Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Compatibility issues with asus maximus formula IX

    Hey there i have just upgraded my cpu,motherboard and ram and put it all together today.
    Aftet putting it together it wouldnt get anything on the screen and came up with error 53.
    Error 53 is compatibility issues with ram.

    Im running the asus maximus formula IX with an i7-7700k and a 32gig (4x8gig) kit of the corsair vengeance led 3000mhz ddr4
    Any idea whats going on?

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    54

    I'm running 16 gb of the same ram with no issues. I did find that I had to be extra careful in seating the ram or it wouldn't boot, but I had it in the A2-B2 slots so it was if no ram. Since you have it in all four, it may show compatibility issues if one stick is not seated right. I had to take mine out & put it back a couple of times. One question, do the led's light up? On mine, they wouldn't if not properly seated. You might also test with just one or two sticks inserted. Just some suggestions from my experience. Good luck.


    Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

  3. #3

  4. #4
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    Hi Hunter

    Welcome to the ROG forum.

    Also try clearing the cmos and try 1 stick in all four slots, if still the same error inspect the cpu socket for any bent or misaligned pins with a magnifying glass in good light.

    A bios update might get it going too.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Yeah i was trying single ram sticks and dual channel once quad didnt work. I havnt tried single stick in every slot though.
    Everytime i tried though i never had the ram light up. Im on my way home from work soon ao will try again and see what happens.

    Thanks for the responses

  6. #6

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Can you list your full system specifications for me?


    Asus maximus formula IX, 32gig (4x8gig) corsair vengeance led ram, i7-7700k, gtx 980, corsair rm850 gold psu and bulk hhd and ssds

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Ok guys 1 stick in slot b_1 got it working. Now hoe can i configure it to work with 4 slots and ram run at 3000mhz not 2133? Not use to this new stuff cheers guys (y)

  9. #9
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    First you should see if the motherboard can pick up all 4 modules at stock speed (2133MHz).

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •