Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Which PCIE slot in one GPU configuration

    Hi,

    I have R6E mainboard and one ASUS GTX 1080 TI OC graphics card. The manual says to put it into the first PCIE slot. Unfortunately I cannot do that as my CPU cooler is too large. Can I put this card into the 4th slot? Will it work in x8 mode then or maybe I can change something in the BIOS to have x16?

    I tried the 4th slot and I have very high rates in benchmark, so it looks like there is no bottleneck. But my PC reboots randomly (in idle mainly) and I'm wondering if this may be the cause.

  2. #2
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,858

    PCIe x16/x8_3 would be the other choice which is the 3rd full size slot, not counting the X4 slot.

    This will still give you X16 so long as you dont put anything in slot 2


    Click image for larger version. 

Name:	slots for 3.png 
Views:	4 
Size:	67.0 KB 
ID:	69086

  3. #3
    ROG Enthusiast Array thr23 PC Specs
    thr23 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Rampage VI Extreme
    ProcessorIntel Core i7-7820X
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB DDR4, 4x16GB, 3600MHz (F4-3600C17Q-64GTZR)
    Graphics Card #1Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC
    Storage #1Samsung SSD 960 PRO 1TB
    Storage #2WD Red 10TB
    CPU CoolerNoctua NH-D9L
    CaseIn-Win 805 Red
    Power SupplyThermaltake Toughpower iRGB PLUS 1250W Titanium

    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    28
    Posts
    30

    Unfortunately, it looks like plugging your card into the 4th PCIe slot puts it in x8 mode. However, the real difference in speed between x8 and x16 is negligible, so you should be fine regardless.

    Your reboots may be unrelated, but are you getting bluescreens or something to help debug the issue? Make sure your BIOS and your drivers are up-to-date.
    Also, random reboots may be OC-related, so if you're overclocking much, maybe you could try toning it down a bit.

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Thank you for your answers. The slot PCIe x16/x8_3 is indeed that I'm using. I don't know if it is working x8 or x16, but based on benchmarks results, this slot does not slow down my GPU.

    I have random reboots and I'm trying to narrow down the problem. I don't think it is a drivers problem, as sometimes the PC reboots from Windows and then it cannot go past BIOS - it just go into a reboot loop. Sometimes it reboots after several hours or even one day. I also tried almost everything in BIOS settings (default settings, OC turned on and off, etc.). Of course I have the latest BIOS version taken from this forum. I changed the whole RAM from Corsair to Kingston, changed the PSU and so on. The only things that I didn't change were: CPU and GPU. In the weekend I finally changed the GPU to my old one and since then - no reboots. I'm still waiting - maybe the restarts will finally happen, but if not, I will be wondering what is wrong. This can of course be a GPU, but I'm using this GPU in my old PC now and no reboots so far. Maybe the GPU wasn't fit tight enough in the PCIE slot? Or the PSU is malfunctioning, although it is a Corsair AX860i, so it should be fine. I suppose that this is a mainboard that I should RMA, but I still don't have enough proof for that.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •