Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2016
    Reputation
    10
    Posts
    21

    81C CPU temp 1950X @ 1.325V

    Hello,

    I have issues with my setup with very high temperatures on a moderate overclock and will appreciate any help.

    System setup:
    Mobo: Asus Zenith Extreme X399
    CPU: AMD Threadripper 1950x
    RAM: 8x8 GB G-Skill Trident Z RGB DDR4-3200 CL-14
    Video: SLI 2 x NVidia Titan X (Pascal)
    LAN: Using the 10G ROG card included
    Audio: Creative Sound Blaster Z
    Main Storage: 2x1 TB Samsung PM961 NVMe in RAID 0 (bootable)
    Additional Storage: 2x4 TB Seagate in RAID 1
    BIOS: 0801
    CPU Cooler: AIO Enermax Liqtech 360 TR4, rated 500W, full coverage
    PSU: Corsair HX1200i
    Case: Phanteks Enthoo Luxe Tempered - 2x140mm intake fans in front, 1x140mm exhaust at back, 3x120mm AIO exhaust fans on top + 1x140mm.

    Click image for larger version. 

Name:	enthoo.jpg 
Views:	4 
Size:	434.0 KB 
ID:	69062

    BIOS Settings:
    RAM Speed: 3066
    RAM Voltage: 1.36 V
    RAM Timings: 16 16 16 36
    CPU Multiplier: x39
    CPU Clock: 3900 MHz
    CPU Voltage: 1.325 V
    LLC: Level 1
    SOC Voltage: Auto

    Now I'm running AIDA64 system stability test as I found it generates most heat and finds instability issues faster. The problem I face is I get quite high temperatures. I see no one else reporting such issues even when using higher voltage and clocks, and my cooling shall be more than adequate. I already tried to reapply the paste.

    My PSU reports, that when CPU is fully loaded the whole system uses about 400W and 150W when idle. I assume the CPU consumes around 250-300W in total.

    Click image for larger version. 

Name:	psu-idle.PNG 
Views:	3 
Size:	283.0 KB 
ID:	69061

    Now the temperatures I get with the latest version of HWiNFO and are also reported by Ryzen Master and the Live Dash display are about 81-82 degrees C which seems too much for me. Ambient temperature is 23C.

    Click image for larger version. 

Name:	hwinfo.PNG 
Views:	97 
Size:	50.7 KB 
ID:	69063

    Not sure what's the issue here. Is it possible this to be related because of too much PCIe lanes used? Is the CPU consuming too much power for that voltage? Anything you see wrong with my cooling? Really I'm totally lost.

    Final note. There is a strange option in the BIOS named "Overclocking Enhancement". Found no info about what it actually do, but when enabled the temperatures reported are dropping significantly. Now the issue with that is that I'm afraid those could be fake and that's because at idle temps reported are under ambient - 8-16 degrees C. That means if temperatures are wrongly reported my AIO fans will spin slower and I may melt the board/CPU.
    Last edited by injurer; 11-18-2017 at 02:47 PM.

  2. #2
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Try disabling MI skew in bios it directly affects the temp offset your possibly seeing

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Cory29 PC Specs
    Cory29 PC Specs
    MotherboardROG Zenith extreme x399
    Processor1950x
    Memory (part number)G Skill F4-3200C16-8GTZ - 64gb
    Graphics Card #1GIGABYTE GeForce GTX 980 Ti WF
    Monitorcintiq 22hd touch
    Storage #1Sam SSD 850 EVO 1TB
    CPU Coolerxspc block - D5 - 3x120 slim rad
    CaseView 71 (doesn't fit board)
    Power SupplyEVGA supernova 1000G3
    Keyboard K95

    Join Date
    Aug 2017
    Reputation
    10
    Posts
    131

    I had those temps with the EK x399 block switched to xspc and all was good

    (cant tell whats going on from your picture)
    1) change the top fans to intake (i know it sounds counter productive cause hot air rises but your sucking hot air from your case through the rad)
    2) thermal paste is a nightmare (https://www.youtube.com/watch?v=c2CdiLucydc&t=443s) I used the thin spread with a single dot in the middle like this
    (using giant blobs or X or something without a thin spread I found that it sometimes didn't cover everything the way I thought it would)

    typically you want "positive air flow" - having the 1 exhaust should be fine

    an open air the 3x entermax gets about 76 stock
    https://m.hardocp.com/article/2017/1...olers_review/4

  4. #4
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,858

    That is pretty toasty. Could be the AIO not cutting it. This is after all a 180 watt chip.
    Check the surface of your block. Is it rough? Can you run your fingernail across it and feel the machining?
    Check how well the block is seated and TIM application.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2016
    Reputation
    10
    Posts
    21

    Thanks everyone for the tips.

    I tried to play with MI skew and MI offset but for some reason did not found any difference. In fact I believe that Tdie already shows the actual temp while Tctl the skewed one as it's exactly 27C difference.

    Now I reseated the block, used different paste but got almost the same results using AIDA64 and Prime95 Small FFT (default settings). I was thinking about reversing the top fans, but I'm afraid that this will make me issues with my GPUs which I'm using for mining and are already getting quite hot. Opening the case decreases the temps with 2-3 degrees.

    This is how I apply the paste. I found this method best to spread evenly the paste through the whole CPU and avoid aid pockets.
    Click image for larger version. 

Name:	paste.jpg 
Views:	0 
Size:	481.8 KB 
ID:	69218

    I also tried to touch both the metal plate around the CPU and the water block and I have no issues leaving my finger there for as much time I want, but I'm really not sure how much heat is spreaded there.
    Click image for larger version. 

Name:	touch.jpg 
Views:	1 
Size:	670.8 KB 
ID:	69219

    Finally I stick some sensors on the front metal plate (as shown on the picture), at the back plate, and at the AIO radiator and got those temps:
    Click image for larger version. 

Name:	sensor.jpg 
Views:	0 
Size:	618.6 KB 
ID:	69220

    Front metal plate: 47C
    Back plate: 44C
    AIO radiator: 39C

    Again I really believe the AIO shall be sufficient to handle that heat as it's rated to handle 500W, and I don't believe I'm getting over 300W with this voltage. I increased the voltage to just 1.325 with the lowest LLC level.

  6. #6
    ROG Member Array caknuckles PC Specs
    caknuckles PC Specs
    MotherboardX399 Asus Zenith Extreme
    ProcessorAMD Threadripper 1950X
    Memory (part number)4x THWD432G3200HC16CDC01 64GB
    Graphics Card #1RX Vega 64 / XFX limited
    Graphics Card #2RX Vega 64 / Sapphire Black
    Graphics Card #3Not yet, but soon as MSRP
    Graphics Card #4Have you seen the Vega power draw?
    Monitor3x Vizio M50-D1
    Storage #12x Samsung 960 Pro 512
    Storage #2Crucial 1TB SSD
    CPU CoolerBykski TR4 / OLC
    CaseThermaltake W100 & P100
    Power SupplyEVGA P850 - EVGA P1200
    Keyboard Asus Claymore
    Mouse Asus Spatha
    Headset Sennheiser HD 280 Pro
    Mouse Pad Level 1 Tech
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterHitron Technologies

    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Your AIO is fine, actually great if running correctly. I would spread the paste.

    In UEFI disable "Core Enhancement".

    What CPU temp does your OLED report?
    Last edited by caknuckles; 11-27-2017 at 10:26 PM.

  7. #7
    New ROGer Array pixelwerk PC Specs
    pixelwerk PC Specs
    MotherboardASUS ROG Zenith Extreme X399
    ProcessorAMD 1950x THREADRIPPER
    Memory (part number)GSKILL 64 GB 3200 Mhz
    Graphics Card #1nVIDIA GTX1080ti
    Graphics Card #2nVIDIA GTX1080ti
    Graphics Card #3nVIDIA GTX1080ti
    Graphics Card #4nVIDIA GTX1080ti
    CPU CoolerENERMAX LiqTech TR4
    CaseLianLi PC-V1000lb
    Power SupplyEVGA 1600 G+
    OS Windows 10 PRO

    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Had some similar problems, when AI Suite 3 was reporting temperatures of around 38°C (the OLED as well), while the whole CPU was running on Tcl of 140°C and the Tdie on 86°C regarding the informations of HWinfo64. Problem was, that my fans didn't kick in, because AI Suite thought that the system was already running cool. After disabling MI skew in the BIOS, the temperatures shown by AI Suite 3 are now the same as shown by HWinfo64 under Tdie and finally the fan-curves are also working and keeping the temperatures on 72°C max. under full load on an overclocked 1950X on 3700 Mhz. Thanks for the hint guys

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •