Page 138 of 139 FirstFirst ... 38 88 128 136 137 138 139 LastLast
Results 1,371 to 1,380 of 1383
  1. #1371
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Fredy M View Post
    you can start with the bios battery, replace it with a new one and see if does the same...and maybe try updating the bios
    Hello thank you for the reply.
    I already done it, and the problem still persist.
    in my video, I already did this:
    1. Update BIOS to latest (ver. 5220)
    2. Replace BIOS Battery with new one
    3. Set factory defaults settings (disable OC)
    4. Install Clean Windows
    5. Create task scheduler (force sync time)
    6. Change the OS to Linux Mint

    Is there anything Ieft to do?

  2. #1372
    ROG Enthusiast Array Fredy M PC Specs
    Fredy M PC Specs
    MotherboardASUS Strix B350 F Gaming
    ProcessorRyzen 5 1600x
    Memory (part number)CMK8GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1080 A8G
    MonitorAOC 22" IPS Panel
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus 250GB
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB
    CPU CoolerNoctua NH-D14
    CaseCorsair 230T Orange
    Power SupplySuperflower Leadex II Gold 650W
    OS Windows 10 Pro
    Fredy M's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    22
    Posts
    59

    Quote Originally Posted by at41man View Post
    Hello thank you for the reply.
    I already done it, and the problem still persist.
    in my video, I already did this:
    1. Update BIOS to latest (ver. 5220)
    2. Replace BIOS Battery with new one
    3. Set factory defaults settings (disable OC)
    4. Install Clean Windows
    5. Create task scheduler (force sync time)
    6. Change the OS to Linux Mint

    Is there anything Ieft to do?
    ...my guess is that there is something wrong with the board on a hardware/bios level...you should reach out to Asus, ask them, and if they can`t help then the best course of action is to RMA the board.
    If you have access to another cpu, you could give that a try also, but I doubt that will change anything. I googled a bit and on a very old post someone suggested to power up the board without the cpu and then reseat the cpu and see if that fixed it.
    anyways, I think you should RMA the board
    best of luck
    Last edited by Fredy M; 04-28-2020 at 11:25 AM.

  3. #1373
    Darkside Array icebloodmen PC Specs
    icebloodmen PC Specs
    MotherboardRog Strix B350F-Gaming
    ProcessorAMD ryzen 1600
    Memory (part number)Corsair LPX 2x4 3000Mhz
    Graphics Card #1gigabyte Aorus 1060 6Gb 9Gbps
    MonitorLG 24 MP59-G-P
    Storage #1Crucial 275Gb
    Storage #2WD 1 TB 64MB
    CPU CoolerRaijintek Aidos
    CaseNox ZX
    Power SupplySeasonic 520W 80 Bronze
    Keyboard Coler Master Octane combo
    Headset Asus Orion
    OS Windows 10 Pro 64 Bits

    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    15

    No sound,in this motherboard after update new version windows 10
    Realteck - 6.0.1.8666

  4. #1374
    ROG Guru: White Belt Array Equinox187 PC Specs
    Equinox187 PC Specs
    MotherboardROG STRIX B350-F GAMING
    ProcessorRyzen 3600
    Memory (part number)G.SKILL'S Trident Z RGB 3000Mhz
    Graphics Card #1Zotac GTX 1070
    Storage #1Viper VPN100 512GB nvme
    CPU CoolerCustom Water Loop
    Power SupplyEVGA 650w Gold Modular
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Equinox187's Avatar
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    111

    Quote Originally Posted by icebloodmen View Post
    No sound,in this motherboard after update new version windows 10
    Realteck - 6.0.1.8666
    I have the same driver and it works fine with the latest version of win 10 for me, however by chance do you have a Nvidia card? Reason i ask is i have noticed that sometimes the Nvidia sound output will get set as default for sound and override the motherboard sound, uoi can go into sound pref and change it or do as i do and go into device manager and disable the nvidia sound

  5. #1375
    Darkside Array icebloodmen PC Specs
    icebloodmen PC Specs
    MotherboardRog Strix B350F-Gaming
    ProcessorAMD ryzen 1600
    Memory (part number)Corsair LPX 2x4 3000Mhz
    Graphics Card #1gigabyte Aorus 1060 6Gb 9Gbps
    MonitorLG 24 MP59-G-P
    Storage #1Crucial 275Gb
    Storage #2WD 1 TB 64MB
    CPU CoolerRaijintek Aidos
    CaseNox ZX
    Power SupplySeasonic 520W 80 Bronze
    Keyboard Coler Master Octane combo
    Headset Asus Orion
    OS Windows 10 Pro 64 Bits

    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by Equinox187 View Post
    I have the same driver and it works fine with the latest version of win 10 for me, however by chance do you have a Nvidia card? Reason i ask is i have noticed that sometimes the Nvidia sound output will get set as default for sound and override the motherboard sound, uoi can go into sound pref and change it or do as i do and go into device manager and disable the nvidia sound
    Not work for me...Thanks!

  6. #1376
    ROG Enthusiast Array nyihtway PC Specs
    nyihtway PC Specs
    MotherboardROG STRIX B350-F GAMING
    ProcessorAMD Ryzen5 3600
    Memory (part number)G.Skill TridentZ RGB 3000 Mhz CL16
    Graphics Card #1Zotac Nvidia GTX 1070 Mini
    MonitorPrism+ W270 Pro
    Storage #1WD Black SN750 NVMe SSD
    Storage #2Toshiba P300 7200RPM 3TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H80i GT 120mm AIO
    CaseCooler Master Masterbox MB530P
    Power SupplyThermaltake ToughPower Grand 750Watt
    Keyboard Anne Pro II Wireless Mechanical Keyboard
    Mouse Textron Scorpion5
    Headset Baseus D05
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus Lyra Trio

    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Hi guys,

    Long time, haven't been here. I just swapped my R5 1600 with a new R5 3600. Bios is 5406 and latest chipset drivers installed. Things seems to be pretty normal and I look at the temps reported by AI Suite 3, the temps runs around between 49 C to 55 C on idle and 60 C when benchmarking. I thought oh, the new 3rd Gens are quite cool. But when I open RyzenMaster and see, the temps are hitting 74 C on load. RyzenMaster reports around 42~44 C while idle which I think is more reasonable. I also found numerous comments saying that on 3rd Gen CPUs, the temps reported by RyzenMaster is the true one and other HWMonitoring software can't report a correct temp.

    Now, my worries are the fan-curves. My fans are not spinning enough when the actual temps are hitting 74C but because AI Suite3 think the temps are still over 50 and won't spin up. Same thing on idle, it won't spin down the RPMs low enough to match the actual 40ish C. Anyone here running 3rd Gen Ryzen on this mobo and having same issue? How can I set the correct fan-curves to correct temps?

    Thanks in advance.

  7. #1377
    ROG Guru: White Belt Array Equinox187 PC Specs
    Equinox187 PC Specs
    MotherboardROG STRIX B350-F GAMING
    ProcessorRyzen 3600
    Memory (part number)G.SKILL'S Trident Z RGB 3000Mhz
    Graphics Card #1Zotac GTX 1070
    Storage #1Viper VPN100 512GB nvme
    CPU CoolerCustom Water Loop
    Power SupplyEVGA 650w Gold Modular
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Equinox187's Avatar
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    111

    Quote Originally Posted by nyihtway View Post
    Hi guys,

    Long time, haven't been here. I just swapped my R5 1600 with a new R5 3600. Bios is 5406 and latest chipset drivers installed. Things seems to be pretty normal and I look at the temps reported by AI Suite 3, the temps runs around between 49 C to 55 C on idle and 60 C when benchmarking. I thought oh, the new 3rd Gens are quite cool. But when I open RyzenMaster and see, the temps are hitting 74 C on load. RyzenMaster reports around 42~44 C while idle which I think is more reasonable. I also found numerous comments saying that on 3rd Gen CPUs, the temps reported by RyzenMaster is the true one and other HWMonitoring software can't report a correct temp.

    Now, my worries are the fan-curves. My fans are not spinning enough when the actual temps are hitting 74C but because AI Suite3 think the temps are still over 50 and won't spin up. Same thing on idle, it won't spin down the RPMs low enough to match the actual 40ish C. Anyone here running 3rd Gen Ryzen on this mobo and having same issue? How can I set the correct fan-curves to correct temps?

    Thanks in advance.

    I have been running the 3600 for some time now though I am still running the 5220 bios, I have noticed however this motherboard is rather generous with the voltage under stock bios settings and this can lead to heat, at stock settings aside for the ram DOCP it would boost 2 cores to 4.2GHz and the others to 4GHz and the voltage would boost to 1.47v and if under heavy load or like benchmark or gaming it holds 1.45v and this brings heat, I have found through testing that you can actually run an all core over clock of 4.1GHz with just 1.3v or all core 4.2GHz with just 1.35v and this brings temps way down, so I guess the first question is what type of cooling do you have? if it is the stock 3600 cooler then those temps seem about right, on my system with a custom water loop on a 240mm rad i get 25c idle and 30-35c under load and a max of 40c if the room is warm.

    As for the fan curve I generally find this is best and more reliable when set in the bios as the bios will see the accurate temps ( be sure to disable any fan control software though as this will mess with it), in there you can set temp to rpm
    Last edited by Equinox187; 07-06-2020 at 08:07 PM.

  8. #1378
    ROG Enthusiast Array nyihtway PC Specs
    nyihtway PC Specs
    MotherboardROG STRIX B350-F GAMING
    ProcessorAMD Ryzen5 3600
    Memory (part number)G.Skill TridentZ RGB 3000 Mhz CL16
    Graphics Card #1Zotac Nvidia GTX 1070 Mini
    MonitorPrism+ W270 Pro
    Storage #1WD Black SN750 NVMe SSD
    Storage #2Toshiba P300 7200RPM 3TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H80i GT 120mm AIO
    CaseCooler Master Masterbox MB530P
    Power SupplyThermaltake ToughPower Grand 750Watt
    Keyboard Anne Pro II Wireless Mechanical Keyboard
    Mouse Textron Scorpion5
    Headset Baseus D05
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterAsus Lyra Trio

    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Quote Originally Posted by Equinox187 View Post
    I have been running the 3600 for some time now though I am still running the 5220 bios, I have noticed however this motherboard is rather generous with the voltage under stock bios settings and this can lead to heat, at stock settings aside for the ram DOCP it would boost 2 cores to 4.2GHz and the others to 4GHz and the voltage would boost to 1.47v and if under heavy load or like benchmark or gaming it holds 1.45v and this brings heat, I have found through testing that you can actually run an all core over clock of 4.1GHz with just 1.3v or all core 4.2GHz with just 1.35v and this brings temps way down, so I guess the first question is what type of cooling do you have? if it is the stock 3600 cooler then those temps seem about right, on my system with a custom water loop on a 240mm rad i get 25c idle and 30-35c under load and a max of 40c if the room is warm.

    As for the fan curve I generally find this is best and more reliable when set in the bios as the bios will see the accurate temps ( be sure to disable any fan control software though as this will mess with it), in there you can set temp to rpm
    For your questions, I've paired my 3600 with G.Skill 3000MHz CL16 RAMs. Set it to DOCP Standard and it's good to go. Cooling is made possible with Corsair H80i GT (the thick beefy 120mm) AIO with dual push-pull fan config. For normal usage, I just set everything to stock with Precision Boost Override enabled to 200MHz headroom. On full load, best cores reached to 4.17GHz while worst cores are at 4.1 GHz with V-Core around 1.38v. Max temps according to RyzenMaster is 76° C while room temp is around 30° C (non-airconditioned room). But AISuite 3 (and inside bios as well) reported just 57° C max. That's where my doubts lies.

    My best stable clock so far is 4.35GHz at 1.412v V-Core and Max Temp is 83°C according to RyzenMaster (AISuite 3 and Bios reported 61°C) . Played Rise of the Tomb Raider and Batman Arkham Knight with that settings about 6 hours non-stop. So, I guess it is very stable. I feel like I could reach 4.4GHz if i pump up the V-Core a little bit but I don't want to do it at this moment. I'm pleased with what I've got so far.

    So, for now, my worries are really in that temp difference between RyzenMaster and B350 motherboard (both Bios and AISuite 3) reporting. I also tried to set the fan-curves in the bios and disabled AISuite 3 but still the same result.
    Last edited by nyihtway; 07-12-2020 at 11:41 AM.

  9. #1379
    ROG Enthusiast Array Whiplash-RoG PC Specs
    Whiplash-RoG PC Specs
    MotherboardAsus RoG STRIX B350-F Gaming
    ProcessorAMD Ryzen 5 3600
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1Gigabyte RX580 Gaming 4G
    Storage #1Crucial CT1000P1SSD8 P1 1TB M.2 2280 PCIe NVME
    Storage #2WD Caviar Blue 1TB
    CPU CoolerDeepCool Gammaxx GT
    CaseRaidMax Cobra ATX-502WBG
    Power SupplySeasonic S12II 520W Bronze
    OS Windows 10 Professional x64
    Whiplash-RoG's Avatar
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    56

    Quick question if anyone has any experience with this: I'm considering an upgrade to 32GB of RAM. I have 2x8GB Corsair Vengeance 3000C15 sticks currently. Would it be better to add two more 8GB sticks, or replace the 2x8 with 2x16GB? Thanks.

  10. #1380
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    What sort of memory speeds are people getting with Ryzen 3000 chips on the B350-F? Can it run DDR4-3600 at all?

Page 138 of 139 FirstFirst ... 38 88 128 136 137 138 139 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •