Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Exclamation GL504GM Hero II - High Integrated GPU Usage Over Dedicated One

    Over the last 2-3 weeks, my laptop has been relying on the internal GPU (Intel) more than the dedicated GPU (GTX 1060) and because of that, I've been getting a significant amount of frame drops lately.

    I noticed the issue first when I was playing Battlefield V. I used to play normally with the optimal settings that Nvidia GeForce Experience recommends, getting around 45-60 fps. But now I can't even play that game anymore, even if I lower the settings I get around 15-30 fps or less.

    I noticed that with every other game as well. The CPU reaches 90-100% due to using the integrated GPU while the GTX 1060 doesn't get utilized much.

    I've tried removing and reinstalling my GPU drivers and reverting back to previous versions, but nothing changed.

    I've been looking on the net to find a solution, but I couldn't get anything useful.

    Has anyone faced that same issue?!

    My specs:
    - CPU: i7-8750H
    - GPU: Nvidia GTX 1060 6GB
    - RAM: 16 GB 2666MHz

    -----------
    Edit:

    I've tried these:
    - Force the game to use dedicated GPU through Nvidia Control Panel.
    - Check for BIOS
    - Check for Windows Update
    - Restore default BIOS settings.
    - Check for other background programs that may use up the CPU.
    Last edited by Salahaddin94; 11-29-2019 at 07:12 AM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    44

    Quote Originally Posted by Salahaddin94 View Post
    Over the last 2-3 weeks, my laptop has been relying on the internal GPU (Intel) more than the dedicated GPU (GTX 1060) and because of that, I've been getting a significant amount of frame drops lately.

    I noticed the issue first when I was playing Battlefield V. I used to play normally with the optimal settings that Nvidia GeForce Experience recommends, getting around 45-60 fps. But now I can't even play that game anymore, even if I lower the settings I get around 15-30 fps or less.

    I noticed that with every other game as well. The CPU reaches 90-100% due to using the integrated GPU while the GTX 1060 doesn't get utilized much.

    I've tried removing and reinstalling my GPU drivers and reverting back to previous versions, but nothing changed.

    I've been looking on the net to find a solution, but I couldn't get anything useful.

    Has anyone faced that same issue?!

    My specs:
    - CPU: i7-8750H
    - GPU: Nvidia GTX 1060 6GB
    - RAM: 16 GB 2666MHz
    hi,

    https://www.techadvisor.co.uk/how-to...-card-3612668/

    use nvidia control panel to set your global driver profiles gpu to GTX 1060.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Tor_Spo View Post
    hi,

    https://www.techadvisor.co.uk/how-to...-card-3612668/

    use nvidia control panel to set your global driver profiles gpu to GTX 1060.
    I've already tried this and it doesn't work. But thanks for the suggestion!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •