Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 33
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    GL502VS - Laptop goes to sleep when it shouldn't.

    Hello all. I am hoping that someone here can help me out.

    I just recently purchased the GL502VS-DB71. When I connect an external monitor to either the HDMI or MD port, close the lid of the laptop, and start gaming, after a few minutes the laptop goes to sleep. I went into Windows 10 sleep settings and verified that never go to sleep is selected for all choices while the computer is plugged in. And yes the computer is plugged in.

    But if I leave the lid of my laptop up, then it works just fine. One of the reasons why I purchased this laptop was because I I thought I could connect my external laptops when I am at the house and put the laptop out of the way.

    Any help that anyone can provide to help resolve this would be greatly appreciated. Thank you.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    Anyone found a solution for this? My GL502VMK does this every once in a while. It's pretty few and far between, but it has happened a few times over the past few months playing Overwatch, and tonight it did so during a round of PUBG. Cost me a damn chicken dinner. XD

    Really strange. It's pretty damn infrequent for me, and only seems to happen in certain games.

  3. #3
    ROG Member Array Nicolas.G's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    18

    I can confirm, I have the same problem.
    GL502VSK (7th Gen Intel) here. When the lid is closed, the laptop goes to sleep after a few minutes while playing high demanding games. When lid is open, it is fine. I checked the temperatures in both cases and there was no noteworthy difference.

    Funny thing is, I had a GL502VS (6th Gen Intel) for a few months, before I got the newer one as a replacement because of battery drain issues. This one didn't go to sleep while gaming + lid closed.
    It is really annoying. Please send help ASUS

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...aming-Overheat

    Just doing some digging on the issue, it looks like people have had similar issues with different models as well. Some people at the end of this thread claim it was a problem with the ATK drivers and that updating them fixed it. Unfortunately I am on the latest ATK driver, so updating won't fix the issue.

    I may try uninstalling the ATK drivers completely and see if that has any impact on the situation though.

    I'll report back if I come across anything noteworthy, though it happens so infrequently for me, that it may take a couple of days of testing to come to any sort of conclusion.

  5. #5
    ROG Member Array Nicolas.G's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Quote Originally Posted by Bran187 View Post

    I'll report back if I come across anything noteworthy, though it happens so infrequently for me, that it may take a couple of days of testing to come to any sort of conclusion.
    I might have found a solution today which works for me apparently, it's about CPU's turbo boost option which is enabled by default and according to user feedback that turbo boost is not really helpful at all, here is my post about it:
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...l=1#post662490

    Let me know if it helps you!
    Last edited by Nicolas.G; 07-18-2017 at 09:19 PM.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    Quote Originally Posted by Nicolas.G View Post
    I might have found a solution today which works for me apparently, it's about CPU's turbo boost option which is enabled by default and according to user feedback that turbo boost is not really helpful at all, here is my post about it:
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...l=1#post662490

    Let me know if it helps you!
    Interesting. For a long time I was running with turbo disabled (better cooling) but I can't recall if it was happening back then or not. I'll give it a try and report back in a few days.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    Quote Originally Posted by Nicolas.G View Post
    I might have found a solution today which works for me apparently, it's about CPU's turbo boost option which is enabled by default and according to user feedback that turbo boost is not really helpful at all, here is my post about it:
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...l=1#post662490

    Let me know if it helps you!
    I think your onto something. I'll have to test further over the next few days, but I tried playing a round of PUBG with boost on/lid closed and it went to sleep after about 5 minutes. Turned turbo off, and played an entire match without issue.

    Like I say, I'll keep testing over the next few days but I think you are on the right track.

  8. #8
    ROG Member Array Nicolas.G's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Quote Originally Posted by Bran187 View Post
    I think your onto something. I'll have to test further over the next few days, but I tried playing a round of PUBG with boost on/lid closed and it went to sleep after about 5 minutes. Turned turbo off, and played an entire match without issue.

    Like I say, I'll keep testing over the next few days but I think you are on the right track.

    Same here buddy! I've played "Friday the 13th" with lid closed and always got kicked into sleep mode after 5min when lid was closed. I completed 3 matches today without one issue anymore since turbo boost is off. Hallelujah!

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    Anybody find a fix for this yet? Disabling turbo boost is kinda a band aid fix IMO.

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array Bran187 PC Specs
    Bran187 PC Specs
    Laptop (Model)GL502VMK
    MotherboardMSI Z97 SLI Krait Edition
    Processori7 4790
    Memory (part number)16 GB GSkill DDR3
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070
    MonitorHP Pavilion 32q
    Storage #1120 GB SSD
    Storage #21TB HDD
    CPU CoolerCM 212
    CaseFractal Define R4
    Power SupplySeasonic 650W
    Keyboard Corsair K55
    Mouse Corsair M65 Pro
    Headset Plantronics Rig
    Mouse Pad Glteck XXL
    OS Windows 10

    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    15
    Posts
    204

    Quote Originally Posted by Bran187 View Post
    Anybody find a fix for this yet? Disabling turbo boost is kinda a band aid fix IMO.
    I did a fresh install of windows, and so far the problem has not manifested itself. I'll keep watching it over the next few days an report back if anything changes.

Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •