Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    AURA 1.05.28 does not work on FCU

    In fact ANY version of this software doesn't seem to work. At least the ones through my support page. Everytime I run this software I get 'Unable to obtain the AURA-enabled device information.' error.

    I have tried many, MANY fixes; here on this forum and elsewhere on the internet. I however am open to ANY suggestions you may have. I just want this software to work. It is worth noting this is a fresh install of windows 10. I have not setup much of anything yet besides motherboard software as this is a new build.

    The lights on the Mobo, ram, and fan all work. Upon a cold boot they are all in sync. Once past post they fall out of sync.

    Besides my specs, I'm sure most others on this forum can understand and appreciate the frustration required in just getting this software to run. I'm not sure what other people have done or what deals they've made to get it to run on existing or other new systems...But I'm at a loss on where the fault at least lies; Is this software error or a motherboard error?

    Specs are as follows(with clickable links to more details):
    Motherboard: rog strix x370-f
    BIOS version: 3401
    Processor: Ryzen 1700
    OS: Windows 10 64bit Fall Creator Update 1709
    Memory kit: G.Skill 3000mhz
    Graphics card: Not Aura Supported (Nvidia 1070)
    Mouse: Naga 2014
    Keyboard: Blackwidow Chroma
    Cooling solution: Stock Ryzen Cooler
    Aura version: 1.05.28
    Last edited by Mikmik91; 12-28-2017 at 04:28 PM. Reason: Additional info

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    65 views and I've seen at least one new thread regarding this version of Aura and several other threads pop up since time of post.

    So is Asus just going to ignore? Was I lied to over the phone to seek assistance from the forums?

  3. #3
    ROG Guru: Green Belt Array AkaNe0 PC Specs
    AkaNe0 PC Specs
    MotherboardMaximus X Formula
    Processori7-8700K
    Memory (part number)G.skill Trident-Z RGB
    Graphics Card #1Strix GTX 1080 Ti
    CaseOpenBenchtable
    Power SupplySeasonic PRIME Platinum 1000W
    Keyboard ROG Claymore
    Mouse ROG Pugio
    AkaNe0's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    19
    Posts
    566

    Quote Originally Posted by zachary.huch View Post
    In fact ANY version of this software doesn't seem to work. At least the ones through my support page. Everytime I run this software I get 'Unable to obtain the AURA-enabled device information.' error.

    I have tried many, MANY fixes; here on this forum and elsewhere on the internet. I however am open to ANY suggestions you may have. I just want this software to work. It is worth noting this is a fresh install of windows 10. I have not setup much of anything yet besides motherboard software as this is a new build.

    The lights on the Mobo, ram, and fan all work. Upon a cold boot they are all in sync. Once past post they fall out of sync.

    Besides my specs, I'm sure most others on this forum can understand and appreciate the frustration required in just getting this software to run. I'm not sure what other people have done or what deals they've made to get it to run on existing or other new systems...But I'm at a loss on where the fault at least lies; Is this software error or a motherboard error?

    Specs are as follows(with clickable links to more details):
    Motherboard: rog strix x370-f
    BIOS version: 3401
    Processor: Ryzen 1700
    OS: Windows 10 64bit Fall Creator Update 1709
    Memory kit: G.Skill 3000mhz
    Graphics card: Not Aura Supported (Nvidia 1070)
    Mouse: Naga 2014
    Keyboard: Blackwidow Chroma
    Cooling solution: Stock Ryzen Cooler
    Aura version: 1.05.28
    To resume, you do have two AURA sync devices: Motherboard and G.skill memory kit.

    Please try to uninstall and reinstall AURA once again - you can check this post for steps to follow. As you have the Black Chroma from Razer, make sure the software is not running as it might create conflict.

    If you still have the same error message, please describe the color effect you have once you've booted into your OS.
    And don't forget, Keep pushing it !

  4. #4
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,855

    You may not be getting any views due to the title of the thread.
    Many are in fact running it on FCU
    Id be more inclined to believe its related to hardware and software conflicts.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by AkaNe@Asus View Post
    To resume, you do have two AURA sync devices: Motherboard and G.skill memory kit.

    Please try to uninstall and reinstall AURA once again - you can check this post for steps to follow. As you have the Black Chroma from Razer, make sure the software is not running as it might create conflict.

    If you still have the same error message, please describe the color effect you have once you've booted into your OS.
    I have uninstalled AURA as per instructions, and reinstalled also per instructions as mentioned in the linked thread. I should note I have attempted running AURA with and without Razer Synapse; as well as with and without Razer Synapse even installed. The results remain the same. This is a fresh build and fresh installation. The only softwares I have installed are Windows updates, peripheral device software, and Mobo software/drivers/updates. I will be attempting another fresh install later this weekend to see if that helps, however I hope I do not have to and will be trying other stuff in the meantime.

    As for the error message, it still persists, and the colors as previously stated are as follows: Upon cold boot, the RAM, MOBO, and CPU Heatsink (Ryzen Heatsink) all light up with 'Rainbow Unicorn Vomit' (Default rainbow colors) and are in sync. Once the motherboard (ROG Strix x370-f Gaming) posts, all devices slowly lose sync. The colors are on and functioning, just not in sync.



    Quote Originally Posted by JustinThyme View Post
    You may not be getting any views due to the title of the thread.
    Many are in fact running it on FCU
    Id be more inclined to believe its related to hardware and software conflicts.
    I know and believe people can and have ran this on FCU. I however cannot and this is a brand new install.

    Not to be 'that guy' but that's the only two possible reasons it could be; Hardware or Software. This issue lies either with the AURA software or my Mobo. I have no real indication which way to lean - As there aren't enough threads about this particular issue for it to be 'widespread', however there are enough for this to be more than a rare occurance. Furthermore, my MOBO is functioning just fine aside from this software not running, so I can't very well say I know for sure it's this either. In fact you could even argue that it IS the software, because for me to get the kind of luck to get both a bad RAM kit AND Motherboard (Software won't detect either of them upon launch) seem like a lower chance than the software being bugged.

    I'm not trying to point fingers or get uppity, I'm just confused and frustrated because so far my troubleshooting leads me to believe that the issue lies with this software.
    Last edited by Mikmik91; 12-29-2017 at 04:05 AM.

  6. #6
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,548

    I have it install on X Hero with Gskill RGB and FCU, granted I am using a single color, for both board and Ram and it does work (I don't like flashing multi color lights flashing) , it is slow when I make a changes but it does work fine, no trouble during restart or resuming from sleep

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by AkaNe@Asus View Post
    To resume, you do have two AURA sync devices: Motherboard and G.skill memory kit.

    Please try to uninstall and reinstall AURA once again - you can check this post for steps to follow. As you have the Black Chroma from Razer, make sure the software is not running as it might create conflict.

    If you still have the same error message, please describe the color effect you have once you've booted into your OS.
    I performed your requested tasks and described the color effects. Were my results of any use or help?

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    13

    I fixed it, but now I have a new issue

    Quote Originally Posted by zachary.huch View Post
    I performed your requested tasks and described the color effects. Were my results of any use or help?
    Due to lack of further support from Forum staff, I elected to re-install my OS. Had you asked for logs, dumps, or any other information prior to the Reformat you may have been able to glean something from whatever caused it to not work, as all I had installed was motherboard software.

    Because the machine has been reformatted however, that information is gone. We may never know what caused this issue and many people could have used a real fix other than "Please re-install your operating system"

    I do however, now have a new issue. The software runs, and detects my mobo and ram. I am able to set profiles, and edit colors and settings. Unfortunately however, I cannot seem to get my G.Skill ram to turn off once the machine has been put to sleep.

    I have the shutdown enabled within Aura, and I have the LED setting enabled in BIOS to shut down too. Everything else shuts down (Mobo and Ryzen fan), yet the ram will stay on and stuck on whatever color was cycling as the system went to sleep. Is there a fix for this? And please don't say re-install my Operating System....

  9. #9
    ROG Guru: Green Belt Array AkaNe0 PC Specs
    AkaNe0 PC Specs
    MotherboardMaximus X Formula
    Processori7-8700K
    Memory (part number)G.skill Trident-Z RGB
    Graphics Card #1Strix GTX 1080 Ti
    CaseOpenBenchtable
    Power SupplySeasonic PRIME Platinum 1000W
    Keyboard ROG Claymore
    Mouse ROG Pugio
    AkaNe0's Avatar
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    19
    Posts
    566

    Quote Originally Posted by zachary.huch View Post
    Due to lack of further support from Forum staff, I elected to re-install my OS. Had you asked for logs, dumps, or any other information prior to the Reformat you may have been able to glean something from whatever caused it to not work, as all I had installed was motherboard software.

    Because the machine has been reformatted however, that information is gone. We may never know what caused this issue and many people could have used a real fix other than "Please re-install your operating system"

    I do however, now have a new issue. The software runs, and detects my mobo and ram. I am able to set profiles, and edit colors and settings. Unfortunately however, I cannot seem to get my G.Skill ram to turn off once the machine has been put to sleep.

    I have the shutdown enabled within Aura, and I have the LED setting enabled in BIOS to shut down too. Everything else shuts down (Mobo and Ryzen fan), yet the ram will stay on and stuck on whatever color was cycling as the system went to sleep. Is there a fix for this? And please don't say re-install my Operating System....
    Thanks for reporting your fix. It seems that a file might corrupt the fact that the motherboard is being recognized by the AURA software. In some other cases, the Corsair Link seems to be a candidate for it to happen. We are now running some tests to understand what is really happening and find a fix.

    Regarding the G.skill RAM, this is not an issue - but an EC control limitation. When put to sleep, the motherboard cannot send information to the EC controller of the RAM. The only way, will be to set them off before going to sleep. You can refer to this thread.
    And don't forget, Keep pushing it !

  10. #10
    Banned Array JustinThyme PC Specs
    JustinThyme PC Specs
    Laptop (Model)G752VY-DH72
    MotherboardRampage VI Extreme
    ProcessorI9 9940X
    Memory (part number)64GB DDR4 8x8 Corsair Dominator Platinum 3800 MHz @ C17
    Graphics Card #1ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1GHz
    Graphics Card #2ASUS Strix 2080Ti O11G @ 2.1Ghz
    Graphics Card #3ROG Nvlink
    Graphics Card #4Have to feed animals
    Sound CardExternal Audioengine D1 24 bit 192kbps DAC
    MonitorASUS PG348Q @ 100Hz
    Storage #1Intel 905P 480GB U2 flavor
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB X2 in RAID 0, 960 PRO 1TB DIMM.2_1
    CPU CoolerHeatKiller IV PRO and VRM blocks ,Dual D5 PWM serial, 2X 480, 1X 360 RADS
    CasePhanteks Enthoo Elite 8X LL120 PWM, 3X LL140 PWM, 12 SP120 PWM 1x AF140 PWM
    Power SupplyCorsair AX 1500i
    Keyboard ASUS Claymore
    Mouse ASUS Spatha, Logitech MX Master
    Headset Sennheiser HD 700
    Mouse Pad ASUS ROG Sheath
    Headset/Speakers Audioengine A5+ with SVS SB-1000 Sub
    OS Win10 Pro 1809
    Network RouterNetGear NightHawk X10
    Accessory #1 NetGear Prosafe 10GBe Switch
    Accessory #2 Qnap TVS-682 NAS modded with I7 CPU

    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    144
    Posts
    3,855

    Quote Originally Posted by zachary.huch View Post
    Due to lack of further support from Forum staff, I elected to re-install my OS. Had you asked for logs, dumps, or any other information prior to the Reformat you may have been able to glean something from whatever caused it to not work, as all I had installed was motherboard software.

    Because the machine has been reformatted however, that information is gone. We may never know what caused this issue and many people could have used a real fix other than "Please re-install your operating system"

    I do however, now have a new issue. The software runs, and detects my mobo and ram. I am able to set profiles, and edit colors and settings. Unfortunately however, I cannot seem to get my G.Skill ram to turn off once the machine has been put to sleep.

    I have the shutdown enabled within Aura, and I have the LED setting enabled in BIOS to shut down too. Everything else shuts down (Mobo and Ryzen fan), yet the ram will stay on and stuck on whatever color was cycling as the system went to sleep. Is there a fix for this? And please don't say re-install my Operating System....
    Glad you got it sorted.
    Patience is a virtue. Staff and ASUS employees are actually not on the boards all that much. Recently they have been on more than ever but this is very much a user help oriented forum.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •