Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    ROG Enthusiast Array dusty459's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    42

    32gb corsair vengeance 4 sticks wont work

    right iv brought 8x4 32gb ram ddr4 corsair vengeance quad channel kit as
    i was using dual channel 32gb and only 2x16 as didnt have enough for quad until
    now
    i have the Tried Placing the 4 In the Lighter Slots as the manual sugguests didnt work the pc starts then shuts down starts shuts down continuesly iv tryed all 4 on the left and the right same thing happens anyone Iv Made sure there in Till the Bottom and Top Click
    Last edited by dusty459; 12-06-2017 at 11:01 AM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Could be a bad board, but you could have made the same mistake I did so I will go ahead and give a suggestion. This advice borders on an insult to people that are in the market for this motherboard, BUT, I had this exact same issue (with the exact same memory) and I nearly returned the motherboard for replacement but was stubborn. Once I realized the issue I just laughed at myself and felt dumb but maybe this will help.

    Take the memory out and then re-install it but make sure that you push down firmly, with a LOT of force, on the bottom part of the memory stick until you hear a click that it's completely in. Even though only the top part of the DIMMs have a latch the bottom half will click. I didn't do this in one of the slots and the system was powering on and off, the LiveDash kept going past the memory check (which I found odd once I knew the problem), it would get the CPU and then instantly turn off and re-start until I pulled the plug. Once I made sure all the sticks were secure, it worked.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array dusty459's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    42

    yes iv done this ill try again in the morning if not either the ram will go back or motherboard also iv noticed aside from that the boot speed using nvme samsing 960 1tb pro is slow but im trying to get the bloody ram to work

  4. #4
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    To get mine stable I had to raise the ram and bootram voltage to 1.4v and the memory controller to 1.1v,then it could run stable at 3200mhz.
    However coldboot problems would still happens whenever they liked which I would bypass by pressing the red safeboot button on the bottom of the motherboard and then boot in from bios.
    Hope it helps.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array dusty459's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    42

    thanks can anyone confirm the rightslots that 4 sticks go in

  6. #6
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,859

    First and foremost...
    Am I reading this correctly that you had two sticks and bought 2 more?
    Or did you have a daul channel kit of 2 sticks then put those aside and bought a seperate 4 channel kit with 4 sticks?

    If its the first and you bought two sticks, then bought two more this is a recipe for disaster and most likely your problem.
    They sell them in kits for a reason. I wish it were different but its not. The faster the ram and tighter the settings the more important it is to buy the kit you need first time out.
    When the sticks are made, they all do it the same way, every stick is plugged into a tester and its properties measured. They then bin sticks with like properties together. When they start making up kits they pull how ever many sticks and test them together before packing them up and selling them as a kit.
    Mixing sticks from different kits and especially different manufacturing runs often leads to exactly what you are experiencing. Sometimes you get lucky and they happen to work but the forum is full of the same story in a massive amount of posts where sticks from different kits were mixed, even the same part number from the same manufacturer, and ended in less than disireable results. Some dont work at all, some wont run XMP or even OC in the least.

  7. #7
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    I have all 4 sticks of ram in the lighter slots on mine

  8. #8
    ROG Enthusiast Array dusty459's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    42

    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    First and foremost...
    Am I reading this correctly that you had two sticks and bought 2 more?
    Or did you have a daul channel kit of 2 sticks then put those aside and bought a seperate 4 channel kit with 4 sticks?

    If its the first and you bought two sticks, then bought two more this is a recipe for disaster and most likely your problem.
    They sell them in kits for a reason. I wish it were different but its not. The faster the ram and tighter the settings the more important it is to buy the kit you need first time out.
    When the sticks are made, they all do it the same way, every stick is plugged into a tester and its properties measured. They then bin sticks with like properties together. When they start making up kits they pull how ever many sticks and test them together before packing them up and selling them as a kit.
    Mixing sticks from different kits and especially different manufacturing runs often leads to exactly what you are experiencing. Sometimes you get lucky and they happen to work but the forum is full of the same story in a massive amount of posts where sticks from different kits were mixed, even the same part number from the same manufacturer, and ended in less than disireable results. Some dont work at all, some wont run XMP or even OC in the least.
    No

    I Brought 4 x 8 kit

    I plug all 4 into the Lighter Slots on the Motherboard and I ensure the Bottom and top are Clicked in Then I try to start the pc which then it Just Stops and starts stops and starts

    Also I Wouldn't Mix Ram As I know it Wouldn't Work Sorry I didn't Make it Clear I Just rectified The Post
    Last edited by dusty459; 12-06-2017 at 10:57 AM.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array dusty459's Avatar
    Join Date
    Jul 2017
    Reputation
    10
    Posts
    42

    Quote Originally Posted by St4v0 View Post
    I have all 4 sticks of ram in the lighter slots on mine
    Yeah I Put them in those Slots to and Made sure the Clicked on Both Ends But it Just Continually Stops and Starts

  10. #10
    New ROGer Array St4v0 PC Specs
    St4v0 PC Specs
    MotherboardAsus X399 ROG Zenith Extreme
    ProcessorAMD Ryzen Threadripper 1950X @ 4Ghz
    Memory (part number)G.Skill Trident Z 32GB (4x8GB) DDR4 PC4-3200C18 4000MHz
    Graphics Card #1NVIDIA TITAN X Pascal
    Sound CardAsus Xonar Essence STX II
    MonitorDell UP3216Q 4K
    Storage #1960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    Storage #2960 PRO 1TB M.2 2280 PCI-E 3.0 X4 NVME
    CPU CoolerEK Watercooled x2/480 Rads
    CaseObsidian 900D Super Tower Case
    Power SupplyCorsair AX1500i Digital ATX 80 Plus Titanium
    Keyboard Corsair Gaming K70
    Mouse Zowie EC1-A
    Headset Sennheiser PC 360
    Mouse Pad Steelseries
    Headset/Speakers Q Acoustics MEDIA 4
    OS Windows 10 pro

    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    43

    dont forget the safeboot button (red) on the bottom of the motherboard.that will get you into bios,and from their you should be able to F10 and boot straight into windows.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •