Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Help please - Cold Boot, Bios 1701, CH6 Hero - Gskill Trident F4-3200C14D-16GTZ

    Trying to run memory at 3200, it will set in Extreme tweeker at 3200 but I get the cold boot issue, start,reset,start,reset,boot to windows. Windows appears to be stable even during gaming, would be nice to have some bios setting or info to cure this, Its not a major problem just annoying.

    Huge thanks for any help.

    New to playing around with memory timings etc to get my pc running normally lol

    Ryzen 1700 - (No OC)
    Crosshair Hero 6
    Gskill Trident F4-3200C14D-16GTZ

    Don't you just find it funny that when the prepurchase game sales started game had more bug etc in them than ever before, and required lots of patching. And now that theme is appearing on motherboards to just with out the prepurchase. lol
    Last edited by Boscar; 11-04-2017 at 11:58 PM.

  2. #2
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    121

    Did you load Stilt's 3200 profile built in BIOS or just set 3200 and nothing more?

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Did you load Stilt's 3200 profile built in BIOS ?

    Not sure what that is, yeah just set to 3200. always worked before

  4. #4
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    121

    I'm talking about this:
    extreme tweaker -> dram timing control -> memory presets

    Cold boots will happen from time to time even with some settings that works for week or more - it just happened to me today.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I Selected my memory speed using the AI Overclock Tuner. And that also set my memory Frequency to 3200.

    I get the cold boot everytime I boot my pc from cold start. Once its up and running it is fine and restarts fine.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array unknownmiscreant PC Specs
    unknownmiscreant PC Specs
    Laptop (Model)Dell E430s (i7)
    MotherboardCrosshair VI Hero
    ProcessorRyzen 7 1700X
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX (Currently clocked 3466MHz)
    Graphics Card #1EVGA GTX1070 FTW
    Sound CardAsus Strix Soar
    Monitor2x Dell U2412M
    Storage #1Intel 540s
    Storage #2Intel 520
    CPU CoolerEK Supremacy Evo
    CaseCorsair 460x
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G610 Cherry MX Brown
    Mouse Logitech G502
    Mouse Pad Logitech G640
    Headset/Speakers Custom built sound system
    OS Win 10
    Network RouterNetgear Nighthawk

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    180

    Disable ERP, and increase the fail count in AMD CBS to 4.

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by unknownmiscreant View Post
    Disable ERP, and increase the fail count in AMD CBS to 4.
    Hi m8, done what you said and it has stopped the pc reseting twice during post. It now only resets once during post then boots. So a bit less annoying lol

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array unknownmiscreant PC Specs
    unknownmiscreant PC Specs
    Laptop (Model)Dell E430s (i7)
    MotherboardCrosshair VI Hero
    ProcessorRyzen 7 1700X
    Memory (part number)F4-3200C14D-16GFX (Currently clocked 3466MHz)
    Graphics Card #1EVGA GTX1070 FTW
    Sound CardAsus Strix Soar
    Monitor2x Dell U2412M
    Storage #1Intel 540s
    Storage #2Intel 520
    CPU CoolerEK Supremacy Evo
    CaseCorsair 460x
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G610 Cherry MX Brown
    Mouse Logitech G502
    Mouse Pad Logitech G640
    Headset/Speakers Custom built sound system
    OS Win 10
    Network RouterNetgear Nighthawk

    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    180

    Quote Originally Posted by Boscar View Post
    Hi m8, done what you said and it has stopped the pc reseting twice during post. It now only resets once during post then boots. So a bit less annoying lol
    Yeah, mine still resets sometimes, but it has been behaving itself recently. It might well be ram tweaking issues. Looks like the ram you have is samsung b die, so try follow this guide to setup 3200MHz.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ance-amp-Guide

    Most of the screenshots are for 3466, but make the necessary changes: ram multiplier and voltage. That may help a bit. Also set VTTDDR to 1/2 the dram voltage and make sure to set the dram boot voltage to the same as ram voltage.

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Quote Originally Posted by unknownmiscreant View Post
    Yeah, mine still resets sometimes, but it has been behaving itself recently. It might well be ram tweaking issues. Looks like the ram you have is samsung b die, so try follow this guide to setup 3200MHz.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...ance-amp-Guide

    Most of the screenshots are for 3466, but make the necessary changes: ram multiplier and voltage. That may help a bit. Also set VTTDDR to 1/2 the dram voltage and make sure to set the dram boot voltage to the same as ram voltage.
    Ok m8, will give that a go once I have a moment and let you know the out come. Huge thx for your help

  10. #10
    New ROGer Array Pawemol12 PC Specs
    Pawemol12 PC Specs
    Laptop (Model)Lenovo y510p
    MotherboardAsus CROSSHAIR ROG VI HERO
    Processorryzen 1800X
    Memory (part number)F4-3200C14D-32GTZ
    Graphics Card #1ROG Strix Radeon RX 580 TOP edition 8GB
    MonitorDELL SE2717H/HX, DELL U2312HM
    Storage #1ADATA SSD ULTIMATE SU800 512GB, Plextor M6S 128GB SATA3
    Storage #2Seagate ST4000DX001
    CPU CoolerCryorig R1 Ultimate
    Casebe quiet! DARK BASE PRO 900 Silver
    Power SupplyEnermax 1350W Platimax
    OS Win 10 pro

    Join Date
    Dec 2016
    Reputation
    10
    Posts
    10

    I had the same problem.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...00-MHz-problem

    I hope it will help you too.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •