Results 1 to 5 of 5

Thread: NVME x2 + SLI

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    NVME x2 + SLI

    Question,

    On the Maximus X, if I use both NVMe drive slots and SLI 2x 1080ti's, will i see things like reduction in perfomance because of the number of PCIe channels being used?

    AN 8700k has 16 channels (2x8 on the GPUs maxes that out) are the NVMe drives using chipset PCI or the CPU's channels... I'm a little confused on this point.

    I noticed, on some games, the first time I view a texture I can have extreme drops in FPS, but afterward it never happens again - as if the NVMe drive is interfering with processing when it tries to load data? i.e. On a Battlefront II map, i have massive FPS drops every time I enter a new room the first time, but then, the rest of the day, I can play that map over and over and don't have that issue....

  2. #2
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,854

    Your M2 drives will be running on the PCH via DMI link and won’t effect the X16 PCIE. You get X16 on the PCIE that can be one X16 or two X8.*
    This is of course assuming you are not using a PCIe M2 card.
    Google Z370 architecture and click on the images tab. There you can see what’s going where although none of them show the M2s. Just be mindful that on most chipsets at least one of the M2 slots shares bandwidth with SATA connections so you want to make sure that which ever SATA connection is shared is left unpopulated. Some boards will automatically disable the sata shares ports once the M2 is populated. *

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    I'm using 2x PCIe card I think:

    Samsung 960 PRO Series - PCIe NVMe - M.2 Internal SSD 1x 512GB and 1x 1TB

    Both are on the M2 specific ports, 1 above the first PCIe and one below
    Last edited by Adron82; 12-22-2017 at 04:29 AM.

  4. #4
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,854

    Above the first PCIE?

    If you have them in PCIE slots instead of MOBO headers you can pretty much count on at least one of your cards getting getting shut down as you are already at X8 and smacking that back it wont run at all on X4. Can you please post pics or a diagram or something with a level of surity. This will better serve in good advice instead of taking pokes on partial information.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    6

    They are in the M.2 Slots. One above the primary PCIe and one belowClick image for larger version. 

Name:	InkedIMG_2252_LI.jpg 
Views:	0 
Size:	166.8 KB 
ID:	69798
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos IMG_2252.jpg  


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •