Results 1 to 10 of 152

Threaded View

  1. #11
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    10
    Posts
    308

    Quote Originally Posted by STXDude View Post
    I have the same exact problem.

    My Xonar Essence STX II won't work with my new Ryzen build.

    The PC boots into Windows just fine, but as soon as I try to install the STX II drivers my system ends up just rebooting. It happens the exact moment I hear the mechanical clacking from the sound card. Then my system gets stuck in a loop, trying to boot, until I fire up safe mode and remove the Essence drivers again. I double and triple checked if the molex power cable is properly connected to the card and made sure repeatedly that onboard audio is disabled... still the same problem. I have a mindump file of the crash when I installed it, would that help anyone?

    The card was working just fine for +1 year, and still does, in my old system.

    My specs

    OS: Windows 10 pro Creators Update 64bit
    Antivirus: Windows Defender
    CPU: AMD Ryzen 1600
    Mainboard: Asus PRIME B350-PLUS (BIOS Version 0805)
    GPU: Sapphire AMD Radeon R9 380
    Ram: 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3000
    HDD: 500GB Samsung M2 and two Crucial SATA SSDs
    Soundcard: Asus Xonar Essence STX II (without 7.1 Extension card)
    PSU: Seasonic G-550 Watt Gold

    I think we can rule out nvidia gpus and a specific mainboard model being the problem because I have a different setup from you guys but the exact same problem. And I seriously doubt any of my other hardware is at fault here but I still listed every detail just to be sure.

    Is there some way to directly contact someone in Asus tech department to look at this? They must have some Essence STX cards flying around to test with a Ryzen setup. I just want to know if there are people out there who have a working Ryzen + STX II build.

    Why you do this to me Asus, I just want to listen to some music

    Sadly it's not just you

    http://boards.4chan.org/g/thread/61732128

    it seems this card has compatibility issues , not sure if it's Windows compatibility or the drivers, doesn't seem like it's Ryzen or motherboard issue.

    You might have to buy new sound card if you are going to use Windows 10 .. you could try windows 7 or 8.1 and see if it works there , but Windows 7 won't support ryzen if I remember. as I said again, it's needed new card or search every where in the internet for a fix. Don't know if asus will release new drivers

    Also try the unified drivers of daniels if you haven't. and reset bios or update motherboard firmware.
    Last edited by x7007; 08-09-2017 at 12:32 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •