Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Question Code 60: Check CPU / White VGA Light

    I'm trying to get my new PC working and am currently unable to boot. I have the following parts:

    • ASUS ROG Zenith Extreme
    • AMD Ryzen Threadripper 1950X
    • G.SKILL TridentZ Series 64GB (4 x 16GB) F4-3200C16Q-64GTZKW
    • PNY GeForce GTX 970 4GB


    Yesterday, I had it booting about 25% of the time, but when it would boot, it would show "Code: 60 Check CPU" on the LED. The other 75% of the time it would fail very early during the boot process and it would restart on its own. When it did boot, it worked fine (I was able to get Windows installed and run some benchmarks). I updated to BIOS 0502 but that did not help (or hurt) anything.

    In an effort to address these issues, this morning I removed the CPU (since it said "Check CPU"), checked for bent pins (there were none) and reinstalled it. Now I cannot boot at all. The following indicators appear when I turn power on:

    • Yellow memory QLED lights up
    • "Memory" displayed on LED, with progress animation
    • Yellow memory QLED turns off; Red CPU QLED lights up
    • "CPU" displayed on LED, with progress animation
    • Red CPU QLED turns off
    • "Code: 60 Check CPU" displayed on LED
    • "CPU" displayed on LED, with progress animation
    • White VGA QLED lights up


    And at this point it just gets stuck. Power stays on, but no progress is made toward booting.

    I've checked all of the power cables. I've tried different combinations of DIMMs. But the same memory and graphics card were working yesterday. The graphics card works in another PC. I also tried another graphics card (because it's the white VGA QLED that is lit) and that did not help. I tried the graphics cards in the bottom x16 electrical PCIE but that did not help.

    Any suggestions on what else to test? Or any idea what might be wrong?

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,467

    If you success to boot and work some benchmarks than CPU is probably OK, and board maybe need little work...
    Did you tried to clear CMOS and different BIOS versions? Last is some 0502 Beta, If you success to boot and enter in BIOS try previous version 0401.
    You connect both CPU cables 2x 8pin?
    Sometimes board stuck like that and not react on BIOS updates, you update but problem stay, like you did nothing.

    I would try to disconnect all cables, clear CMOS and reflesh BIOS 0401 or maybe even previous version with ASUS BIOS Flashback.
    For that you need only mobo, PSU and USB Flash drive... You don't need to enter in BIOS - VGA, CPU or RAM to change BIOS version on ASUS mobo, that;s one of reason why I like ASUS board and that function saved me during X99 build. With different board I would probably RMA board and technical support will fix and back me board after few weeks.

    http://event.asus.com/2012/mb/USB_BIOS_Flashback_GUIDE/

    http://event.asus.com/2012/mb/USB_BIOS_Flashback_GUIDE/

    I have some rule to avoid BETA BIOS except if some problem force me to try him or if BETA BIOS 100% fix some known bug or issue, just like that from stable on BETA BIOS no.
    I have stable system almost 3 year with second BIOS for my board, after that I download 15 version but didn't update.


  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Thanks for the suggestions. I also figured the CPU was probably okay, given that I was able to run benchmarks and get results that were about what I found in various Threadripper reviews.

    Yes, I have both 8-pin EPS cables plugged in.

    Per your suggestion, I re-flashed 0401 via the flashback and I got it to boot once (after about 4 or 5 attempts). It hasn't booted since that, so I'm guessing that was a "fluke" that it worked once :-).

    At this point I'll probably just RMA the board to NewEgg.

    Thanks.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,467

    I would try to work little more with board but if you not success to revive her than you need to try on that way.
    Where is you OS, on M.2 or SATA III SSD?


  5. #5
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    161
    Posts
    7,454

    Sounds like the CPU isn't making good contact with the pins.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •