Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Smile HDD Indicator LED always on, fan header not working, SenseMI query

    Hello all!

    Just bought my first ROG motherboard, the X370 Hero, and I have a couple of questions.

    I'm using 3200Mhz Corsair LPX at 2133 & a 1700.

    I have all of my front header LED & switches plugged in, and they work fine. However, a big orange HDD LED also flashes on the bottom right of the board whenever the HDD light on my case is. This is pretty annoying, can it be disabled? I had a look through the BIOS but couldn't find anything.

    Also, my fan connected to 'CHA2' barely spins & is not detected in Windows. The fan works using an external fan controller or a different port on the motherboard.
    Any quick fixes for this? If the port is dead I'll probably just go back to using my controller.

    and finally... I'm a bit confused about the 'Sense MI Skew' settings & how I should set it using a 1700. When set to auto, my temps never go higher than 49C.
    When set to 'Disabled', I see a max of around 64C. I assume I keep it off, however it would be nice if the motherboard could automatically detect whether this option should be enabled or disabled after a CPU install.

    That's about all I have to say for now.. Loving the board so far, apart from these little issues

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    261

    Go into the BIOS and set up the "Q-fan" system. Set fan channel 2 to "DC" and then select the maximum all the time. It's a radio button under the graph for that, than click "apply". If it spins up properly then the port is probably fine but it's not seeing the feedback from the fan for some reason. Try some different configurations for that.

    I'm using CHA2 in PWM with a pair of Noctua NF-F12 fans for my fron intakes using Noctua's Y-cable and it works fine. It's running PWM in that configuration.

    Turn SenseMI skew to "Disabled" on a 1700 (which I have) or temperatures can appear to be all over the map when they ain't.

    No clue on the light blinking, sorry.
    Tired of trolls and mods that act like this platform has no problems and it's the users fault. Later.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by entropic-remnants View Post
    Go into the BIOS and set up the "Q-fan" system. Set fan channel 2 to "DC" and then select the maximum all the time. It's a radio button under the graph for that, than click "apply". If it spins up properly then the port is probably fine but it's not seeing the feedback from the fan for some reason. Try some different configurations for that.

    I'm using CHA2 in PWM with a pair of Noctua NF-F12 fans for my fron intakes using Noctua's Y-cable and it works fine. It's running PWM in that configuration.

    Turn SenseMI skew to "Disabled" on a 1700 (which I have) or temperatures can appear to be all over the map when they ain't.

    No clue on the light blinking, sorry.
    Thank you sir! I will try what you suggested regarding the fan as soon as I can.

    Does the inbuilt HDD LED not blink for you? I feel like the board might not think I have my HDD LED wires connected. Maybe the wiring to the header isn't quite right.

    Will leave Sense MI Skew disabled. Thank you. Should be made more clear/automatic for less advanced users though.

    Thanks again for your suggestions!

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Ahhh, now my LED's have died. I have not installed any sort of lighting control program.

    Also, I couldn't get the fan to work

    I had high hopes for this board, I really hope the next BIOS update addresses some of these issues.

    At least it boots 10-15 seconds faster than the MSI X370 SLI Plus I had.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array moshdaman PC Specs
    moshdaman PC Specs
    MotherboardCROSSHAIR VI HERO
    ProcessorR5-1600X
    Memory (part number)CMU16GX4M2C3000C15R
    Graphics Card #1Asus Strix 08G GTX1070
    MonitorAsus PG278QR 165HZ
    Storage #1Crucial MX300 525GB
    Storage #2Toshiba 2TB HDD
    CPU CoolerCorsair H100i V2
    CaseNZXT H440 2015
    Power SupplyEVGA 650W G2 80+
    Keyboard TopElek Mchanical Gaming Keyboard
    Mouse Havit MS735
    Headset Corsair VOID RGB wireless
    Mouse Pad Razer Galiathus
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Quote Originally Posted by entropic-remnants View Post
    Go into the BIOS and set up the "Q-fan" system. Set fan channel 2 to "DC" and then select the maximum all the time. It's a radio button under the graph for that, than click "apply". If it spins up properly then the port is probably fine but it's not seeing the feedback from the fan for some reason. Try some different configurations for that.

    I'm using CHA2 in PWM with a pair of Noctua NF-F12 fans for my fron intakes using Noctua's Y-cable and it works fine. It's running PWM in that configuration.

    Turn SenseMI skew to "Disabled" on a 1700 (which I have) or temperatures can appear to be all over the map when they ain't.

    No clue on the light blinking, sorry.
    Should i disable SenseMI skew on the 1600x? i am not having temp issues my max temp underload stays below 59-60 degrees also at these temps
    my radiator is relatively cool as i can feel coolish air exhausting through the otherside
    Last edited by moshdaman; 05-15-2017 at 09:21 AM.

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by moshdaman View Post
    Should i disable SenseMI skew on the 1600x? i am not having temp issues my max temp underload stays below 59-60 degrees also at these temps
    my radiator is relatively cool as i can feel coolish air exhausting through the otherside
    Does your motherboard flash in the bottom right when you're reading/writing data to storage?
    I need to know if it's normal hahah

  7. #7
    ROG Guru: White Belt Array BaneSilvermoon PC Specs
    BaneSilvermoon PC Specs
    MotherboardASUS Crosshair VI Hero x370
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)G-skill 4x8 F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX-RX480-O8G
    Storage #1SAMSUNG 960 PRO M.2 1TB NVMe
    CPU CoolerCase Integrated 360mm Liquid AIO
    CaseDEEPCOOL GENOME ROG
    Power SupplySilverstone Strider SST-ST1200-PT
    Keyboard Razer Blackwidow Stealth
    Mouse Razer Mamba Chroma
    OS Win10 Home
    Network RouterNetgear Nighthawk X6

    Join Date
    Mar 2017
    Reputation
    10
    Posts
    122

    If you have an X processor and you're not seeing any incredibly weird temperatures, SenseMI should likely remain on. The users that don't have an X are the ones who likely don't need it, as their processor doesn't have a default temperature offset applied.

    My HHD light on the bottom right does flash in unison with my HDD activity light on my case.

    You might try the q-fan tuning in the BIOS for that chassis header. Could be that it's set some kind of weird min/max setting on the header.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array moshdaman PC Specs
    moshdaman PC Specs
    MotherboardCROSSHAIR VI HERO
    ProcessorR5-1600X
    Memory (part number)CMU16GX4M2C3000C15R
    Graphics Card #1Asus Strix 08G GTX1070
    MonitorAsus PG278QR 165HZ
    Storage #1Crucial MX300 525GB
    Storage #2Toshiba 2TB HDD
    CPU CoolerCorsair H100i V2
    CaseNZXT H440 2015
    Power SupplyEVGA 650W G2 80+
    Keyboard TopElek Mchanical Gaming Keyboard
    Mouse Havit MS735
    Headset Corsair VOID RGB wireless
    Mouse Pad Razer Galiathus
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Quote Originally Posted by alexjames View Post
    Does your motherboard flash in the bottom right when you're reading/writing data to storage?
    I need to know if it's normal hahah
    flashes all day even when idle on desktop im having a epileptic fit here

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Ah! Thanks guys, at least I'm not alone here.

    Hopefully in the next UEFI we have the option to turn it off.

  10. #10
    ROG Guru: White Belt Array eight-bit PC Specs
    eight-bit PC Specs
    Laptop (Model)RoG Strix GL502VS-DB71
    MotherboardRoG Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 1800X
    Memory (part number)CMK16GX4M2B3200C16
    Graphics Card #1XFX AMD Radeon R9 390 8GB
    MonitorHP 25BW 25"
    Storage #1Samsung 960 Evo
    Storage #2Samsung 850 Evo
    CPU CoolerCorsair H115i
    CasePhanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Corsair Strafe RGB
    Mouse Corsair Scimitar RGB
    Headset SoundBlaster WoW Wireless Headset
    Headset/Speakers Logitech X-140
    OS Windows 10 Pro Creators Edition
    Accessory #1 NZXT AC-IUSBH-M1 USB Hub
    eight-bit's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    81

    Quote Originally Posted by moshdaman View Post
    flashes all day even when idle on desktop im having a epileptic fit here
    Mine was doing this as well, turned out to be Windows Update slowly downloading the Win10 Creators Edition update. I downloaded the update manually and installed, overly busy hard drive hasn't happened since.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •