Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    164

    issue with system hang

    Hello, I have recently build a new system with C6H and 1700X.
    I have noticed a random system hang here and there.
    I tried to do my best to search, but I am terrible at it.
    All I could find is something about FMA-3 code (not sure that's the cause)
    , and it's supposed to be fixed with new bios.
    I am currently on latest official BIOS 1002 but still experiencing it.

    Maybe I got a bad board or cpu? Thanks in advance for any kindly assistance

    Sincerely
    Andy

  2. #2
    New ROGer Array Sitorious PC Specs
    Sitorious PC Specs
    MotherboardCrosshair VI hero
    ProcessorRyzen 1700x
    Memory (part number)Corsair LPX 3200
    Graphics Card #1EVGA 980 TI FTW Alphacool WB
    Graphics Card #2EVGA 980 TI FTW Alphacool WB
    Storage #1PNY Optoma 240gb
    Storage #23x 4TB Seagate HDD
    CPU CoolerCustom Water Loop
    CaseModded NZXT Phantom
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G600
    OS Windows 10

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    When you get these hangs do you see your HDD led turn solid for the duration of the hang?

  3. #3
    TeamROG Folding@Home Array ottoyu34 PC Specs
    ottoyu34 PC Specs
    MotherboardMaximus IX Hero
    ProcessorIntel Core i7 7700K
    Memory (part number)Trident Z RGB (F4-3600C16D-16GTZR)
    Graphics Card #1ROG Strix GTX1080 Ti OC
    MonitorLG IPS LED 27"
    Storage #1Samsung SSD 850 PRO 1TB
    Storage #2Crucial MX300 525GB SSD
    CPU CoolerCorsair Hydro H115i
    CaseCorsair Obsidian 750D Airflow Ed.
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 750 G3
    Keyboard Corsair Vengeance K65
    Mouse Logitech G502
    Mouse Pad Razer Destructor
    Headset/Speakers Logitech Z-2300 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterAsus RT-N66U
    ottoyu34's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Reputation
    10
    Posts
    805

    Welcome to the forums guys, Andy could you please post up your full specs of the PC as well.

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    164

    Quote Originally Posted by Sitorious View Post
    When you get these hangs do you see your HDD led turn solid for the duration of the hang?
    I actually did not pay attention to it before. After I saw this message, I notice the HDD led (on motherbaord)is indeed solid during the hang. And it will start blinking once the system frees up. It's random and repeatable process, and happen at least once per boot; though I haven't had it occurred more than once per boot.

    Quote Originally Posted by ottoyu34 View Post
    Welcome to the forums guys, Andy could you please post up your full specs of the PC as well.
    i have update my profile to include the system spec, and I have to say it's rather difficult to edit.
    Sometimes it will have textbox, sometimes it just say N/A and I was not able to input anything .
    BUT i finally made it. Please let me know if I need to include more information .

    And thanks for the replies and assistance

  5. #5
    ROG Enthusiast Array sphinx64 PC Specs
    sphinx64 PC Specs
    MotherboardC6H
    ProcessorRyzen 1800x
    Memory (part number)Corsair Vengeance LED CMU16GX4M2C3200C16 8 GB DDR4 SDRAM X4
    Graphics Card #1ROG STRIX Radeon RX 480 Graphics (8 GB)
    MonitorAcer S271HL [27" LCD] (LUW0D0058530)
    Storage #1Samsung SSD 960 EVO 512GB M.2
    Storage #2INTEL SSDSC2CW240A (240 GB)
    CPU CoolerCorsair H80
    CaseCooler Master Storm Sniper
    Power SupplyCorsair CMPSU-850HX
    Keyboard Logitech K360
    Mouse Logitech M500
    Headset/Speakers Logitech Z506
    OS Win 10 Pro x64
    sphinx64's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    39

    Same issue here. System hangs without load or warning. Just random. Nothing shorts out. During hang, the HDD led continuously lit up without blink.
    1. AI Suite bug; the power profiles in the program randomly does not match that of Windows power profile. If that happens, then windows crashes due to conflict.
    2. As soon as I log into windows, I quickly check windows power profile and if it does not match with AI suite settings then I correct it and this prevents crashes.
    3. Random crashes can occur randomly or if you trigger it by changing the power profile in AI suite (if it already does not match with that of windows').
    4. In cases of mismatch, sometimes Usb ports stop working, and hear the familiar sound of Usb plugging and unplugging continuously and randomly and system after some time crashes.
    As a note bios and windows boot times are exceptionally long for such a high end system. Usb 3.1 ports are not working due to bios issues I think and I do not want to mention on the RAM compatibility issues.

    Regards.

    P.S. yes I could not fill out my specs in the profile section, as everything was N/A and nothing to fill...
    Last edited by sphinx64; 04-21-2017 at 08:00 AM.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    164

    Quote Originally Posted by sphinx64 View Post
    Same issue here. System hangs without load or warning. Just random. Nothing shorts out. During hang, the HDD led continuously lit up without blink.
    1. AI Suite bug; the power profiles in the program randomly does not match that of Windows power profile. If that happens, then windows crashes due to conflict.
    2. As soon as I log into windows, I quickly check windows power profile and if it does not match with AI suite settings then I correct it and this prevents crashes.
    3. Random crashes can occur randomly or if you trigger it by changing the power profile in AI suite (if it already does not match with that of windows').
    4. In cases of mismatch, sometimes Usb ports stop working, and hear the familiar sound of Usb plugging and unplugging continuously and randomly and system after some time crashes.
    As a note bios and windows boot times are exceptionally long for such a high end system. Usb 3.1 ports are not working due to bios issues I think and I do not want to mention on the RAM compatibility issues.
    I dont use AI suite, and I use the ryzen balance profile provided by AMD.
    the system only hangs for 10-15 sec, doesn't crash
    I dont know about the USB 3.1, but I did experience some weird issue before I install the asmedia usb driver.
    hope it helps you.

    oh and to edit profile, click on the pen icon on the left when you view your profile.
    the pen icon is right after the list/time stamps of activities and next to # of friends
    Last edited by andyliu; 04-21-2017 at 08:44 AM.

  7. #7
    New ROGer Array Sitorious PC Specs
    Sitorious PC Specs
    MotherboardCrosshair VI hero
    ProcessorRyzen 1700x
    Memory (part number)Corsair LPX 3200
    Graphics Card #1EVGA 980 TI FTW Alphacool WB
    Graphics Card #2EVGA 980 TI FTW Alphacool WB
    Storage #1PNY Optoma 240gb
    Storage #23x 4TB Seagate HDD
    CPU CoolerCustom Water Loop
    CaseModded NZXT Phantom
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G600
    OS Windows 10

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Andy,

    It took me a while to post again because i been doing a whole lot of troubleshooting.I had the exact same issue during the hang my HDD light will go solid for the duration and get back to normal. Just a little insight to my build i have a PNY optoma 240gb SSD with windows 10 on it. I checked my event viewer and found these two warnings under system logs which point to my SSD. I waiting awhile to post while i test just in case this solution didnt work. I hope this helps you and anyone that is frustrated with the issue.

    "Reset to device, \Device\RaidPort0, was issued." Source Storahci


    "The IO operation at logical block address 0x6e0038 for Disk 3 (PDO name: \Device\0000003c) was retried." Source DISK. DIsk 3 is my ssd.

    This solution below seemed to help out tremendously i have not had any hang anymore i also update my chipset drivers from amd site.



    Posted by Stratosgr on 30 Jun 2016 2:58 Verified Answer
    Verified by Phil 5
    I had exact the same problem on quite a lot of my dell systems. Here is how i solved the issue:

    First of all we need to change "AHCI Link Power Management" which is a hidden setting on power management. Open up registry editor and change the following settings.

    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerS ettings\0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442\0b2d69d7-a2a1-449c-9680-f91c70521c60

    Change attributes from 1 to 2

    HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerS ettings\0012ee47-9041-4b5d-9b77-535fba8b1442\dab60367-53fe-4fbc-825e-521d069d2456

    And again change Attributes from 1 to 2.

    Now go to Control Panel -> System and Security -> Power Options click on "Change Plan Settings" and then click on "Change advanced Power settings".

    Now under "Hard disk" you should have AHCI Link Power Management - HIPM/DIPM and AHCI Link Power Management - Adaptive options.


    Change "AHCI Link power management" To active, which means there is no power management for AHCI and finally change Adaptive to 0 milliseconds (Although if you enabled "active" this option has no effect).

    Finally under "PCI Express" Change "Link State Power management" to OFF.

    I hope this will help you.

    Good luck!

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    164

    That's exactly what happened to my system as well.
    I tried that solution but it didn't really work for me.
    System hangs still occurred here and there, and still recorded in the Event viewer

    Here is what I am currently testing, manually update the "Standard SATA AHCI controller" to the "AMD SATA controller"

    It's under "Device Manager" - "IDE ATA/ATAPI controllers"

    While AMD/ASUS did include those with their chipset driver, they are never really applied or updated when you install the driver.

    you can find those driver under "Packages\Drivers\SBDrv\hseries\AHCI\WB64A" when you unzip the chipset driver.

    I assumed w7 means w7, and wB, for win 8?, no win 10 driver unfortunately and I couldn't find it for the latest official AMD chipset driver either.

    I do not know what the executable does, I manually update the driver from device manager.

    It seems to been working fine after I updated the driver but only time will tell.

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    164

    in the past couple days, I had been dealing with the issue, still happening to me.
    I replaced the motherboard, didn't fix the problem
    I moved the ssd in question on other (intel), no issue at all. (and i am posting a reply on that computer right now)
    I end up purchased a samsung evo 850 ssd to solve the issue, either it's controller or driver conflict to me at this point.

    While it seems to be working fine, the utility of samsung evo is actually complaining about the AMD/asmedia usb conflict.
    maybe that's what happened? well hopefully ASUS/AMD will be able to provide better drivers and BIOS in near future

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by andyliu View Post
    in the past couple days, I had been dealing with the issue, still happening to me.
    I replaced the motherboard, didn't fix the problem
    I moved the ssd in question on other (intel), no issue at all. (and i am posting a reply on that computer right now)
    I end up purchased a samsung evo 850 ssd to solve the issue, either it's controller or driver conflict to me at this point.

    While it seems to be working fine, the utility of samsung evo is actually complaining about the AMD/asmedia usb conflict.
    maybe that's what happened? well hopefully ASUS/AMD will be able to provide better drivers and BIOS in near future
    Hi Andy. I'm having the same issue, and none of the fixes have worked for me. Has replacing the SSD continued to solve the problem for you?

    Thx!

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •