Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    16

    8700k system unstable at idle

    I have an 8700k, Maximus x code, Trident Z 32gb 3200mhz. I've overclocked to 5.1 yesterday and its passed realbench and prime95 stress tests with no issues.

    Today its frozen up twice while idle on the desktop, but no issues gaming or benching.

    My overclock settings are based on a lot of reading done on this forum and de8auer's 8700k oc guide on youtube.

    Manual mode
    MCE off
    AVX -2
    Sync all cores on
    51x
    cpu svid: disabled
    LLC 6
    Long duration package power limit 4095
    Short duration package power limit 4095
    cpu core/cache curretnt limit max 255.50
    min cpu cache ratio 42
    max cpu cache ratio 42
    bclk aware adaptive voltage: disabled
    cpu core/cache voltage : manual 1.350v

    everything else at default values

    Does anything in there look out of place?

    Any suggestions on what to try ?

    Thanks

  2. #2
    ROG Enthusiast Array tunc8686 PC Specs
    tunc8686 PC Specs
    MotherboardAsus Rog Maximus X Hero
    Processor8700K @5Ghz
    Memory (part number)Corsair Dominator 32GB (4*8Gb) 3200Mhz
    Graphics Card #1Asus Rog Strix 1080Ti OC
    MonitorAsus VG248QE
    Storage #1Samsung 950Pro 512Gb
    Storage #2Samsung 850Pro 256Gb
    CPU CoolerEKWB Costum Cpu Block
    CaseThermaltake View 71
    Power SupplyEvga Supernova 1000P2
    Keyboard Steelseries 7G
    Mouse Steelseries Rival 700
    Headset Corsair Void Pro
    Mouse Pad Steelseries QMass
    OS Win10
    tunc8686's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Reputation
    11
    Posts
    60

    Delid ?

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Yes, delidded, temps are good. Max out at 67c in prime95.

    Doing a bit of reading and I'm starting to look at the RAM as the possible cause.

    I entered the rated values manually, but did notice it was taking longer to post so dropped it back to 3100mhz (from 3200) and all seemed ok. Running Windows Memory Diagnostic too right now and it has 'detected hardware problems'.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •