Results 1 to 9 of 9

Thread: Is my CPU Dead?

  1. #1
    New ROGer Array CMDR_Maz PC Specs
    CMDR_Maz PC Specs
    Laptop (Model)Some Trashy HP Notebook
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z370
    ProcessorIntel i7 8700k
    Memory (part number)Corsair 2x8GB 3200MHz DDR4
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1070Ti 8GB
    MonitorDell S2716DG (27", 2560x1440)
    Storage #1SAMSUNG NVMe M.2 960 EVO 500 GB
    Storage #2SAMSUNG SATA 850 EVO 1 TB
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Eclipse P400 Windowed
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Corsair K70 LUX
    Mouse Roccat Nyth
    Headset Corsair Void Wireless
    Mouse Pad Star Citizen Terra Prime
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Exclamation Is my CPU Dead?

    Hello Everyone

    So, I recently got a new PC with a i7 8700k, Corsair DDR4 3200MHz 2x8GB RAM, Samsung 960 EVO M.2 500GB SSD, ASUS GTX 1070Ti Strix and a Gigabyte Aorus Gaming 7 Mobo at first.
    After like 2 Weeks of working relatively well (I had a problem once that it won't post already but I managed to get it up again) it crashed during a Game of RSS.
    The Screen Froze and my Second screen showed Black.
    I wasn't able to get it up again since Monday Evening.
    The Motherboard showed a error 4F but this one wasn't defined in the Manual so I contacted the Gigabyte support which told me that I have to reset the CMOS (Which I already did like 10 Times).
    I managed to get in to the BIOS two times but every time i got in, the System froze and crashed again.

    My first guess was that the Motherboard was faulty, so I got myself a Maximus X Hero to try it out.

    This time I didn't put my Video Card in and only used the Onboard Graphics. --> Same Result

    I used different RAM Slots and also only with a single module and still not able to post.
    The Board shows me the Q-Code 09, 62 or sometimes 98.

    Does Anyone have an Idea what component is faulty or if I got a second dead motherboard

    Thanks a lot!

    Maz

  2. #2
    ROG Enthusiast Array Flint018 PC Specs
    Flint018 PC Specs
    MotherboardRog Strix Z270F
    Processori7 7700k
    Memory (part number)G.skill 2400 RGB x4
    Graphics Card #1rog strix rx580 top oc edition 8gb
    Graphics Card #2rog strix GTX 1050Ti
    MonitorASUS MG248QR
    CPU CoolerCooler Master RGB
    Keyboard Rog Claymore
    Mouse Rog Pugio
    Headset Rog Strix Wireless
    Mouse Pad Rog Whetstone
    OS Win 10 64bit
    Accessory #1 Deep Cool RGB Strips x2
    Accessory #2 Cooler Master PRO RGB 120mm 5pcs
    Accessory #3 Cooler master 3 way splitter x3
    Flint018's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    46

    Quote Originally Posted by CMDR_Maz View Post
    Hello Everyone

    So, I recently got a new PC with a i7 8700k, Corsair DDR4 3200MHz 2x8GB RAM, Samsung 960 EVO M.2 500GB SSD, ASUS GTX 1070Ti Strix and a Gigabyte Aorus Gaming 7 Mobo at first.
    After like 2 Weeks of working relatively well (I had a problem once that it won't post already but I managed to get it up again) it crashed during a Game of RSS.
    The Screen Froze and my Second screen showed Black.
    I wasn't able to get it up again since Monday Evening.
    The Motherboard showed a error 4F but this one wasn't defined in the Manual so I contacted the Gigabyte support which told me that I have to reset the CMOS (Which I already did like 10 Times).
    I managed to get in to the BIOS two times but every time i got in, the System froze and crashed again.

    My first guess was that the Motherboard was faulty, so I got myself a Maximus X Hero to try it out.

    This time I didn't put my Video Card in and only used the Onboard Graphics. --> Same Result

    I used different RAM Slots and also only with a single module and still not able to post.
    The Board shows me the Q-Code 09, 62 or sometimes 98.

    Does Anyone have an Idea what component is faulty or if I got a second dead motherboard

    Thanks a lot!

    Maz
    YOU should go to Gigabyte forums and ask them this. this might be an existing issue with their mobo.

  3. #3
    New ROGer Array CMDR_Maz PC Specs
    CMDR_Maz PC Specs
    Laptop (Model)Some Trashy HP Notebook
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z370
    ProcessorIntel i7 8700k
    Memory (part number)Corsair 2x8GB 3200MHz DDR4
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1070Ti 8GB
    MonitorDell S2716DG (27", 2560x1440)
    Storage #1SAMSUNG NVMe M.2 960 EVO 500 GB
    Storage #2SAMSUNG SATA 850 EVO 1 TB
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Eclipse P400 Windowed
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Corsair K70 LUX
    Mouse Roccat Nyth
    Headset Corsair Void Wireless
    Mouse Pad Star Citizen Terra Prime
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Flint018 View Post
    YOU should go to Gigabyte forums and ask them this. this might be an existing issue with their mobo.
    Well I exchanged my Motherboard to a ASUS Maximus X Hero, and the problem still persists.

  4. #4
    TeamROG Folding@Home Array ottoyu34 PC Specs
    ottoyu34 PC Specs
    MotherboardMaximus IX Hero
    ProcessorIntel Core i7 7700K
    Memory (part number)Trident Z RGB (F4-3600C16D-16GTZR)
    Graphics Card #1ROG Strix GTX1080 Ti OC
    MonitorLG IPS LED 27"
    Storage #1Samsung SSD 850 PRO 1TB
    Storage #2Crucial MX300 525GB SSD
    CPU CoolerCorsair Hydro H115i
    CaseCorsair Obsidian 750D Airflow Ed.
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 750 G3
    Keyboard Corsair Vengeance K65
    Mouse Logitech G502
    Mouse Pad Razer Destructor
    Headset/Speakers Logitech Z-2300 2.1
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterAsus RT-N66U
    ottoyu34's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Reputation
    10
    Posts
    805

    Could you get the exact debug code on the mobo?

  5. #5
    New ROGer Array CMDR_Maz PC Specs
    CMDR_Maz PC Specs
    Laptop (Model)Some Trashy HP Notebook
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z370
    ProcessorIntel i7 8700k
    Memory (part number)Corsair 2x8GB 3200MHz DDR4
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1070Ti 8GB
    MonitorDell S2716DG (27", 2560x1440)
    Storage #1SAMSUNG NVMe M.2 960 EVO 500 GB
    Storage #2SAMSUNG SATA 850 EVO 1 TB
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Eclipse P400 Windowed
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Corsair K70 LUX
    Mouse Roccat Nyth
    Headset Corsair Void Wireless
    Mouse Pad Star Citizen Terra Prime
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by ottoyu34 View Post
    Could you get the exact debug code on the mobo?
    The Codes vary between 09, 62 and sometimes 98
    Also I tried doing a BIOS Flashback with the Latest BIOS three times yesterday evening.
    Last edited by CMDR_Maz; 02-09-2018 at 07:40 AM. Reason: Additional Information

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Feklar PC Specs
    Feklar PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Apex
    Processori9 9900k
    Memory (part number)G.SKILL Trident Z Royal F4-4400C18D-16GTRS
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA
    MonitorLG 32GK850G
    Storage #1Samsung 860 Pro 1TB
    Storage #2850 Evo 1TB and 2TB
    CPU CoolerCustom Water Cooling
    CasePhanteks Evolv X
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1000 T2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Logitech G502
    Headset Ultrasone Pro 750
    Headset/Speakers Schiit Gungnir DAC w/Violectric V100 Headphone Amp
    OS Windows 10 Professional
    Accessory #1 Mo-Ra 3 Pro 4x180 Radiator
    Accessory #2 Koolance Fittings and QDC's
    Accessory #3 XSPC Raystorm Neo Metal CPU block w/EVGA Hydro Copper GPU block
    Feklar's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Reputation
    11
    Posts
    147

    If you have access to different set of memory and a power supply, those would be two things I would check to rule them out. Two new motherboards from two different companies going bad so early is rare. Power supply issues can cause unusual problems sometimes.

    i9 9900k + Asus Maximus XI Apex + EVGA RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA
    Trident Z Royal F4-4400C18D-16GTRS + Samsung 860 Pro SSD, EVO 1TB, EVO 2TB
    EVGA SuperNOVA 1000 T2 Power Supply + Phanteks Evolv X case
    XSPC Raystorm Neo Metal CPU block, EVGA Hydro Copper GPU block
    Koolance Fittings and QDC's + Mo-Ra 3 Pro 4x180 Radiator
    LG G32GK850G Monitor +
    Windows 10 Pro

  7. #7
    New ROGer Array CMDR_Maz PC Specs
    CMDR_Maz PC Specs
    Laptop (Model)Some Trashy HP Notebook
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z370
    ProcessorIntel i7 8700k
    Memory (part number)Corsair 2x8GB 3200MHz DDR4
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1070Ti 8GB
    MonitorDell S2716DG (27", 2560x1440)
    Storage #1SAMSUNG NVMe M.2 960 EVO 500 GB
    Storage #2SAMSUNG SATA 850 EVO 1 TB
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Eclipse P400 Windowed
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Corsair K70 LUX
    Mouse Roccat Nyth
    Headset Corsair Void Wireless
    Mouse Pad Star Citizen Terra Prime
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Feklar View Post
    If you have access to different set of memory and a power supply, those would be two things I would check to rule them out. Two new motherboards from two different companies going bad so early is rare. Power supply issues can cause unusual problems sometimes.
    Thank you!

    I will Try that for sure!

    Might have to do that tomorrow because I don't have time right now

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array Deepcuts PC Specs
    Deepcuts PC Specs
    MotherboardAsus Maximus X HERO BIOS 1901
    ProcessorIntel i7 8700K @ 4.7Ghz 1.215V
    Memory (part number)CMR32GX4M4C3466C16 @ 3200Mhz 1.360V
    Graphics Card #1Asus Strix GTX 1080Ti OC 11GB
    Sound CardCreative Omni 5.1 USB
    MonitorDell 24' S2417DG
    Storage #1Samsung EVO 960 nvme 500 GB
    Storage #2Seagate NAS 8TBx2
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseFractal Design Define R5 Black
    Power SupplyCorsair AXi760
    Keyboard Razer DeathStalker Chroma
    Mouse Razer Abyssus
    OS Windows 10
    Network RouterMikrotik

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    13
    Posts
    241

    Quote Originally Posted by CMDR_Maz View Post
    My first guess was that the Motherboard was faulty, so I got myself a Maximus X Hero to try it out.
    HERO as 2nd choice! Blasphemy!
    It is karma.

  9. #9
    New ROGer Array CMDR_Maz PC Specs
    CMDR_Maz PC Specs
    Laptop (Model)Some Trashy HP Notebook
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z370
    ProcessorIntel i7 8700k
    Memory (part number)Corsair 2x8GB 3200MHz DDR4
    Graphics Card #1ASUS Strix GTX 1070Ti 8GB
    MonitorDell S2716DG (27", 2560x1440)
    Storage #1SAMSUNG NVMe M.2 960 EVO 500 GB
    Storage #2SAMSUNG SATA 850 EVO 1 TB
    CPU CoolerCorsair H100i
    CasePhanteks Eclipse P400 Windowed
    Power SupplyCorsair RM850
    Keyboard Corsair K70 LUX
    Mouse Roccat Nyth
    Headset Corsair Void Wireless
    Mouse Pad Star Citizen Terra Prime
    Headset/Speakers Logitech Z906 5.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit

    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    5

    CPU was dead

    Hello Guys

    So the CPU was really dead.
    I am going to refund the gigabyte boar because most of the features didn't work any way and I had better experience with asus products over all.
    Thanks for the suggestions.
    Cheers

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •