Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    16

    odd boot upon restart with windows creators update.

    hey guys, i got an intel i7-7700k paired with the R.O.G IX hero and an Asus GTX 980 strix. upon installing the creators update my computer no longer has a boot logo when i restart my rig. ontop of that trying to enter bios gets me to a black screen. if i just completely shut down my pc and power it back up i do get my boot logo and what not with the ability to get into bios but for some reason restarts just gets me a black screen that won't go away till the OS itself takes over. its very odd to me. only with the creators update installed does this happen. is there any fix for this?

  2. #2
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,859

    Disable Fast Start up in the OS power settings and fast boot in the BIOS.
    Fast start up simply dumps the kernel and drivers to a hyberfil.sys file then reloads it when rebooting. This has been problematic from its inception and doesnt save any time that Ive noted, if it does it may be a second or two at most. Thing is if there is a problem, its just going to reload it.
    Click image for larger version. 

Name:	fs.png 
Views:	0 
Size:	28.0 KB 
ID:	65427

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    16

    i did as you suggested and didn't work. it sucks because i use the asus boot tool quite frequently and now its useless because of this weird issue

  4. #4
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,859

    Try setting BIOS to defaults, save and exit, then go back and make your changes with the exceptions. Don't disable the splash screen or change the F2 prompt delay. *If it's not the OS then it's the BIOS as you can configure the BIOS to do exactly what you are seeing.*

  5. #5
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600
    Memory (part number)16GB DDR4
    Graphics Card #1GTX980
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    294
    Posts
    7,353

    How is your display connected? If it's DP do you have the same issue if you connect HDMI?
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Ii use hdmi to a tv display but i dont think thats the issue because it goes away completely if i roll back to windows 10 non creators update

  7. #7
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600
    Memory (part number)16GB DDR4
    Graphics Card #1GTX980
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    294
    Posts
    7,353

    Well, my thought was that the creators update is somehow changing the default output to something you aren't using. Like perhaps the display output is defaulting to the onboard ports rather than your discrete GPU.
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  8. #8

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    16

    I noticed that onboard graphics are taking over. When I did a reset and quickly swapped hdmi to motherboard I got to see my boot screen. There's definitely something very strange going on with that creators update. Believe me, I tried resetting my bios back to defaults. Doing so is really annoying. I used to think it was just my GPU acting up so I tested someone else's 750ti and it still didn't solve anything.

  10. #10
    ROG Guru: Green Belt Array skellattarr PC Specs
    skellattarr PC Specs
    MotherboardCrosshair vi Hero bios 6301
    ProcessorRyzen 7 1800x
    Memory (part number)G.SKILL Trident Z RGB 32GB 4X8 3200MHZ
    Graphics Card #1rog strix gtx 1080
    Sound Cardcreative sound blaster ae-5
    Monitoracer 28inch 4k
    Storage #1Samsung 960 evo 1tb m.2/Mushkin Reactor 1tb ssd
    Storage #23x 3tb hhd/segate 10TB drive
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i
    CaseThermaltake veiw 71 case
    Power Supplycorsair 1200w
    Keyboard Corsair k95 rgb
    Mouse corsair m65 pro rgb
    Mouse Pad corsair mm800 rgb polaris
    Headset/Speakers logitech 5.1
    OS windows 10 pro
    skellattarr's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Reputation
    33
    Posts
    598

    maybe its the gpu driver try using ddu then install a new driver
    amd ryzen 7 1800x
    CROSSHAIR Vi hero
    Corsair Hydro Series H115i
    G.SKILL Trident Z 3200mhz 32gb 4x8gb
    asus rog strix gtx 1080
    TOSHIBA 3TB hdd 3x a total of 9tb and a 1tb mushkin ssd
    corsair axi 1200i 1200 watt psu
    LG DVD BURNER
    corsair obsidian 750d case

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •