Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    29

    Zenith Extreme + Corsair Vengeance = Canít go above 2133MHz!?!?

    I have a Zenith Extreme and am trying to run it with 64GB (8x8GB) via two sets of CMR32GX4M4C3200C16. Itís Corsair Vegeance RGB with XMP of 3200MHz. I know actually getting it to run at 3200MHz is nearly impossible for this motherboard, but I was hoping I could at least get it to run at 2666Mhz or 3066MHz.

    Unfortunately, every combination above 2133 wonít post.. just reboot cycles 4-5 times until it resets the memory settings. Iíve tried 3 dozens of different timings and speeds. Anyone have a set of settings that work? Do I need to install the sticks one at a time and reboot or some other special tricks?

    Again, not trying get it to full XMP profile, but halfway there would be nice!
    Last edited by ApolloX; 12-02-2017 at 09:17 AM.

  2. #2
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Have you tried manually setting the ram voltage and preboot ram voltage to 1.4v?
    It needed that on mine to get things stable and clocked in properly on anything above 2133MHz.
    Try setting it to that and then cold boot it from mains off so it can do the ram training and set the timings up,it normally cycles two to three times to finish the training properly.
    see how it goes.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    29

    I’ll try that, I was using 1.35 and not cold booting. Any speeds or timings I should try? I was thinking the XMP 3200 timings but with a lower speed. Any suggestions?

  4. #4
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    leave all the timings on auto for now,I would suggest along with 1.4v on the ram just try and raise the ram speed one notch at a time above 2133Mz just to verify it is booting with the new voltage,see how far you go.good luck.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    29

    That got me to 2400Mhz with 1.4 along with all timings set to auto. When I tried 2666MHz with the same setting, it failed with 1.4 and 1.45.
    Last edited by ApolloX; 12-02-2017 at 08:57 AM.

  6. #6
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    have you tried manually setting VDDSOC to 1.1v,it needs this for larger kits

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    29

    Set voltage to 1.1, no difference.

  8. #8
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    on auto if training is choosing 1T then manually set it to 2T and leave the rest on auto.

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    29

    No go, still won’t post, just goes in a reboot loop and then errors out.

    I also tried using the larger, more relaxed XMP timings at 2666MHz but no go. The max I can get the RAM is 2400Mhz. Not expecting 3200MHz but would have liked to see 2666MHz or 2933MHz.

    I’m wondering if the fact that it won’t post means it’s a voltage issue but not sure how high I can go and which to change. I’ve set everything pretty high.
    Last edited by ApolloX; 12-02-2017 at 06:13 PM.

  10. #10
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    Are you on the new 804 bios because that is supposed to help fully populated boards?

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •