Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    ROG Member Array Mercurius360 PC Specs
    Mercurius360 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)F4-3200C16D-32GVK
    Graphics Card #1EVGA Nvidia GeForce GTX 1080 FTW Hybrid
    MonitorLG 34UM68
    Storage #1Samsung 960 EVO 1TB M.2 Internal SSD
    Storage #2Seagate BarraCuda Pro 10TB 3.5" 7200RPM Internal
    CPU CoolerNZXT Kraken x62
    CaseFractal Design Define C
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 650W 80+ Gold
    Keyboard SteelSeries Apex 350
    Mouse SteelSeries Rival 300
    Headset Turtle Beach Earforce Recon (PS4)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 ASUS External Bluray Drive
    Mercurius360's Avatar
    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    USB 3.0 to the Fractal Design Define C's front ports issue!

    I have an ongoing issue with the Crosshair motherboard, regarding the USB 3.0 connection to the front case's ports.

    This was when I finished building it, 3-4 weeks ago, on my Fractal Design Define C. The front left USB 3.0 port wouldn't read any USB-hooked devices. Submitted a ticket to Fractal Design HQ for a replacement cable. Today, I replaced the USB 3.0 ports with the new one they sent...and now the front right USB 3.0 port wouldn't work.

    So, is the C6H that restrict to only one USB 3.0 front port, or is this there something I'm missing, that needs to be fixed?

    I need to get these two USB 3.0 ports in the front working, not just one.

    EDIT: After further investigation, I noticed that the motherboard's USB 3.0 plug has a missing piece.
    Click image for larger version. 

Name:	C-ovN3rVwAAWRrs.jpg 
Views:	4 
Size:	169.8 KB 
ID:	64286

    I guess I'll have to RMA this, just for this.
    Last edited by Mercurius360; 04-30-2017 at 05:23 AM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    261

    Before you do, you might try to play with the options in the BIOS for the XHCI mode. The XHCI/EHCI mode switching has a profound effect on how your USB 3.0 hubs perform. I'm sorry that I don't know exactly what's in our Crosshair BIOS for that and I'm using a front panel USB 3.0 card reader plugged into that motherboard port (I do photography).

    Perhaps there's something that needs to be set for it to work properly with the USB circuitry on the front panel.

  3. #3
    ROG Member Array Mercurius360 PC Specs
    Mercurius360 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)F4-3200C16D-32GVK
    Graphics Card #1EVGA Nvidia GeForce GTX 1080 FTW Hybrid
    MonitorLG 34UM68
    Storage #1Samsung 960 EVO 1TB M.2 Internal SSD
    Storage #2Seagate BarraCuda Pro 10TB 3.5" 7200RPM Internal
    CPU CoolerNZXT Kraken x62
    CaseFractal Design Define C
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 650W 80+ Gold
    Keyboard SteelSeries Apex 350
    Mouse SteelSeries Rival 300
    Headset Turtle Beach Earforce Recon (PS4)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 ASUS External Bluray Drive
    Mercurius360's Avatar
    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Where is that? I dunno what I have it set to, since I installed it.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    261

    Quote Originally Posted by Mercurius360 View Post
    Where is that? I dunno what I have it set to, since I installed it.
    On page 3-19 of the user manual (the one I have) there's an option for XHCI handoff control. Not sure what the default is and since I'm not having the issue, so at the moment I haven't looked into it.

    However, my front panel has only one USB 3 port on it and to have more than one I suspect you might need a hub device, but maybe somebody will read this with more info on that. Assuming for the moment that your panel has some kind of hub in it, it could be a driver issue relating to that hub I suppose.

    In the windows UI called "Device Manager" do you have any devices showing the little exclamation points or anything? You could try reinstalling any drivers having problems or updating them -- but that seems like a long shot. I'm presuming you've installed all the drivers off the ASUS web site for the chipset, USB and so forth so those are unlikely to be the problem as well.

    Sorry, that's the limit of what I have to share -- not really an expert in USB 3 and I didn't even sleep at a Holiday Inn Express last night...

  5. #5
    ROG Member Array Mercurius360 PC Specs
    Mercurius360 PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)F4-3200C16D-32GVK
    Graphics Card #1EVGA Nvidia GeForce GTX 1080 FTW Hybrid
    MonitorLG 34UM68
    Storage #1Samsung 960 EVO 1TB M.2 Internal SSD
    Storage #2Seagate BarraCuda Pro 10TB 3.5" 7200RPM Internal
    CPU CoolerNZXT Kraken x62
    CaseFractal Design Define C
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 650W 80+ Gold
    Keyboard SteelSeries Apex 350
    Mouse SteelSeries Rival 300
    Headset Turtle Beach Earforce Recon (PS4)
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 ASUS External Bluray Drive
    Mercurius360's Avatar
    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    The XHCI Hand-off mode is Enabled, by default.

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    261

    Quote Originally Posted by Mercurius360 View Post
    The XHCI Hand-off mode is Enabled, by default.
    Sorry I couldn't help. Hope you can find a resolution.

  7. #7
    ROG Guru: Black Belt Array Korth PC Specs
    Korth PC Specs
    MotherboardASUS X99 R5E (BIOS2101/1902)
    ProcessorHaswell-EP E5-1680-3 SR20H/R2 (4.4GHz)
    Memory (part number)Vengeance LPX 4x8GB SS DDR4-3000 (CMK32GX4M4C3000C15)
    Graphics Card #1NVIDIA Quadro GP100GL/16GB, 16xPCIe3, NVLink1 (SLI-HB)
    Graphics Card #2NVIDIA Quadro GP100GL/16GB, 16xPCIe3, NVLink1 (SLI-HB)
    Sound CardJDS Labs O2+ODAC (RevB), USB2 UAC1
    MonitorASUS PG278Q
    Storage #1Samsung 850 PRO 512GB SSDs, 4xSATA3 RAID0
    Storage #2Comay BladeDrive E28 3200GB SSD, 8xPCIe2
    CPU CoolerRaijintek NEMESIS/TISIS, AS5, 2xNH-A14
    CaseObsidian 750D (original), 6xNH-A14
    Power SupplyZalman/FSP ZM1250 Platinum
    Headset Pilot P51 PTT *modded*
    OS Arch, Gentoo, Win7x64, Win10x64
    Network RouterActiontec T3200M VDSL2 Gateway
    Accessory #1 TP-Link AC1900 Archer T9E, 1xPCIe
    Accessory #2 ASUS/Infineon SLB9635 TPM (TT1.2/FW3.19)
    Accessory #3 ASUS OC Panel I (FW0501)
    Korth's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Reputation
    152
    Posts
    2,719

    Quote Originally Posted by Mercurius360 View Post
    I need to get these two USB 3.0 ports in the front working, not just one.

    EDIT: After further investigation, I noticed that the motherboard's USB 3.0 plug has a missing piece.
    Click image for larger version. 

Name:	C-ovN3rVwAAWRrs.jpg 
Views:	4 
Size:	169.8 KB 
ID:	64286
    I don't see a "missing piece" in that photo.

    That's a USB3 ICC(A) motherboard header, not formally defined in USB 3.0 or USB 3.1 specifications but described on page 8 of this Intel USB 3.0 Internal Connector and Cable Specification document - it's become the unofficial de-facto standard USB header through wide (but not universal) adoption by manufacturers of USB3-capable mainboards, chassis, and devices. The "missing" plastic edge segment is a deliberate design feature: the physical key prevents a male USB3 plug from being connected backwards in the female USB receptacle.

    Of course not everybody fully complies with the unofficial (uncertified, unenforced) Intel "standard" for this part. Most manufacturers include this physical key on all their USB3 parts, but some don't. In fact, ASUS made your USB3 header black, while it should be that obnoxious Pantone 300C Blue colour recommended in USB3 standards.

    Perhaps you need something like this to get both USB3 ports working simultaneously on your Fractal Design chassis?

    Or perhaps the USB3 wiring in your chassis is faulty? It wouldn't hurt to check/test all the electrical pins with a DMM. (I've seen expensive high-quality cases before with magnificent metalwork and shoddy electrical wiring, but they were different brands.)
    Last edited by Korth; 04-30-2017 at 09:16 PM.

  8. #8
    ROG Member Array tarot PC Specs
    tarot PC Specs
    MotherboardAsus X370 crosshair hero vi(baymax)
    Processor1800x
    Memory (part number)Corsair LPX3200
    Graphics Card #1R9 FuryX
    MonitorAOC 28 inch 4k
    Storage #1Samsung 850 evo 512 Gig
    CPU CoolerCorsair H110i
    CaseCorsair 750
    Power SupplyCorsair RM1000
    Keyboard MS sidewinder(yes that old)
    Mouse Razer
    Headset none(rel men use speakers)
    Mouse Pad mat of razerblades(real men stuff :) )
    Headset/Speakers Logitech
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by Korth View Post
    I don't see a "missing piece" in that photo.

    That's a USB3 ICC(A) motherboard header, not formally defined in USB 3.0 or USB 3.1 specifications but described on page 8 of this Intel USB 3.0 Internal Connector document - it's become the unofficial de-facto standard USB header through (nearly unanimous) adoption by manufacturers of USB3-capable mainboards, chassis, and devices. The "missing" plastic edge segment is a deliberate design feature: the physical key prevents a male USB3 plug from being connected backwards in the female USB receptacle.

    Of course not everybody fully complies with the unofficial (uncertified, unenforced) Intel "standard" for this part. Some manufacturers include this physical key in their USB3 parts, some don't.

    Perhaps you need something like this to get both USB3 ports working simultaneously?
    the missing port is normal
    i have a Baymax board and corsair 750 case both side of the usb 3 work.
    one thing to try is change xhci to disabled.
    also double check you have the plug in all the way and the right way around, these ports use some thin wires and the plug can be tricky.

    i would not rma a board for that...the last step is try a 5.25 usb3/card reader type device and see if tht does the same thing

  9. #9
    ROG Guru: White Belt Array BaneSilvermoon PC Specs
    BaneSilvermoon PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VI Hero x370
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)G-skill 4x8 F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX-RX480-O8G
    Storage #1SAMSUNG 960 PRO M.2 1TB NVMe
    CPU CoolerCase Integrated 360mm Liquid AIO
    CaseDEEPCOOL GENOME ROG
    Power SupplySilverstone Strider SST-ST1200-PT
    Keyboard Razer Blackwidow Stealth
    Mouse Razer Mamba Chroma
    OS Win10 Home
    Network RouterNetgear Nighthawk X6

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    122

    I was under the impression that Mercurius was referring to the bottom left pin. Which I'm not familiar enough with to know if that is normal or not.
    I did notice there's only nine pins though, and the USB3 splitter that Korth linked has slots for ten pins.

    This conversation is making me want to test the USB3.0 ports on my case. I don't think I've ever plugged anything in to either of them.
    Last edited by BaneSilvermoon; 04-30-2017 at 09:43 PM. Reason: typo

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    261

    Quote Originally Posted by BaneSilvermoon View Post
    I was under the impression that Mercurius was referring to the bottom left pin. Which I'm not familiar enough with to know if that is normal or not.
    I did notice there's only nine pins though, and the USB3 splitter that Korth linked has slots for ten pins.

    This conversation is making me want to test the USB3.0 ports on my case. I don't think I've ever plugged anything in to either of them.
    That missing pin is also normal for some boards I've had. In fact in the Crosshair manual they describe that connector as "20 - 1" meaning a 20 pin connector with one pin deleted. A standard USB 2.0 header is described as "10 - 1".

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •