Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    150

    RE6 and 7980XE which 128GB ram kit is the best ?

    Hi,

    the question is:

    Does the 7980XE benefit from faster memory kit like this G.Skill Kit: F4-3800C19Q2-128GTZSW
    which have 3.800 Mhz and CL19?

    Or is the 3200Mhz CL14 a very good combination of speed and low CL ?
    (dont know which is better high Mhz or low CL?)

    Can the 7980XE run with XMP loading and 100Mhz FSB with 3.200Mhz? (dont want a oc'ed FSB with 133Mhz).

    Thanks for your help!
    Last edited by Mappi75; 11-15-2017 at 04:01 PM.

  2. #2
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    161
    Posts
    7,454

    1) For 128GB configs, you're better off sticking to a lower frequency kit. Density of this magnitude taxes the CPU memory controller, and as each sample has different characteristics, can be a pain to tune for the unversed. Usually, when someone has to ask questions like these (there is nothing wrong with asking), it means they lack the experience to manually configure memory sub-timings when they're faced with instability.

    2) DDR4-3200 can work with 100 BCLK.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    150

    Raja thanks for your answer!

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    35
    Posts
    442

    I moved my BWE TridentZ 3200-14-14-14-34 128G kit (BCLK100) over to this chip and it runs at CR1 where BWE was CR2.

    OCing this kit, as expected and noted above, is a bit of a bear - you don't get a lot of wiggle room with this density. I've (just this evening) managed 3600/17 @1.35v, but, not surprisingly, it loses out in real world performance to 32000/14 slightly (though it does post higher aida64 numbers). Needless to say, until or unless I can exceed 3200/14 real performance, that will be the DD setup.

  5. #5
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    150

    Can you run your kit with loading xmp profile only? Or did you have to tweak some voltages manually ?
    Thanks.

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Aug 2015
    Reputation
    35
    Posts
    442

    Quote Originally Posted by Mappi75 View Post
    Can you run your kit with loading xmp profile only? Or did you have to tweak some voltages manually ?
    Thanks.
    Set XMP and then VDIMM to 1.35 out of habit/caution (x99 had a nasty habit in various bioses of "auto" producing ludicrous VDIMM randomly).

    That worked out of the box 3200C14.

    Then I set CR1 - that too worked without issue.

    As Raja says, your mileage may vary - this is a sample of 1.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    150

    Thanks cekim that sounds good!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •