Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Guru: Blue Belt Array jab383 PC Specs
    jab383 PC Specs
    Motherboard24/7 rig : Maximus VI Extreme
    Processori7 4790K
    Memory (part number)16GB Mushkin Redline 2400 10-12-12-28 + 16GB Corsair Vengeance 2400 10-12-12-31
    Graphics Card #1AMD Firepro W5000
    Sound CardM6E Supreme FX
    MonitorDell U2413
    Storage #1Kingston SH103S3240G SSD
    Storage #2Seagate ST1000DM003 1TB
    CPU CoolerCustom water loop, Delidded, Liquid Metal TIM
    CaseCoolerMaster HAF XM
    Power SupplyCorsair HX-750
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech M705
    OS Windows 7 64 Pro
    jab383's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    107
    Posts
    848

    DRAM Voltage in TurboV Core with R6A

    I mentioned this in another thread a few days ago and now have some screenshots to illustrate the issue.

    The rig is as in my signature - R6A, 7820X, DDR4-4400 DRAMs. TurboV Core version is 1.02.02.

    I'm convinced the board is working correctly and the issue is either 1) a bug in this TurboV Core software or 2) some setting I have wrong.

    When BIOS is set for 2.500 Vppddr, TurboV Core reads back the bios setting for DRAM voltage correctly - 1.55 in this case. A DVM on DRAM voltage ProbeIt measures 1562mv - within tolerance. Core and DRAM speed and stability tests work as expected - fully stable at 5.0GHz core and 4200c17 DRAM.

    Click image for larger version. 

Name:	TurboV-250.jpg 
Views:	4 
Size:	65.6 KB 
ID:	67872

    The only change is to reboot setting 2.400 Vppddr in bios. The DRAM voltage in TurboV Core is obviously bogus because the DRAMs still work as above. DVM on ProbeIt still measures 1562mv.

    Click image for larger version. 

Name:	TurboV-240.jpg 
Views:	2 
Size:	65.7 KB 
ID:	67873

    With 2.600 Vppddr set in bios, TurboV Core reads back another different DRAM voltage. DVM on ProbeIt still measures 1562mv and performance is still as above. Aida64 senses 1.55v for both Vdimm, so I don't think the sensing hardware is in error. (It's not ASUS software and not ASUS' problem, but note that Aida64 reports CPU Input Voltage where Core Voltage belongs. Sigh.)

    Click image for larger version. 

Name:	TurboV-260.jpg 
Views:	3 
Size:	139.4 KB 
ID:	67874

    In that other thread, I used the term 'wildly wonky' to describe the DRAM Voltage shown in TurboV Core. 3.03 volts qualifies for that description. For a workaround, I am sticking to 2.500Vppddr because those wonky readings scare me. In all past uses of DDR4, I have found the best setting for Vppddr to be a little lower - 2.35 to 2.45v, but I'm not likely to experiment with TurboV Core working this way. Dread to think what would happen to my DRAMs if I hit 'Apply' with more than 3 volts showing.

    To summarize, the R6A is working well. Some software has to catch up, as usual with new CPUs and chipsets.
    Last edited by jab383; 10-04-2017 at 07:56 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Blue Belt Array jab383 PC Specs
    jab383 PC Specs
    Motherboard24/7 rig : Maximus VI Extreme
    Processori7 4790K
    Memory (part number)16GB Mushkin Redline 2400 10-12-12-28 + 16GB Corsair Vengeance 2400 10-12-12-31
    Graphics Card #1AMD Firepro W5000
    Sound CardM6E Supreme FX
    MonitorDell U2413
    Storage #1Kingston SH103S3240G SSD
    Storage #2Seagate ST1000DM003 1TB
    CPU CoolerCustom water loop, Delidded, Liquid Metal TIM
    CaseCoolerMaster HAF XM
    Power SupplyCorsair HX-750
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech M705
    OS Windows 7 64 Pro
    jab383's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    107
    Posts
    848

    Any response to this?

  3. #3
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    17
    Posts
    113

    Confirmed here, will update when I have a fix.

  4. #4
    ROG Guru: Blue Belt Array jab383 PC Specs
    jab383 PC Specs
    Motherboard24/7 rig : Maximus VI Extreme
    Processori7 4790K
    Memory (part number)16GB Mushkin Redline 2400 10-12-12-28 + 16GB Corsair Vengeance 2400 10-12-12-31
    Graphics Card #1AMD Firepro W5000
    Sound CardM6E Supreme FX
    MonitorDell U2413
    Storage #1Kingston SH103S3240G SSD
    Storage #2Seagate ST1000DM003 1TB
    CPU CoolerCustom water loop, Delidded, Liquid Metal TIM
    CaseCoolerMaster HAF XM
    Power SupplyCorsair HX-750
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech M705
    OS Windows 7 64 Pro
    jab383's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    107
    Posts
    848

    Anything on this yet?

  5. #5
    ROG Enthusiast Array tt0ne PC Specs
    tt0ne PC Specs
    Laptop (Model)Eurocom Sky X7E2G
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Apex
    ProcessorIntel Core i9-9900k
    Memory (part number)2x G.Skill TridentZ RGB F4-3866C18-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 2080 Ti Kingpin
    MonitorAcer XB270HU
    Storage #1Samsung SSD 850 EVO 1TB
    Storage #2Samsung NVMe SSD 960 EVO 250GB
    CPU CoolerEKWB EK-Velocity RGB Full Nickel CPU Waterblock
    CasePhanteks Enthoo Elite ATX Super Tower (PH-ES916E_AG)
    Power SupplyeVGA SuperNOVA T2 (1600W) & eVGA BQ (850W)
    Keyboard Wooting One Analog
    Mouse SteelSeries Rival 700
    Headset Audeze Mobius 3D Head Tracking Headset
    Mouse Pad SteelSeries QCK Prism Cloth
    OS Windows 10 Professional
    Network RouterCustom Linux Box
    Accessory #1 X-rite ColorMunki
    tt0ne's Avatar
    Join Date
    Oct 2012
    Reputation
    10
    Posts
    50

    Did an update get released and I'm just having problems finding it?



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •