Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    VIII Formula XMP doesn't work with BIOS 3401

    I've updated this morning and the only way for the system to get to windows is without using XMP, si I have to keep my Corsair Dominator Platinum to 2133 mhz

    Never happened this before, so is there some way to revert this ****ty BIOS to a previous one??

    Thanks in advance

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4000MHz 16-16-16-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPC Power & Cooling Turbo Cool 1200w
    Keyboard Razer Anansi
    Mouse Logitech G500
    Headset Sennheiser HD6XX
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,351

    Hi seanbarkley,

    You can revert to an older bios version with the bios flashback feature.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    VIII Formula XMP doesn't work with BIOS 3401

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hi seanbarkley,

    You can revert to an older bios version with the bios flashback feature.
    Thanks for the quick answer Nate, is there some tutorial or something, never had any issue so I'm a complete rookie with this.

    Is the process dangerous for the mobo? Thanks in advance man.

  4. #4
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4000MHz 16-16-16-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPC Power & Cooling Turbo Cool 1200w
    Keyboard Razer Anansi
    Mouse Logitech G500
    Headset Sennheiser HD6XX
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,351

    It's not dangerous if you do it right.

    You'll need a usb flash drive formatted to .FAT32

    Download the bios file from the Asus support center, extract it onto the usb flash drive and rename the bios file to M8F.CAP

    Then insert the usb flash drive into the ROG Connect port and press and hold the bios flash back button until it starts to flash then release, when flashing stops start your pc.

    Here is a guide you can follow.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...BIOS-Flashback

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    Appreciate ur help a lot Nate, just one question:

    When you tell to download the BIOS from Asus center you mean the one I had installed before updating right??

    Thanks in advance!

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    10
    Posts
    35

    Quote Originally Posted by seanbarkley View Post
    I've updated this morning and the only way for the system to get to windows is without using XMP, si I have to keep my Corsair Dominator Platinum to 2133 mhz

    Never happened this before, so is there some way to revert this ****ty BIOS to a previous one??

    Thanks in advance
    No such issues here , installed this morning on M8F and have Corsair dom ( 2x 8gb ) running XMP ( 3ghz ) , are you running 4 sticks ?

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    Quote Originally Posted by AndyVee View Post
    No such issues here , installed this morning on M8F and have Corsair dom ( 2x 8gb ) running XMP ( 3ghz ) , are you running 4 sticks ?
    Yep, 4 x 4

  8. #8
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4000MHz 16-16-16-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyPC Power & Cooling Turbo Cool 1200w
    Keyboard Razer Anansi
    Mouse Logitech G500
    Headset Sennheiser HD6XX
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,351

    Yeah there should be a few different bios versions at the ASUS support center.

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Same problem with the logitech keyboard G510 as before with bios version 3201. It is simply not possible to get in the bios after a reboot. F2 nor Del key are responding during POST. reverting back to 2202. Asus get this fixed. I can not believe that you got it to work in version 2202 and 2 versions later this problem surfaces. This problem was already reported months ago. Please fix this.

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    24

    Also after that the PC went to sleep modus and wake up, all my drives (SSD and hybrid HDD) where gone. had to reboot before i got them back.
    This BIOS version is not OK. Wake up ASUS there is work to be done.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •