Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Enthusiast Array JHR1979 PC Specs
    JHR1979 PC Specs
    Laptop (Model)ROG G752VY
    MotherboardROG Zenith Extreme
    ProcessorThreadripper 1950x
    Memory (part number)4x8GB g.skill Flare X 3200/cl14
    Graphics Card #1Gigabyte GTX 1080 G1
    Sound CardSoundblaster Audigy RX
    MonitorAsus PG348Q
    Storage #1Samsung Evo 960 250GB
    Storage #2Samsung Pro 850 250GB
    CPU CoolerNoctua NH-U14S - TR4
    CaseCoolerMaster Cosmos II Ultra tower
    Power SupplyCorsair HX750i
    Keyboard Roccat MK Pro
    Mouse Roccat Kone Pure
    OS W10 Pro
    Network RouterNetgear Orbi

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    34

    Issues with fans / q-fan / temperatures

    I'll try and keep this as short as possible for your reading pleasure

    Built a 1950x / zenith extreme rig week ago, updated bios to 0503 and the oled thing to 1.00.10.
    Things seemed stable and good untill just few hours ago.

    Booted up the pc, started a video encoding job on Handbrake.
    The processing semed to be taking a very long time so i check the cpu usage, that was down to 15% and cpu speed only around 1GHz - 1,5GHz.
    Started HW Monitor, wich did not show 2 out of the 3 fans i have in the case.

    Opened the case and notice that CPU and case-intake fans are not spinning at all. not even twitching.
    The CPU fan was set for standard or silent in bios q-fan, and chassis2 fan was runnin a manual curve. both had been like so for several days w/o problems.

    Touched the CPU heatsink (noctua 14 with TR4 heatspreader), and its veeeery hot.
    Internal OLED screen says cpu temp to be 128 celcius!?! CPU was not overclocked at the time.
    Quickly check ryzen master, that seemed to be reporting 68 celcius temps. (not sure wich one wrong, maybe both).

    Hit reset on mobo and after a while the fans start up again, after post the BIOS tells me CPU over temperature. (did not check oled at this time)
    I wait a moment and go to bios setup, that is already saying temps under 50 celcius and dropping down to steady 29-31 idle.

    Boot up Windows, update bios to 0603 and the OLED thing to 1.100.13.

    Fans seem to be working after several boots and handbrake jobs.. but it has only been a few hours now, so remains to be seen how reliable it is..


    not too happy with the mobo overall yet, having slight issues with q-fan manual setting curves too; for some fans the curves always reset to defaults even with the latest bios.

    Glorious flagship product indeed. Sigh.
    Last edited by JHR1979; 09-23-2017 at 01:35 PM.

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    31

    Run fan calibration from the BIOS.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array JHR1979 PC Specs
    JHR1979 PC Specs
    Laptop (Model)ROG G752VY
    MotherboardROG Zenith Extreme
    ProcessorThreadripper 1950x
    Memory (part number)4x8GB g.skill Flare X 3200/cl14
    Graphics Card #1Gigabyte GTX 1080 G1
    Sound CardSoundblaster Audigy RX
    MonitorAsus PG348Q
    Storage #1Samsung Evo 960 250GB
    Storage #2Samsung Pro 850 250GB
    CPU CoolerNoctua NH-U14S - TR4
    CaseCoolerMaster Cosmos II Ultra tower
    Power SupplyCorsair HX750i
    Keyboard Roccat MK Pro
    Mouse Roccat Kone Pure
    OS W10 Pro
    Network RouterNetgear Orbi

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    34

    Quote Originally Posted by Saturn7 View Post
    Run fan calibration from the BIOS.
    The fan curves i had set for the fans in question were giving more than ennough power for them to startup properly, as i had not changed the fan settings after i initially set them up over a week ago. This thread was more of a FYI, and not "i need help".

    I have now set the fans to full speed in bios and used a few noctuas LNA's where needed. If i have any more problems like this, ill just have to hook up the fans directly to PSU, that way any mobo bugs wont be a problem.

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array Cory29 PC Specs
    Cory29 PC Specs
    MotherboardROG Zenith extreme x399
    Processor1950x
    Memory (part number)G Skill F4-3200C16-8GTZ - 64gb
    Graphics Card #1GIGABYTE GeForce GTX 980 Ti WF
    Monitorcintiq 22hd touch
    Storage #1Sam SSD 850 EVO 1TB
    CPU Coolerxspc block - D5 - 3x120 slim rad
    CaseView 71 (doesn't fit board)
    Power SupplyEVGA supernova 1000G3
    Keyboard K95

    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    131

    I had the same issues and switching to 603 made a difference
    - I hit my clear cmos then edited the fans only directly in bios
    - saved that profile (in the asus oc thing) and when ever I play with a new bios I don't have reconfigure or fight the asus ai suit, I just load the fan profile

    *I have noctua NF-12 3000 PWM fans
    and some dumb thermaltake pwm fans that also did the same thing

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2018
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Angry

    same here
    asus rog strix x399-gaming + amd TR 1950x

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •