Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    29

    New ram wont run! Please help!

    I just bought these rams (G.Skill TridentZ RGB DDR4-3866 C18 QC - 32GB(4x8) and i just cant run it at 3866 - it goes black screen everytime i try to run it at 3866. I can only run them at 3600. Please somebody help!

    This is actually quite funny. When i start only using one of the rams, i can run 3866 with no problem. And SOMETIME after shutting down the computer and installing the ram nr 2, i can also run 3866 - and then i shut the computer down again and installed the 3 ram and it did work with 3866 - but it wont run all 4 rams with 3866 speed. What im i overseeing here? (Now it sometimes wont run 2 rams or 3 rams together) Only 1 ram always works at 3866, but 1,2,3 is working at 3866 sometimes.

    My specs are:

    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. STRIX Z270F GAMING (LGA1151)

    CPU
    Intel Core i7 @ 4.20GHz 41 °C
    Kaby Lake 14nm Technology

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    DDR4 3866 might require some manual tweaking to stabilize. The VCCIO & SA voltages are a good place to start.

    Here are some guidelines.

    DDR4 frequency range Required CPU VCCIO Voltage range Required CPU System Agent Voltage range
    DDR4-2133 ~ DDR4-2800 1.05V ~ 1.15V 1.05V ~ 1.15V
    DDR4-2800 ~ DDR4-3600 1.10V ~ 1.25V 1.10V ~ 1.30V
    DDR4-3600 ~ DDR4-4266 1.15V ~ 1.30V 1.20V ~ 1.35V

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    29

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    DDR4 3866 might require some manual tweaking to stabilize. The VCCIO & SA voltages are a good place to start.

    Here are some guidelines.

    DDR4 frequency range Required CPU VCCIO Voltage range Required CPU System Agent Voltage range
    DDR4-2133 ~ DDR4-2800 1.05V ~ 1.15V 1.05V ~ 1.15V
    DDR4-2800 ~ DDR4-3600 1.10V ~ 1.25V 1.10V ~ 1.30V
    DDR4-3600 ~ DDR4-4266 1.15V ~ 1.30V 1.20V ~ 1.35V
    Thanks alot! Should i start at 1.15v and 1.20 and go .5 every time i OC with both ?

  4. #4

  5. #5
    ROG Guru: White Belt Array HisEvilness PC Specs
    HisEvilness PC Specs
    MotherboardASUS ROG Maximus Hero XI
    ProcessorIntel i7 8086k
    Memory (part number)32gb G.Skill TrridentZ RGB
    Graphics Card #1ASUS ROG 1080ti
    MonitorAcer Predator 27Inch/Iiyama G-Master GE2488HS-B2/ProLite E2474HDS
    Storage #1Samsung 960 EVO
    Storage #2Samsung 860 EVO x 2
    CPU CoolerCorsair 150i Pro
    CaseLian-Li Dynamic
    Power SupplyRMx 850
    Keyboard Roccat Vulcan 120 AIMO
    Mouse Roccat Kone AIMO
    Headset Sennheiser 58X
    OS Win 10 Pro 64
    Network RouterASUS RT-N18U
    HisEvilness's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    81

    Any other settings to consider when OC"ing RAM?

  6. #6
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    If you're looking for a maximum ram overclock you can take the Dram voltage up to 1.50v.

    http://www.legitreviews.com/what-is-...7UfPGXvRLYQ.99

  7. #7
    ROG Guru: White Belt Array HisEvilness PC Specs
    HisEvilness PC Specs
    MotherboardASUS ROG Maximus Hero XI
    ProcessorIntel i7 8086k
    Memory (part number)32gb G.Skill TrridentZ RGB
    Graphics Card #1ASUS ROG 1080ti
    MonitorAcer Predator 27Inch/Iiyama G-Master GE2488HS-B2/ProLite E2474HDS
    Storage #1Samsung 960 EVO
    Storage #2Samsung 860 EVO x 2
    CPU CoolerCorsair 150i Pro
    CaseLian-Li Dynamic
    Power SupplyRMx 850
    Keyboard Roccat Vulcan 120 AIMO
    Mouse Roccat Kone AIMO
    Headset Sennheiser 58X
    OS Win 10 Pro 64
    Network RouterASUS RT-N18U
    HisEvilness's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    81

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    If you're looking for a maximum ram overclock you can take the Dram voltage up to 1.50v.

    http://www.legitreviews.com/what-is-...7UfPGXvRLYQ.99
    My sticks or not the best i believe i did not check the die and proper specs for Ryzen 5, merely the timing and mhz what is foolish in hine sight.
    As it stands i am stuck at 2666 looking to get it up to 2933 but i believe with the current BIOS i am stuck at 2666 unless i am missing something.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    10
    Posts
    29

    Quote Originally Posted by Ihsanovic View Post
    Thanks alot! Should i start at 1.15v and 1.20 and go .5 every time i OC with both ?
    Didnt work

  9. #9
    Mastermind19 Array
    Join Date
    Oct 2015
    Reputation
    10
    Posts
    35

    I would start with setting up the timing manually: 18-19-19-39-2N timing with 1.35V DRAM Voltage in BIOS and DIMM Frequency at 3866Mhz. Make sure the RGB software is not installed with the Aura sync, which will crash the system. I will tweak the voltage for stability by increasing DRAM voltage a little higher (+0.01V i.e 1.36V)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •