Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 47
  1. #1
    ROG Enthusiast Array unexpectedat1440p PC Specs
    unexpectedat1440p PC Specs
    Motherboardasus h67 ,asus h97,asus x370 strix
    Processori5 2500,i5 4590,ryzen r7 1700x
    Memory (part number)corsair 16gb ddr4 3000mhz ,16gb corsair 1600mhz ddr3,elexier 16gb 1333mhz ddr3
    Graphics Card #1gtx 980ti hybrid mod/aio
    Monitordell 1440p 144hz ,asus 27 1080p
    Storage #1850pro 128gb,500gb new 750evo,crucial 230gb
    Storage #2wd 2tb green
    CPU Coolerarctic liquid freezer 240,be quiet shadowrock 2,scythe mugen3
    Casecorsair 400r,bitfenix midi,corsair 750d
    Power Supplycorsair 550w,seasonic 650w,enermax 625w
    Keyboard corsair k70 mx red switches
    Mouse razer deathadder chroma
    Headset sennheiser 598se
    Mouse Pad steelseries a 400mmx380mm
    Headset/Speakers canton,svs,dali,magnat
    OS win 10 home 64bit
    unexpectedat1440p's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    asus rog strix x370 not able to show correct temperatures for the cpu in windows 10

    Hello I have a problem with my second motherboard of the asus rog strix x370 I send the first one back because it wasn't able to show right temperatures under windows in the bios it's showing the right temperatures with my second board for the ryzen 1700x ,which I also send back and for a other 1700x.I updated my bios from the version 808 from the preinstalled bios version I also rolled back to check if it helps to use the older bios version but it didn't.Today I updated to the bios version 809 I even cleared the cmos that was my last hope and it's still showing me uncorrect temperatures for the cpu.I don't know what I could do else to solve the problem .


    Click image for larger version. 

Name:	Hw monitor and hw info 64.jpg 
Views:	24 
Size:	579.1 KB 
ID:	66175Click image for larger version. 

Name:	asus.jpg 
Views:	9 
Size:	179.8 KB 
ID:	66176

  2. #2
    ROG Enthusiast Array unexpectedat1440p PC Specs
    unexpectedat1440p PC Specs
    Motherboardasus h67 ,asus h97,asus x370 strix
    Processori5 2500,i5 4590,ryzen r7 1700x
    Memory (part number)corsair 16gb ddr4 3000mhz ,16gb corsair 1600mhz ddr3,elexier 16gb 1333mhz ddr3
    Graphics Card #1gtx 980ti hybrid mod/aio
    Monitordell 1440p 144hz ,asus 27 1080p
    Storage #1850pro 128gb,500gb new 750evo,crucial 230gb
    Storage #2wd 2tb green
    CPU Coolerarctic liquid freezer 240,be quiet shadowrock 2,scythe mugen3
    Casecorsair 400r,bitfenix midi,corsair 750d
    Power Supplycorsair 550w,seasonic 650w,enermax 625w
    Keyboard corsair k70 mx red switches
    Mouse razer deathadder chroma
    Headset sennheiser 598se
    Mouse Pad steelseries a 400mmx380mm
    Headset/Speakers canton,svs,dali,magnat
    OS win 10 home 64bit
    unexpectedat1440p's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    I found the problem why it's showing the wrong Temperature

    I installed asus ai suite did the OC with the tool and it showed the right temperature then I looked what it set different it is the !CPU 1.80 V VOLTAGE ! setting if it's changed to 1.900V the cpu is showing the right temperature Click image for larger version. 

Name:	oc good temps.jpg 
Views:	20 
Size:	127.3 KB 
ID:	66177

  3. #3
    ROG Member Array vlmaca PC Specs
    vlmaca PC Specs
    MotherboardROG Strix X370-F
    ProcessorRyzen 7 1700
    Memory (part number)CMK32GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1Sapphire R9 390 Nitro 8GB
    MonitorBenq BL2410PT
    Storage #1Samsung 960 evo 500GB nvme
    Storage #2WD Blue 1TB
    CPU CoolerBe Quiet! Shadow Rock TF2
    CaseNZXT Source 220
    Power SupplyEVGA Supernova G2 750
    Keyboard Corsair Vengeance K70 RGB
    Mouse A4tech v7
    Headset/Speakers Thonet&Vander Kugel
    OS W10 Pro

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Hi, I have very similar behavior.

    Cpu temp is always 0°C unless BIOS starts in safe mode (i.e. unstable ram settings, so it wont boot up) - then in bios is correct CPU temp. I also get some temperature readings by setting CPU Voltage to 1.9V as you suggested (not sure if it is correct temperature or fake one ... but its not 0).

    So ... +1 on this issue...

    I guess some error in BIOS ?

    Edit: temp after setting voltage to 1.9V certainly doesn't show correct values for me .. 16-17°C ... so maybe cpu heats up and there is some wrong offset?
    Last edited by vlmaca; 07-23-2017 at 08:10 PM.

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    12

    I have this problem too, showing 16°c or 10° using ryzen 1700 no overclock

  5. #5
    ROG Enthusiast Array unexpectedat1440p PC Specs
    unexpectedat1440p PC Specs
    Motherboardasus h67 ,asus h97,asus x370 strix
    Processori5 2500,i5 4590,ryzen r7 1700x
    Memory (part number)corsair 16gb ddr4 3000mhz ,16gb corsair 1600mhz ddr3,elexier 16gb 1333mhz ddr3
    Graphics Card #1gtx 980ti hybrid mod/aio
    Monitordell 1440p 144hz ,asus 27 1080p
    Storage #1850pro 128gb,500gb new 750evo,crucial 230gb
    Storage #2wd 2tb green
    CPU Coolerarctic liquid freezer 240,be quiet shadowrock 2,scythe mugen3
    Casecorsair 400r,bitfenix midi,corsair 750d
    Power Supplycorsair 550w,seasonic 650w,enermax 625w
    Keyboard corsair k70 mx red switches
    Mouse razer deathadder chroma
    Headset sennheiser 598se
    Mouse Pad steelseries a 400mmx380mm
    Headset/Speakers canton,svs,dali,magnat
    OS win 10 home 64bit
    unexpectedat1440p's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    temp fiix maybe ;P

    reset the cmos on what bios version are you what tool do you use to monitor temps?

  6. #6
    ROG Enthusiast Array unexpectedat1440p PC Specs
    unexpectedat1440p PC Specs
    Motherboardasus h67 ,asus h97,asus x370 strix
    Processori5 2500,i5 4590,ryzen r7 1700x
    Memory (part number)corsair 16gb ddr4 3000mhz ,16gb corsair 1600mhz ddr3,elexier 16gb 1333mhz ddr3
    Graphics Card #1gtx 980ti hybrid mod/aio
    Monitordell 1440p 144hz ,asus 27 1080p
    Storage #1850pro 128gb,500gb new 750evo,crucial 230gb
    Storage #2wd 2tb green
    CPU Coolerarctic liquid freezer 240,be quiet shadowrock 2,scythe mugen3
    Casecorsair 400r,bitfenix midi,corsair 750d
    Power Supplycorsair 550w,seasonic 650w,enermax 625w
    Keyboard corsair k70 mx red switches
    Mouse razer deathadder chroma
    Headset sennheiser 598se
    Mouse Pad steelseries a 400mmx380mm
    Headset/Speakers canton,svs,dali,magnat
    OS win 10 home 64bit
    unexpectedat1440p's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    maybe temp fix

    Quote Originally Posted by vlmaca View Post
    Hi, I have very similar behavior.

    Cpu temp is always 0°C unless BIOS starts in safe mode (i.e. unstable ram settings, so it wont boot up) - then in bios is correct CPU temp. I also get some temperature readings by setting CPU Voltage to 1.9V as you suggested (not sure if it is correct temperature or fake one ... but its not 0).

    So ... +1 on this issue...

    I guess some error in BIOS ?

    Edit: temp after setting voltage to 1.9V certainly doesn't show correct values for me .. 16-17°C ... so maybe cpu heats up and there is some wrong offset?
    I reset the cmos first used the asus ai suite oc tool and let the tool oc my cpu that is how I got the right temps and than I looked which values changed for me it was the 1.8v cpu voltage to 1.9v change , what bios version do you use ?
    can you take a picture /screenshot of the bios and temp. monitor tool ?
    Last edited by unexpectedat1440p; 07-24-2017 at 03:47 PM.

  7. #7
    ROG Member Array vlmaca PC Specs
    vlmaca PC Specs
    MotherboardROG Strix X370-F
    ProcessorRyzen 7 1700
    Memory (part number)CMK32GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1Sapphire R9 390 Nitro 8GB
    MonitorBenq BL2410PT
    Storage #1Samsung 960 evo 500GB nvme
    Storage #2WD Blue 1TB
    CPU CoolerBe Quiet! Shadow Rock TF2
    CaseNZXT Source 220
    Power SupplyEVGA Supernova G2 750
    Keyboard Corsair Vengeance K70 RGB
    Mouse A4tech v7
    Headset/Speakers Thonet&Vander Kugel
    OS W10 Pro

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Well I admire your bravery ... i don't want to OC cpu that doesn't show temperature ... especially not by some automatic software which heavily relies on it .

    Strange thing is, that HWInfo doesn't even show, that sensor is there ... it appeared when i set the CPU Voltage to 1.9 ... and it disappeared when I set it back to 1.8 (values in sensors table went grey).

    Here is screenshot from asus tool and HWinfo after setting cpu to 1.9V and after a while (1 minute) back again. If set only to 1.8, then there is no sensor on hwInfo and 0°C in asus tool.

    Click image for larger version. 

Name:	1_9v_r71700.JPG 
Views:	15 
Size:	174.5 KB 
ID:	66199

    Edit: about the bios version, i have tried every single one from 0401 to 0809 (that i have now) ... this thing happened immediately after first bios setup and reboot. MB came with 0401.
    Last edited by vlmaca; 07-24-2017 at 05:17 PM.

  8. #8
    ROG Member Array vlmaca PC Specs
    vlmaca PC Specs
    MotherboardROG Strix X370-F
    ProcessorRyzen 7 1700
    Memory (part number)CMK32GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1Sapphire R9 390 Nitro 8GB
    MonitorBenq BL2410PT
    Storage #1Samsung 960 evo 500GB nvme
    Storage #2WD Blue 1TB
    CPU CoolerBe Quiet! Shadow Rock TF2
    CaseNZXT Source 220
    Power SupplyEVGA Supernova G2 750
    Keyboard Corsair Vengeance K70 RGB
    Mouse A4tech v7
    Headset/Speakers Thonet&Vander Kugel
    OS W10 Pro

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    7

    OC didn't help

    So I tried cmos thing ... no help, tried OC thing (TPU1, Fast) ... also no help (just ratio went to 3,6GHz) ...

    I'm starting to think it has something to do with RAMs ... We both have corsairs 3000MHz and my CPU temperatures are ok only if I overclock RAM, so it doesn't go past POST and goes to safe mode after forced shutdown. Only then I see correct CPU temp.

    What RAMs have the other guys with this issue?

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    12

    well I have this issue and plus can't run above 2933mhz stable and I'm using QVL kit 2x8gb f4-3200c14d-16gtzkw.

  10. #10
    ROG Enthusiast Array unexpectedat1440p PC Specs
    unexpectedat1440p PC Specs
    Motherboardasus h67 ,asus h97,asus x370 strix
    Processori5 2500,i5 4590,ryzen r7 1700x
    Memory (part number)corsair 16gb ddr4 3000mhz ,16gb corsair 1600mhz ddr3,elexier 16gb 1333mhz ddr3
    Graphics Card #1gtx 980ti hybrid mod/aio
    Monitordell 1440p 144hz ,asus 27 1080p
    Storage #1850pro 128gb,500gb new 750evo,crucial 230gb
    Storage #2wd 2tb green
    CPU Coolerarctic liquid freezer 240,be quiet shadowrock 2,scythe mugen3
    Casecorsair 400r,bitfenix midi,corsair 750d
    Power Supplycorsair 550w,seasonic 650w,enermax 625w
    Keyboard corsair k70 mx red switches
    Mouse razer deathadder chroma
    Headset sennheiser 598se
    Mouse Pad steelseries a 400mmx380mm
    Headset/Speakers canton,svs,dali,magnat
    OS win 10 home 64bit
    unexpectedat1440p's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    Unhappy safe mode no post ?

    Quote Originally Posted by vlmaca View Post
    So I tried cmos thing ... no help, tried OC thing (TPU1, Fast) ... also no help (just ratio went to 3,6GHz) ...

    I'm starting to think it has something to do with RAMs ... We both have corsairs 3000MHz and my CPU temperatures are ok only if I overclock RAM, so it doesn't go past POST and goes to safe mode after forced shutdown. Only then I see correct CPU temp.

    What RAMs have the other guys with this issue?
    I get the temp. readings with normal/lower ram speed too at 2133mhz why does your pc go in safe mode or doesn't post I don't have that

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •