Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 27

Hybrid View

  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    35

    [SOLVED] Motherboard POST issue - Help needed

    Last night after a light gaming session I decided to clean the dust off my CPU's heatsink fan. After reattaching it and plugging it back the crosshair came out with the a solid and constant red light from the DRAM LED. I tried to force boot it with the MemOk! button and it just made the red led to stop being solid and flashing instead.

    I had no audio feedback because my case lacks a buzzer (will take an spare one from my job). I found a thread about a similar problem that suggested to take out all the components and the CMOS battery. I only took the battery out since it was very late and I needed to go to sleep. The post mentioned useating CPU (my combination of Frio cooler and Armor+ makes it a very long process) and testing RAM sticks one by one on each of the RAM ports until it can boot again.

    I let the crosshair unplugged from power and with the battery out since last night and will do more testing during the night when I get back from work.

    Does anyone has another suggestions? I have a lot of time for research on my job atm so i could take more advices to try at my home where I only got a smartphone to keep visiting the forums.

    I hope it can be fixed without the need for RMA because I live in Central America and bought it from the USA, so doing the RMA will add a lot of cost to an imported motherboard that costed me like $320 after customs and shipping to my country.
    Last edited by SpectralAngel; 01-26-2012 at 04:46 PM.

  2. #2
    AntiMatter Guru ROG Array chrsplmr's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    295
    Posts
    6,113

    It sounds to me.. like you bumped the ram... did you try reseating the ram first??

    I think at this point..yes it is a do over??
    when you took the fan off.. how long had the system been shut down
    after gaming..for how long??..was it cool?? was it powered all the way down..
    unplugged..and push the power button..to complete the drain??
    ....no offense...blindly backtracking your steps...from gaming to
    red lights...it happens....now..we have to figure out what happened....blind.
    hind sight is 20/20...just looking...

    i would.
    get a speaker/buzzer...for mb feedback
    reseat ram... check..will it boot?
    list the rest of your hardware.

    in the crosshair stickys..find RAJA
    read some of those..on cmos jumpers..
    and setup..ect..

    relax...unless some freak electrical
    thing happened... and/or power supply
    freakYness....then these boards are almost bullet proof...
    post ur hardware...first though.....all suggested with all due respect.c.

    Title? Did YOU have 'another' CrossHair that had an issue?
    Last edited by chrsplmr; 01-20-2012 at 03:34 PM.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    35

    Quote Originally Posted by chrsplmr View Post
    It sounds to me.. like you bumped the ram... did you try reseating the ram first??

    I think at this point..yes it is a do over??
    when you took the fan off.. how long had the system been shut down
    after gaming..for how long??..was it cool?? was it powered all the way down..
    unplugged..and push the power button..to complete the drain??
    ....no offense...blindly backtracking your steps...from gaming to
    red lights...it happens....now..we have to figure out what happened....blind.
    hind sight is 20/20...just looking...

    i would.
    get a speaker/buzzer...for mb feedback
    reseat ram... check..will it boot?
    list the rest of your hardware.

    in the crosshair stickys..find RAJA
    read some of those..on cmos jumpers..
    and setup..ect..

    relax...unless some freak electrical
    thing happened... and/or power supply
    freakYness....then these boards are almost bullet proof...
    post ur hardware...first though.....all suggested with all due respect.c.

    Title? Did YOU have 'another' CrossHair that had an issue?
    About the title, well I had a mobo before the ROG trademark started, the M2N32-SLI Deluxe, it suffered a terrible 8 months after using it, however I could not take it to RMA for the lack of money, and because later I learnt it was nVidia's fault for the bumpgate fiasco on the MCP55 and G8x family, I had two 8600GT that where on SLI on that platform, they overstressed the MCP and killed the mobo.

    I did not buy another Asus product until it was clear it was nVidia's fault. So far I have liked the crosshair so much, with all the tweaking stuff, six months without any problem until this.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array NemesisChild PC Specs
    NemesisChild PC Specs
    MotherboardASUS Maximus X Hero (WI-FI AC)
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1Nvidia GTX 1070 Ti FE
    Graphics Card #2Nvidia GTX 1070 Ti FE
    MonitorASUS ROG Swift PG278Q
    Storage #1Samsung 970 PRO 512GB NVMe M.2
    Storage #2WD Black 2TB 7200 RPM 64MB Cache
    CPU CoolerNZXT Kraken X42
    CaseCooler Master HAF 932 Advanced
    Power SupplyEVGA SuperNova 1200 P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spark
    Mouse Logitech G703 Wireless
    Headset Logitech G Pro
    Mouse Pad SteelSeries
    OS Windows 10 Home x64 (UEFI)
    Network RouterLinksys WRT1900AC
    NemesisChild's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Reputation
    89
    Posts
    1,787

    Please list your system components, it wil help us troubleshoot your problem.
    Leaving the battery out overnight should completely clear the CMOS.
    Make sure that the CPU and each stick of memory is fully seated.
    Try posting with just one stick of memory in the slot furthest away from the CPU.
    Intel i7 8700K@ 5.2GHz (Delidded)
    ASUS Maximus X Hero (Bios 1801)
    NZXT Kraken X42
    G.Skill TridentZ@ 4000MHz CL16 2x8GB
    SLI: 2x Nvidia GTX 1070 Ti FE@ 2025/2025MHz
    OS: Samsung 970 PRO 512GB NVMe M.2
    Storage: Samsung 960 EVO 500GB NVMe M.2
    Storage: 2x Samsung 850 EVO 500GB
    Storage: WD Black 7200 RPM 64MB Cache 2TB
    EVGA SuperNova 1200 P2
    Cooler Master HAF 932 Advanced

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    35

    Ok, my full PC components are these:

    The Crosshair V Formula obviously,
    8GB Corsair Vengance (2x Kit 2x2GB) http://www.newegg.com/Product/Produc...Z4GX3M2A1600C9
    Phenom II X2 555 4 cores unlocked @3.8GHz on stock voltage
    XFX Radeon HD5850 ZAFC http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814150477
    Western Digital Caviar Blue 320GB boot drive
    Samsung F1 1TB
    OCZ ModXStream 700W PSU http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16817341018
    Thermaltake Frio Cooler
    Thermaltake Armor+

    The last two are the reason I did not go any further on dissasembling my PC, it just takes a lot of effort to take them apart.

  6. #6
    AntiMatter Guru ROG Array chrsplmr's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    295
    Posts
    6,113

    lets see if we can get this one back to ROG'n...for ya..
    when u get back.. go over everything again...
    power plugs...RAM especially.. and see what flys..
    it was running fine.....i would not jump to...clear cmos...and all that first..
    one step at a time....no worries.
    can you borrow a different power supply ??? to try???
    power supplies can lead to some weirdness..that will drive ya nuts...
    look at me...hahahaha

    as to the title... i wasnt taking a shot at you.. just making a point..
    I saw the other day that 22,000,000 asus motherboards were sold last year.
    If things were as the Bashers suggest... where are they ??? not here ?? or we would help'm.
    I was taking a shot at Asus Bashers--the numbers are on our side...hahaha
    its all good brother....lets ROG.c.
    Last edited by chrsplmr; 01-20-2012 at 04:37 PM.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    10
    Posts
    35

    Yeah, I need to get back at ROG'n fast, my weekly dose of Skyrim is still not filled, I had worked too much this week. Actually i remembered that PC is my main Web Development Environment, so I need to get it fixed ASAP XD.

    Thanks brother!

  8. #8
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Title has been changed to reflect a more accurate content requirement.

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array trailer park boy PC Specs
    trailer park boy PC Specs
    Motherboardstrix Z270E
    Processor7700K
    Memory (part number)F4-2400C15Q-16GRR
    Graphics Card #1strix gtx 970
    Monitor1x27 inch asus,,2x24 inch acer,5760x1080p
    Storage #1samsung ssd 500gb
    CPU CoolerH105
    Casefractual design define xl R2
    Power Supplyevga supernova 750 g2 (gold)
    Keyboard g110
    Mouse mx518
    Headset sony wireless
    OS windows 10 64 bit
    trailer park boy's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Reputation
    10
    Posts
    178

    i had a problem sort of like that,after i did all the other checks and cleared cmos it turned out i had to reseat my cpu

  10. #10
    ROG Guru: Grand Master Array HiVizMan's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    354
    Posts
    25,742

    Quote Originally Posted by trailer park boy View Post
    i had a problem sort of like that,after i did all the other checks and cleared cmos it turned out i had to reseat my cpu
    That is indeed very good advice thank you.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •