Results 1 to 6 of 6

Thread: Bad memory?

  1. #1
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EO Bios 0702
    Processori9 9900X @ 4.9 1.28V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-3600C16Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Velocity RGB and Revo XRes 140 D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    36
    Posts
    2,085

    Bad memory?

    Just got my R6E today. No OC on the 7900X. Memory is corsair CMD32GX4M4b3600C16. I think it's Samsung b-die. No OS installed yet. Just getting used to bios. The bios locked up after changing to XMP profile for the memory. So memory was the only thing OC'd. It worked fine for about an hour.*

    Cleared CMOS and flashed 0802 bios. Everything now at default. Noticed bios reporting only 24G memory. Went to SPD information which was reported correctly for only 3 modules. Fourth module installed in b1 did not have the manufacturer name, the module size, or the maximum bandwidth whereas all others were reported correctly for all these fields. I then swapped b1 for d1 modules and made sure there was no dust and firmly installed. Now d1 has the same reporting errors and b1 is correct. I suspect I have a faulty memory module.

    Agree? Any other troubleshooting needed? Thanks.*

  2. #2
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EO Bios 0702
    Processori9 9900X @ 4.9 1.28V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-3600C16Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Velocity RGB and Revo XRes 140 D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    36
    Posts
    2,085

    I wish there was a program to test memory outside an OS.*

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array smithkid PC Specs
    smithkid PC Specs
    Laptop (Model)Surface Pro 3
    MotherboardROG Rampage VI Extreme
    Processor7900X
    Memory (part number)F4-3200C16Q-32GTZR
    Graphics Card #1Asus ROG GTX 1080 STRIX O8G
    Graphics Card #2Asus ROG GTX 1080 STRIX O8G
    Monitor7 various
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2WD 1TB Blue M.2 SSD
    CPU CoolerAquacomputer NEXT cuplex kryos vision cu/cu
    CaseLianli PC-T70FX includes T70-1
    Power SupplyCorsair HX1200i
    Keyboard FILCO Majestouch Convertible 2 BT/USB 104 Key - Cherry Brown
    Mouse Logitech MX Master
    Headset/Speakers Mackie
    OS W10
    Network RouterTP-Link ER-5120
    smithkid's Avatar
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    97

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    I wish there was a program to test memory outside an OS.*
    Please keep us informed. I have G.Skill 32GB (4x 8GB) F4-3600C16Q-32GTZR DDR4 3600Mhz Trident Z RGB which I guess is identical! Am waiting for MB (R6E).

    It is on the QVL memory list!

  4. #4
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EO Bios 0702
    Processori9 9900X @ 4.9 1.28V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-3600C16Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Velocity RGB and Revo XRes 140 D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    36
    Posts
    2,085

    Just RMA'd my corsair kit. Waiting on the return.

  5. #5
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    124
    Posts
    1,819

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    I wish there was a program to test memory outside an OS.*
    http://hcidesign.com/memtest/

  6. #6
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EO Bios 0702
    Processori9 9900X @ 4.9 1.28V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-3600C16Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Velocity RGB and Revo XRes 140 D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    36
    Posts
    2,085

    I think someone said using that in windows is actually more accurate for detection of errors.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •