Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New ROGer Array bstory32 PC Specs
    bstory32 PC Specs
    MotherboardZenith Extreme
    ProcessorThreadripper 950x
    Graphics Card #11080 ti Poseidon
    bstory32's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Exclamation Zenith Extreme Code: 30 Check CPU

    Hey guys,

    I am running the following build

    Zenith Extreme Bios 0503
    ThreadRipper 1950x
    Asus 1080 ti Poseidon
    Coursair Dominator 64gig 3000mhz - About to swap for Trident Z RGB
    Windows 10 pro + AI Suit

    The computer POSTS but after around a half hour the board starts to display Code: 30 Check CPU

    I don't notice any performance issues but that doesn't mean something isn't happening. Does anybody have any recommendations for what to look for or what I can try to fix this?

  2. #2
    ROG Enthusiast Array JHR1979 PC Specs
    JHR1979 PC Specs
    Laptop (Model)ROG G752VY
    MotherboardROG Zenith Extreme
    ProcessorThreadripper 1950x
    Memory (part number)4x8GB g.skill Flare X 3200/cl14
    Graphics Card #1Gigabyte GTX 1080 G1
    Sound CardSoundblaster Audigy RX
    MonitorAsus PG348Q
    Storage #1Samsung Evo 960 250GB
    Storage #2Samsung Pro 850 250GB
    CPU CoolerNoctua NH-U14S - TR4
    CaseCoolerMaster Cosmos II Ultra tower
    Power SupplyCorsair HX750i
    Keyboard Roccat MK Pro
    Mouse Roccat Kone Pure
    OS W10 Pro
    Network RouterNetgear Orbi

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    10
    Posts
    34

    You might want to reset bios settings to default first, then, if problem remains, update to 0603 bios. Also update the oled thing to latest firmware, download links are in the sticky thread.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    11

    I also see this Code: 30 Check CPU but I think only after the PC wakes up from sleep. I wonder what this is.

  4. #4
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    161
    Posts
    7,454

    Code 30 is displayed if the system resumed from sleep. It's normal.

  5. #5
    New ROGer Array bstory32 PC Specs
    bstory32 PC Specs
    MotherboardZenith Extreme
    ProcessorThreadripper 950x
    Graphics Card #11080 ti Poseidon
    bstory32's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I updated to 0603 and it fixed my issue. Thanks for the support.

  6. #6
    ROG Member Array paulmarc PC Specs
    paulmarc PC Specs
    MotherboardASUS X399 Zenith Extreme
    ProcessorAMD ThreadRipper 1950X
    Memory (part number)128GB DDR4
    Graphics Card #1nVidia GTX 1080 Ti
    Graphics Card #2nVidia GTX 1080 Ti
    MonitorLG 24" Gaming Monitor
    Storage #12x M.2 NVMe 480GB
    Storage #22x 4TB HDD
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseCougar Panzer Max
    Power SupplyCougar 1050W Gold
    Keyboard Cougar 700K
    Mouse Logitech G700s
    Headset Logitech G930
    Mouse Pad Logitech G440
    OS Linux
    paulmarc's Avatar
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Post Resume from Sleep

    Quote Originally Posted by Raja@ASUS View Post
    Code 30 is displayed if the system resumed from sleep. It's normal.
    I confirm: the code appears when the system is resumed from Sleep.

    When I reboot, I get the normal screen.

  7. #7
    ROG Member Array Yves PC Specs
    Yves PC Specs
    MotherboardAsus ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB F4-2933C14Q2-128GTZRX
    Graphics Card #1Asus ROG Strix RX Vega 64 8GB Gaming OC Edition
    MonitorLG 32UD89-W 32" 4K IPS
    Storage #1Samsung 960 PRO M.2 512GB
    Storage #2Samsung 960 EVO M.2 1TB
    CPU CoolerEnermax LiqTech TR4 240
    Casebe quiet! Pure Base 600 Window Black
    Power SupplyCorsair AX1200
    Keyboard Logitech G15 (version 2)
    Mouse Microsoft Comfort Mouse 4500
    Headset HyperX Could II
    Mouse Pad Prodye
    Headset/Speakers Logitech Z-5500 THX 5.1 + LG 32UD89W 2.0
    OS Host Windows 10 Pro (x64) + misc. Guest VM's
    Network RouterAsus RT-N56U
    Accessory #1 LG GGW-H20L BD/HD DVD/DVD/CD ReWriter
    Accessory #2 Icy Dock DuoSwap MB971SP-B 2.5" & 3.5" SATA HotSwap Dock
    Yves's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Thumbs up

    Quote Originally Posted by Raja@ASUS View Post
    Code 30 is displayed if the system resumed from sleep. It's normal.
    It's definitely not "normal" : when a user sees a status message like "Code 30 Check CPU" on their OLED screen of their motherboard then they will assume that something is seriously wrong and start panicking and thinking the worst. (is my CPU improperly seated in the CPU socket ??? Did I damage my CPU ??? ...)

    If there's really nothing wrong then don't show a scary status code like that and let it revert back to normal operations (like showing CPU temperature, ...), that's how it should be done properly.

    BIOS 1003 also has this bug. Please fix this.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •