Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    BIOS updates vs. Corsair DOMINATOR Platinum XMP

    HI people:

    I start this thread with the hope somebody can guide me to a solution. I have an VIII Formula with this RAM:

    Corsair DOMINATOR Platinum 16GB (4 x 4GB) DDR4-2666 Memory

    The problem is whenever I try to install any BIOS update from 3101 on, the PC doesn't start up if I enable XMP. When I enable XMP and try to restart, the system freezes or gets stuck in a loop of codes (most of all 01 and 03) but it neves starts until I disable XMP. Have tried imputing the XMP values manually, increasing DRAM voltage but sadly nothing worked yet.

    I would appreciate any help. Thanks in advance!

  2. #2
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,547

    Could you please list all your hardware specs, including the exact memory kit part number, link
    I would suggest updating your bios and Intel MEI just because of all the reported vulnerabilities
    Is everything else in the bios on default settings and just XMP enabled?
    What did you increase dram voltage to? 1.38?
    You may have to input manually VCCIO and VCCSA voltages, try 1.1 to 1.25 for both of these

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2015
    Reputation
    12
    Posts
    58

    Quote Originally Posted by Menthol View Post
    Could you please list all your hardware specs, including the exact memory kit part number, link
    First of all thanks for your help, you can see my hardware in this link: https://pcpartpicker.com/b/b37hP6

    and my RAM kit is this one: CMD16GX4M4A2666C15


    Quote Originally Posted by Menthol View Post
    I would suggest updating your bios and Intel MEI just because of all the reported vulnerabilities
    Yep, that's basically what I'm trying to do and why I'm so interested in updating to the last BIOS, but I don't want to keep my RAM speed @ 2133MHz if possible

    Quote Originally Posted by Menthol View Post
    Is everything else in the bios on default settings and just XMP enabled?
    Yep, I've tried with XMP on being the only change and still get the error.

    Quote Originally Posted by Menthol View Post
    What did you increase dram voltage to? 1.38?
    XMP increases the voltage to 1.20, so I tried with that value, with 1.25 and 1.30 without any luck

    Quote Originally Posted by Menthol View Post
    You may have to input manually VCCIO and VCCSA voltages, try 1.1 to 1.25 for both of these
    I'm not really used to doing that because that's bascally why XMP exists , but I'll try to figure out where those values are. Thanks for ur help again!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •