Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 24
  1. #1
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    G.Skill Trident Z 32GB cold boot problems

    G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz

    At default spd 2133mhz it runs just fine and starts from cold off and restarts just fine.
    However,at anything above that and it will restart fine and bench all the way up to 3200Mhz.
    But as soon as you shut it down completely and try and do a coldboot and it will power on for maybe 3 seconds and then shut off completely.
    Is this where its failing training? is their a way to disable this?
    All I do know for sure is 3200Mhz is 100% prime stable .
    Any help or suggestions would be greatly appreciated.
    thanks
    st4v0

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    140

    Have you tried the latest bios in the beta UEFI thread sticky and updated the OLED/Aura firmware?
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...9960-0601-9910

    Also did you use D.O.C.P. or manual set timings?

  3. #3
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Im running the latest bios in the beta UEFI thread sticky and updated the OLED/Aura firmware to the latest.
    xmp throws this ram all the way up to 4000Mhz which is impossible to even boot.
    Ive tried using the xmp timings and voltages at 3200Mhz but with no joy.
    3200Mhz is stable from booting from bios or restarting or doing any bench in windows.
    but any cold boot and it fails!!

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    140

    Memory syncs up with the North-Bridge, that is why anything above 3200 is kinda difficult to get stable.
    I guess some CPU/MB combos where both the CPU and the MB is above average can do 3333 and even 3466,
    but I guess luck is more a thing at these speeds.
    I think this is a limitation by the chipset, maybe something Asus can look into but I am really not sure if it is
    possible or not to unsync the two on first gen Zen or later.

    DRAM Voltage on main Extreme Tweaker menu is voltage that gets applied at after memory training if I am not mistaken.
    DRAM Voltage in the "External Digi+ Power Control" menu at bottom is voltage that gets applied on memory training/startup.
    These two does not need to be same, but the one that gets applied on memory training/startup should not be lower.
    It can be higher thou and some memory need that little extra push at start to avoid issues when pushing timings and/or speed.

    Both DRAM Current Capability to 130% <-- (important on 32GB kits and up that is at or faster than DDR4-3000 and there is
    no point holding back on this setting, just use 130%.) It sets a higher trip point for the DRAM channels VRM.
    Both DRAM Power Phase Control to Extreme (just to test if you changed it from default, DRAM Optimized should be fine thou)

    SOC voltage is kinda new for me still, and honestly is the one I am most careful with.
    I do not trust the Gigabyte TR OC manual saying 1.3-1.35 is ok.
    Seen some say max 1.25 is ok on some forums inclduing this one, cause same was used on X370.
    I been using AUTO so I guess it is what ASUS thinks is ok for my 32GB kit and
    it is close to max voltage recommended by amdmatt for Ryzen 1700X and 1800X
    with high memory speeds in a post over at AMD forum.
    https://community.amd.com/message/28...=SOC%20voltage

    Even thou a 1950X is two 1800X does not mean SOC voltage should higher, if anything slightly
    higher for stability on 64GB/128GB high density kits filling all 8 slots.
    Last edited by Mikan02; 09-14-2017 at 07:13 PM.

  5. #5
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    thanks for your reply,I will try and check all that you have said and retry.
    What is your SOC voltage currently,and how much ram is that with?

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    140

    Sorry late answer.
    I have a 32GB G.Skill kit @3200 >>24/7 settings at the moment --> manual 14-14-14-14-34 1.35 DRAM Voltage<<
    and this sets Auto SOC voltage to 1.09.
    So I guess manual would be something between 1.1 and 1.15 ^^
    This kinda matches that amdmatt recommended 1.175 for normal Ryzen 1700x/1800x and so on.

    Again 8 slots filled with high density needs more most likely.
    Maybe some can do manual 1.15-1.175, but I am not sure at all. Never had more than 32GB myself.
    Last edited by Mikan02; 09-16-2017 at 08:16 PM.

  7. #7
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    I've tried all that you suggested,no luck so far

  8. #8
    ROG Guru: Orange Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    36
    Posts
    484

    Quote Originally Posted by St4v0 View Post
    But as soon as you shut it down completely and try and do a coldboot and it will power on for maybe 3 seconds and then shut off completely.
    Is this where its failing training? is their a way to disable this?
    So you remove full power from rig?

    If yes and then on when you reapply power and power on rig, on OLED you see codes cycle up to 07 and then it powers off, then after a second or 2 powers on, does cycle of codes on OLED and you have single beep on case speaker, denoting successful post.

    This is all normal.

    The post up/down and repost occurs on several Asus boards I have used, AMD and Intel, in the case of when power is removed from board. This cycle is needed for correct setup of board.

    When memory training fail occurs for me on ZE, I see on OLED "Memory" with code "D0" and a double beep on case speaker.
    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme - G.Skill Ripjaws V 3200MHz C14 Quad - RX VEGA 64

    24/7 OC: R7 1700@3.8GHz - Archon IB-E X2 - Asus Crosshair VI Hero
    G.Skill Trident Z 3200MHz C14 - Sapphire Fury X (1145/545 ~17.2K GS 3DM FS)

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)


  9. #9
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    this guy is getting the same issue also,only difference is he pressed the retry button and its cycling the fails and he youtubed it.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...-Kit)&p=672281

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Check the Post 477 from Raja
    http://www.overclock.net/t/1636566/a...ng-support/470

    i had the same issue, cold boot, It will start and reboot after 3 sec at q-code memory 07 and boot to Windows.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •