Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    17

    OLED displays 72C on CPU

    For some reason the OLED on the Zenith Extreme shows 72C on the CPU. That's not true, CAM shows 40-ish C at the moment.

    This happened after messing around with USB Drivers (which are still broken) and installing CAM (which is also completely broken).

    Please tell me how I can fix this. I've had hundreds of issues with this new garbage PC and I'm not too happy as you can imagine.

    BIOS 0503
    Windows 10
    1950X
    1080 Ti
    Zenith Extreme
    Corsair AX860

  2. #2
    ROG Enthusiast Array JHR1979 PC Specs
    JHR1979 PC Specs
    Laptop (Model)ROG G752VY
    MotherboardROG Zenith Extreme
    ProcessorThreadripper 1950x
    Memory (part number)4x8GB g.skill Flare X 3200/cl14
    Graphics Card #1Gigabyte GTX 1080 G1
    Sound CardSoundblaster Audigy RX
    MonitorAsus PG348Q
    Storage #1Samsung Evo 960 250GB
    Storage #2Samsung Pro 850 250GB
    CPU CoolerNoctua NH-U14S - TR4
    CaseCoolerMaster Cosmos II Ultra tower
    Power SupplyCorsair HX750i
    Keyboard Roccat MK Pro
    Mouse Roccat Kone Pure
    OS W10 Pro
    Network RouterNetgear Orbi

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    34

    try installing this, if you have not already done it:

    http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/...y/V1.00.10.zip

  3. #3
    ROG Guru: Blue Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    80
    Posts
    904

    The OLED for me is showing CPU temperature same as CPU Sensor under Asus Zenith Extreme heading in HWiNFO, link to screenshot (I use Sense MI Skew: Disabled).

    This monitoring value is from Super IO Chip (ITE IT8665E). I believe some skewing, etc goes on with this value. To me (currently) it does not seem indicative of real CPU sensor.

    Ryzen had ~20 sensors for temps on die, so tCTL was highest value and some rotating going on. TR shows tCTL as per CPU node in HWINFO, CPU Sensor value does not seem an average of tCTL or tDIE.

    I'm just ignoring CPU Sensor / OLED temp sensor read for now. Hopefully as time goes accuracy will improve with newer UEFI.
    Intel Defector AMD Rebel

    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme Alpha - G.Skill Trident Z 3400MHz C14 QC - RX VEGA 64
    R5 3600 - Custom WC - Asus Crosshair VII Hero Wifi - G.Skill Ripjaws V 3800MHz C16 - Sapphire HD 5850 Toxic

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)

  4. #4
    ROG Guru: Blue Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    80
    Posts
    904

    Bumping this to say using OLED/AURA FW V1.00.13 and UEFI 0603 the OLED is showing CPU temperature with the 27°C offset removed .
    Intel Defector AMD Rebel

    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme Alpha - G.Skill Trident Z 3400MHz C14 QC - RX VEGA 64
    R5 3600 - Custom WC - Asus Crosshair VII Hero Wifi - G.Skill Ripjaws V 3800MHz C16 - Sapphire HD 5850 Toxic

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by gupsterg View Post
    Bumping this to say using OLED/AURA FW V1.00.13 and UEFI 0603 the OLED is showing CPU temperature with the 27°C offset removed .
    I've had good luck with 9910 for accurate temp, and therefore accurate fan speeds

  6. #6
    ROG Guru: Blue Belt Array gupsterg PC Specs
    gupsterg PC Specs
    MotherboardAsus Maximus VII Ranger
    Processori5 4690K
    Memory (part number)HyperX Savage 2400MHz 16GB
    Graphics Card #1Sapphire R9 Fury X (1145/545 Custom ROM)
    MonitorAsus MG279Q
    Storage #1Samsung 840 Evo 250GB
    Storage #2HGST 2TB
    CPU CoolerThermalRight Archon SB-E X2
    CaseSilverstone Temjin 06
    Power SupplyCooler Master V850
    Headset/Speakers HyperX Cloud
    OS Win 7 Pro x64 / Win 10 Pro x64
    gupsterg's Avatar
    Join Date
    Feb 2015
    Reputation
    80
    Posts
    904

    Quote Originally Posted by StudioJ View Post
    I've had good luck with 9910 for accurate temp, and therefore accurate fan speeds
    Cool .

    0603 is latest UEFI, so there will be more fixes, etc. Personally I'd opt to use latest , what others use is their choice and I respect that . Quite liking how OLED temps is now matching tDIE in HWiNFO .
    Intel Defector AMD Rebel

    TR 1950X - Custom WC - Asus Zenith Extreme Alpha - G.Skill Trident Z 3400MHz C14 QC - RX VEGA 64
    R5 3600 - Custom WC - Asus Crosshair VII Hero Wifi - G.Skill Ripjaws V 3800MHz C16 - Sapphire HD 5850 Toxic

    24/7 OC: i5 4690K @ 4.9GHz CPU@1.255v 4.4GHz Cache@1.10v - Archon SB-E X2 - Asus Maximus VII Ranger
    Sapphire Fury X (1145/545 ~17.7K GS 3DM FS)

  7. #7
    ROG Guru: Black Belt Array Korth PC Specs
    Korth PC Specs
    MotherboardASUS X99 R5E (BIOS2101/1902)
    ProcessorHaswell-EP E5-1680-3 SR20H/R2 (4.4GHz)
    Memory (part number)Vengeance LPX 4x8GB SS DDR4-3000 (CMK32GX4M4C3000C15)
    Graphics Card #1NVIDIA Quadro GP100GL/16GB, 16xPCIe3, NVLink1 (SLI-HB)
    Graphics Card #2NVIDIA Quadro GP100GL/16GB, 16xPCIe3, NVLink1 (SLI-HB)
    Sound CardJDS Labs O2+ODAC (RevB), USB2 UAC1
    MonitorASUS PG278Q
    Storage #1Samsung 850 PRO 512GB SSDs, 4xSATA3 RAID0
    Storage #2Comay BladeDrive E28 3200GB SSD, 8xPCIe2
    CPU CoolerRaijintek NEMESIS/TISIS, AS5, 2xNH-A14
    CaseObsidian 750D (original), 6xNH-A14
    Power SupplyZalman/FSP ZM1250 Platinum
    Headset Pilot P51 PTT *modded*
    OS Arch, Gentoo, Win7x64, Win10x64
    Network RouterActiontec T3200M VDSL2 Gateway
    Accessory #1 TP-Link AC1900 Archer T9E, 1xPCIe
    Accessory #2 ASUS/Infineon SLB9635 TPM (TT1.2/FW3.19)
    Accessory #3 ASUS OC Panel I (FW0501)
    Korth's Avatar
    Join Date
    Mar 2015
    Reputation
    152
    Posts
    2,719

    Quote Originally Posted by Raja@ASUS View Post
    1) You can assign whatever temp sensors AI Suite presents. I'm trying to add more to the pool via WMI, but that's an ongoing battle to open things up.
    So in the end, was it implemented through WMI?

    The linux folks offer their own (non-Windows) fix for this issue -
    https://github.com/groeck/it87/issues/28
    https://github.com/groeck/it87/blob/master/it87.c
    "All opinions are not equal. Some are a very great deal more robust, sophisticated and well supported in logic and argument than others." - Douglas Adams

    [/Korth]

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •