Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ROG Member Array Flyprdu PC Specs
    Flyprdu PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme - 3801
    ProcessorIntel Core i7 5930K @ 4.5
    Memory (part number)32 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000
    Graphics Card #1ASUS Nvidia 1080Ti Strix OC
    MonitorASUS MG279Q + Dell U2410 x 2
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GB
    Storage #22 x WD Black 2TB in RAID0
    CPU CoolerCorsair GTX H110i
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair AX860
    Keyboard Corsair K70 RGB Lux
    Mouse Razer Deathadder Chroma
    Headset Sennheiser G4me One
    Mouse Pad Steel Series QcK Heavy
    Headset/Speakers Klipsch ProMedia 2.1
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Audio Technica AT2020+ USB Microphone

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Losing All USB Devices Randomly

    I updated to Bios 3504 a couple of months ago, and I've been mostly pleased with the improvements to memory stability and overclocking. I've got one big issue though:

    Whenever I plug in a high demand device or devices, i.e. Logitech C922 or Oculus Rift + sensors, I will lose the entire USB root hub. I lose every device- keyboard, mouse, cam, mic, etc. And since I have no means to control the computer, I have to hard reset.

    Windows does not crash. The computer remains fully functioning except the loss of all USB devices.

    What could be causing this and what is the solution?

  2. #2
    ROG Member Array Flyprdu PC Specs
    Flyprdu PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme - 3801
    ProcessorIntel Core i7 5930K @ 4.5
    Memory (part number)32 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000
    Graphics Card #1ASUS Nvidia 1080Ti Strix OC
    MonitorASUS MG279Q + Dell U2410 x 2
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GB
    Storage #22 x WD Black 2TB in RAID0
    CPU CoolerCorsair GTX H110i
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair AX860
    Keyboard Corsair K70 RGB Lux
    Mouse Razer Deathadder Chroma
    Headset Sennheiser G4me One
    Mouse Pad Steel Series QcK Heavy
    Headset/Speakers Klipsch ProMedia 2.1
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Audio Technica AT2020+ USB Microphone

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Also, I've looked into the BIOS settings and changed the xHCI settings from Smart Auto to just Auto. I thought that had fixed the issue, until I purchased the Oculus Rift and it seems to have reemerged.

  3. #3

  4. #4
    ROG Member Array Flyprdu PC Specs
    Flyprdu PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme - 3801
    ProcessorIntel Core i7 5930K @ 4.5
    Memory (part number)32 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000
    Graphics Card #1ASUS Nvidia 1080Ti Strix OC
    MonitorASUS MG279Q + Dell U2410 x 2
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GB
    Storage #22 x WD Black 2TB in RAID0
    CPU CoolerCorsair GTX H110i
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair AX860
    Keyboard Corsair K70 RGB Lux
    Mouse Razer Deathadder Chroma
    Headset Sennheiser G4me One
    Mouse Pad Steel Series QcK Heavy
    Headset/Speakers Klipsch ProMedia 2.1
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Audio Technica AT2020+ USB Microphone

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Try disabling xHCI for testing.
    Tested. It didn't crash. I had to plug the Oculus Rift into the R5E 3.1 Expansion board because USB 3.0 is now disabled. The system also had some sort of incompatibility with the Logitech C922 camera but I didn't really explore that error because I was interested in other issues.

    So, it's safe to say that the USB crash is being caused by the xHCI controller and these issues did not start until I upgraded to 3504.
    Needless to say, disabling USB 3.0 is not a favorable resolution to my issue. I'd like to see if there's another fix.

    Does anyone else have similar issues and how did you resolve it?

    Thanks.
    Last edited by Flyprdu; 06-04-2017 at 05:53 AM.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    14

    You said this happens when you connect a high-demand device or devices. Are you simply drawing too much current through the USB header? What happens if you remove some non-essential devices, such as the web cam?

  6. #6
    ROG Member Array Flyprdu PC Specs
    Flyprdu PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme - 3801
    ProcessorIntel Core i7 5930K @ 4.5
    Memory (part number)32 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000
    Graphics Card #1ASUS Nvidia 1080Ti Strix OC
    MonitorASUS MG279Q + Dell U2410 x 2
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GB
    Storage #22 x WD Black 2TB in RAID0
    CPU CoolerCorsair GTX H110i
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair AX860
    Keyboard Corsair K70 RGB Lux
    Mouse Razer Deathadder Chroma
    Headset Sennheiser G4me One
    Mouse Pad Steel Series QcK Heavy
    Headset/Speakers Klipsch ProMedia 2.1
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Audio Technica AT2020+ USB Microphone

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by LogicalUnit View Post
    You said this happens when you connect a high-demand device or devices. Are you simply drawing too much current through the USB header? What happens if you remove some non-essential devices, such as the web cam?
    I don't think overloading is the case. As it tends to fail with even minor devices like an Xbox controller receiver. After it fails, the whole hub goes offline killing every USB port on the board.


    Now that I have typed this, I wonder if the addon usb 3.1 card still works. I could recover my kb and mouse and find out what is failing.

    Any other thoughts?

  7. #7
    ROG Guru: Grand Master Array
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    339
    Posts
    15,255

    One of your USB devices is probably the culrpit. Unfortunately, many legacy USB devices cause problems on the X99 platform.

  8. #8
    ROG Member Array Flyprdu PC Specs
    Flyprdu PC Specs
    MotherboardRampage V Extreme - 3801
    ProcessorIntel Core i7 5930K @ 4.5
    Memory (part number)32 GB Corsair Dominator Platinum DDR4 3000
    Graphics Card #1ASUS Nvidia 1080Ti Strix OC
    MonitorASUS MG279Q + Dell U2410 x 2
    Storage #1Samsung 950 Pro 512GB
    Storage #22 x WD Black 2TB in RAID0
    CPU CoolerCorsair GTX H110i
    CaseCorsair Obsidian 750D
    Power SupplyCorsair AX860
    Keyboard Corsair K70 RGB Lux
    Mouse Razer Deathadder Chroma
    Headset Sennheiser G4me One
    Mouse Pad Steel Series QcK Heavy
    Headset/Speakers Klipsch ProMedia 2.1
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus RT-AC87U
    Accessory #1 Audio Technica AT2020+ USB Microphone

    Join Date
    May 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Okay. It just just crashed again. Randomly. No unusual devices plugged in. This time I was able to plug the KB and Mouse into the USB 3.1 addon card to recover control.

    Here's what I discovered.

    Click image for larger version. 

Name:	41b4d2d757.png 
Views:	45 
Size:	15.0 KB 
ID:	65227Click image for larger version. 

Name:	8f26bbe8d9.png 
Views:	46 
Size:	11.4 KB 
ID:	65228Click image for larger version. 

Name:	2ef7111b1c.png 
Views:	42 
Size:	15.4 KB 
ID:	65234

    This is what is crashing. It's a new driver that would correspond around the date that the USB Hub crashes began.

    Is anyone else having this issue? Suggestions?
    Last edited by Flyprdu; 06-09-2017 at 06:00 AM.

  9. #9

  10. #10
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Suspect the Logitech Camera is the issue

    Hi, I have the same issue, I currently on Lenovo ThinkPad, and it has extension dock with well powered USB ports.

    Everything works well for months, until I connect recently bought Logitech C920 camera. Once I connect it, it works for a while, but after, randomly all USB devices crashes. I can restart USB controllers through terminal, and everything comes to normal until next crash (some times couple of hours, some times minutes)

    The same happens on XI3 PC Z3RO Pro mini pc.

    At least in my case, all USB problems I started to have since I connect Logitech C920 camera.

    Hope it will help you.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •