally, it should be run as PCI express 3.0 x4.

    Now, to help anyone out:
    - Latest drivers, so it's not that. BIOS, OS, the Nvme itself, all up to date.
    - My drive is mounted on a platform that's installed ON the PCIExpress slots. It is -not- installed in the motherboard's vertical socket.
    (have tried two different platforms just to be sure, my old one and the bundle-included HyperX module, same issue).
    - Have had the same problem whether i mounted the drive at PCIEx16_3 (slot 4 going down), or PCIEx16_5 (slot 6).
    - In case you're wondering about lanes: GPU at PCIEx16_1 (slot 1), sound card at PCIEx16_2 (slot 3). Everything else unoccupied.
    - In the BIOS, under "NB PCI-E Configuration", all slots are set to run as gen3
    - In the BIOS, under 'OnBoard Devices Configuration', "U.2_2 Bandwidth" was set to Auto when i tried mounting it at (slot 4)PCIEx16_3.
    - In the BIOS, under 'OnBoard Devices Configuration', "PCIEx16_5 Bandwidth" was set to 4x when i tried mounting it at (slot 6)PCIEx16_5.
    (tried 8x, wouldn't even see the drive. So at x4).
    - Was advised elsewhere to turn the SLI switch to 3, mount gpu at 1, nvme at 3, sound card at 5, see if that forced the damned thing to run it at the proper speed. Again same issue, shows as 2.0 x4..

    Am i doing something wrong? Have had this drive on a different X99 chipset mobo, i know it can run at 3.0 x4 just fine.
    Any help would be appreciated.
    Last edited by Aenra; 02-16-2017 at 01:23 AM.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    Have you tried benchmarking your drive with the latest version of CrystalDiskMark?

  3. #3
    New ROGer Array Aenra PC Specs
    Aenra PC Specs
    MotherboardX99 Deluxe II
    ProcessorIntel Core i7-6900K
    Memory (part number)G.Skill F4-3400C16Q-32GTZSW
    Graphics Card #1Gigabyte GTX1080 Waterforce 8GB (fan replaced with Noctua NF-F12 PPC-3000)
    Sound CardCreative Sound Blaster ZxR
    MonitorLG 24GM77-B
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair H115i (both fans replaced with Noctuas NF-A14 PPC-3000)
    CaseFractal Arc XL black
    Power SupplyEVGA Supernova T2 80 Titanium 1000
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Corsair M95
    Headset B&W P7
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Enterprise 64bit (build 1607)
    Network RouterAVM FRITZ!BOX 7490

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Have you tried benchmarking your drive with the latest version of CrystalDiskMark?
    Thanks for replying @Chino
    Will give it a shot, though to be fair? As mentioned, have had the same drive under the exact same software in a different x99 mobo. Software showed it as 'x3.0' there, same software benchmarked it around 3+K there instead of 1.8K here. Doesn't stand to reason it's the program (since it's the exact same version), but will try anyway

    Assuming you're still reading, it has been mentioned elsewhere that it might be the mobo itself; ie that the actual chip on it is a PCIExpress 2.0?
    Any info on that?

  4. #4
    New ROGer Array Aenra PC Specs
    Aenra PC Specs
    MotherboardX99 Deluxe II
    ProcessorIntel Core i7-6900K
    Memory (part number)G.Skill F4-3400C16Q-32GTZSW
    Graphics Card #1Gigabyte GTX1080 Waterforce 8GB (fan replaced with Noctua NF-F12 PPC-3000)
    Sound CardCreative Sound Blaster ZxR
    MonitorLG 24GM77-B
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    CPU CoolerCorsair H115i (both fans replaced with Noctuas NF-A14 PPC-3000)
    CaseFractal Arc XL black
    Power SupplyEVGA Supernova T2 80 Titanium 1000
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Corsair M95
    Headset B&W P7
    Mouse Pad Corsair MM600
    OS Windows 10 Enterprise 64bit (build 1607)
    Network RouterAVM FRITZ!BOX 7490

    Join Date
    Apr 2015
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Any 'official' response please?

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •