Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Strix Raid Pro: Problems with upmixing browser stereo to 5.1

    So, this has been bothering me for quite a while.

    Bought a Strix Raid Pro on October 5th, 2016. Since then, I've had problems playing content from any browser - I've tested with multiple versions of Firefox, Chrome, Edge, and MSIE. If I pull up a youtube video, it will start in stereo only. If I open Sonic Studio and switch to headphones, then back to speakers, it will upmix properly, but only for the duration of that one track. As soon as I pick another video, it goes back to stereo again.

    Speakers are the default device. Eq, Bass Boost, Voice Clarity, Reverb are all off. Although I've tried it with them on as well. Noise Gate and Perfect Voice are on. Upmix is on. Toggling Upmix when it is playing in stereo has no effect.

    5.1 upmixed content from sources other than a web browser works fine - I use MusicBee to play local mp3 files, for instance.

    System:
    Windows 10 pro 64bit
    32 GB ram
    Intel Core i7-5930 @3.5GHz
    Asus Sabretooth X99 mainboard
    Geforce 1080
    Samsung M.2 NVMe 960 Pro hard drive

    Sonic Studio v1.1.18 (I've used several versions of this over the last year, all seem to exhibit the same problem)
    Sound Card FW v1.03
    Control Box FW v1.14

    Windows playback devices / Speakers are set to 5.1 Surround.
    Playback configuration in Sonic Studio is 5.1 / 44.1 KHz / 16 bits - although I've tried messing with all of these settings as well.

    Anyone with tips or theories would be most welcome.

  2. #2
    Administrator Array MasterC@ASUS's Avatar
    Join Date
    Aug 2014
    Reputation
    110
    Posts
    1,565

    Hi grimjack68,

    Sorry the upmix function does not work the same way for all browsers.

    Firefox has established that it does not support third-party plug-ins or provide any sound effects from Firefox v53 (2017/18/18). For details, please refer to this website: https://blog.mozilla.org/addons/2017...-into-firefox/

    Edge and IE are able to play content with stereo upmixed to 5.1.
    Please refer to the video here: https://www.asuswebstorage.com/navig...865AF04B6457FY

    Chrome is unable to support the upmix function for music video playback. Since Chrome detects that the output is multi-channel, instead of streaming stereo content, Chrome streams multi-channels content with silent rear channels. Therefore the upmix of stereo content from Sonic Studio cannot be applied.

  3. #3
    ROG Member Array exwound PC Specs
    exwound PC Specs
    MotherboardAsus B85M-E
    Processori5 4460
    Graphics Card #1Palit Jetstream 1060 6GB
    Sound CardAsus Strix Soar FW 1.03
    Power SupplyFSP ATX-500PNR
    exwound's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by MasterC@ASUS View Post
    Hi grimjack68,

    Therefore the upmix of stereo content from Sonic Studio cannot be applied.
    My strix soar doesn't upmix stereo sources too, but my old Xonar D1 do. Looks like it's a driver problem, not browser/youtube/etc.

  4. #4
    ROG Member Array exwound PC Specs
    exwound PC Specs
    MotherboardAsus B85M-E
    Processori5 4460
    Graphics Card #1Palit Jetstream 1060 6GB
    Sound CardAsus Strix Soar FW 1.03
    Power SupplyFSP ATX-500PNR
    exwound's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Angry

    Quote Originally Posted by MasterC@ASUS View Post
    Hi grimjack68,

    Sorry the upmix function does not work the same way for all browsers.

    Firefox has established that it does not support third-party plug-ins or provide any sound effects from Firefox v53 (2017/18/18). For details, please refer to this website: https://blog.mozilla.org/addons/2017...-into-firefox/

    Edge and IE are able to play content with stereo upmixed to 5.1.
    Please refer to the video here: https://www.asuswebstorage.com/navig...865AF04B6457FY

    Chrome is unable to support the upmix function when music video playback. Since Chrome detects that the output is multi-channel, instead of streaming stereo content, Chrome streams multi-channels content with silent rear channels. Therefore the upmix of stereo content from Sonic Studio cannot be applied.
    Why my old Xonar D1 DOES the upmix in all apps, but strix soar doesn't? It's not Chrome/FF problem, it's YOUR problem, ASUS! Fix this!

  5. #5
    ROG Member Array exwound PC Specs
    exwound PC Specs
    MotherboardAsus B85M-E
    Processori5 4460
    Graphics Card #1Palit Jetstream 1060 6GB
    Sound CardAsus Strix Soar FW 1.03
    Power SupplyFSP ATX-500PNR
    exwound's Avatar
    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    15

    There is no browser where Sonic Studio upmix works. It works only for games/downloaded videos/downloaded music.

    Upd. Today I have working upmix feature in Microsoft Edge( Windows 17120 build).
    Last edited by exwound; 03-16-2018 at 07:45 PM.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by exwound View Post
    There is no browser where Sonic Studio upmix works. It works only for games/downloaded videos/downloaded music.

    Upd. Today I have working upmix feature in Microsoft Edge( Windows 17120 build).
    I have got the same issue. How did you get it to work?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •