Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Angry Zenith Extreme Code 00 "Detecting Memory"

    I have the following build:

    MB Asus Zenith Extreme
    RAM Corsair Vengeance Blue LED 64GB DDR4 3000MHz CL15 Quad Channel Kit - CMU64GX4M4C3000C15B
    GPU Titan X (x2)
    PSU Seasonic Platinum 1050W
    CPU Threadripper 1950X

    Lost my fingertips last night putting everything together and bending acryl so here I am...booting. I can't get past this issue that is shown in the small LCD on the mother board:

    Code 00
    Detecting memory
    No video output at all, I can't get into BIOS.

    Flashed to the latest bios, tried CMOS, tried switching the RAM (the ram worked just fine on a different MB), CPU was placed carefully and the screws are tight; also tried with a single RAM on every slot. Nothing makes this PC go past that error.

    The ram is not on the QVL list so I waited another day to buy something that is on that list. I purchased a stick from Kingston (KVR24N17S8/8) which, sadly, gave the same result with the same error and everything.


    Any advice besides a RMA? I think I'm going to cry if I have to empty the cooling and start ripping everything apart.

    UPDATE: I took everything apart to take another look at the CPU and mother CPU pins. Everything seems in order: https://imgur.com/a/W2usg
    Last edited by ciokan; 02-09-2018 at 02:43 PM.

  2. #2
    Tech Marketing Manager HQ Array Raja@ASUS's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Reputation
    161
    Posts
    7,454

    Did you check the board on an open testbed before you plumbed the water loop? Always wise to try an open build before you progress to a complex build.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Raja@ASUS View Post
    Did you check the board on an open testbed before you plumbed the water loop? Always wise to try an open build before you progress to a complex build.
    No I did not. I had no leaks but I agree, could have spared a lot of hours. I pulled everything apart now to double-check the CPU and MB CPU pins. Everything seems in order.

    I updated the question and posted some screens of the motherboard and CPU.

  4. #4
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,387

    I can't see anything wrong with pins and contacts on CPU from those photos...

    What block was on the CPU?

    PSU known good psu...did you check 8pin connections on MB and cables from PSU?

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Arne Saknussemm View Post
    I can't see anything wrong with pins and contacts on CPU from those photos...

    What block was on the CPU?

    PSU known good psu...did you check 8pin connections on MB and cables from PSU?

    Checked the 8pin connections yes. Both of them are CPU/MB wires (not PCI-E). The system works with fans and everything but it won't go past memory. The block that is cooling the CPU is this one here: https://www.ekwb.com/shop/ek-fb-asus...noblock-nickel

  6. #6
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,387

    OK, assuming the installation of the block was meticulous...and you know the PSU is good ( test another if you have a spare ) you may be into RMA territory

    Either that or that top of the line system is waiting for some top of the line RAM

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array lightknightrr PC Specs
    lightknightrr PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VI Hero WiFi
    ProcessorAMD Ryzen-7 1800X
    Memory (part number)F4-3200C14D-32GTZ
    Graphics Card #1Radeon Vega Frontier Edition
    Sound CardHT Omega eClaro
    MonitorSamsung 4K
    Storage #1Samsung NVMe SSD 960 PRO 1TB
    Storage #2Crucial MX200 1TB SSD
    CPU CoolerCorsair H115i
    CaseThermaltake Chaser Mk-1 (Modified)
    Power SupplyThermaltake Toughpower DPS G RGB 1500W Titanium
    Keyboard Corsair K95 RGB PLATINUM
    Mouse Corsair Scimitar Pro RGB
    Mouse Pad Corsair Gaming MM600 Dual Sided Aluminum Gaming Mouse Pad
    OS Windows 10 Pro 64-bit OEM
    Accessory #1 Firewire Expansion Card
    Accessory #2 Black Magic Intensity Pro 4K
    Accessory #3 Mailiya USB 3.0 5-Port Expansion Card
    lightknightrr's Avatar
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    10
    Posts
    144

    Turn off the power. Remove the power cords. Remove the CMOS battery. Wait. Put battery back in, put power cords back in, and boot. May take a little while. This *might* fix the problem.

  8. #8
    New ROGer Array erland82 PC Specs
    erland82 PC Specs
    Laptop (Model)Dell 6530
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    Processor1950X @4
    Memory (part number)G.skill F4-3600C15D-16GTZ @ 3466 14-13-13-33
    Graphics Card #11080ti EKWB
    MonitorAsus rog swift pg348q
    Storage #1SAMSUNG 960 PRO 512GB
    Storage #22x 240 ssd raid & 2x Predator 240GB m.2
    CPU CoolerEK-Supremacy EVO Threadripper Edition
    CaseCore P5 Tempered Glass Snow Edition
    Power SupplyCorsair HX 1000w
    Keyboard Corsair K95
    Mouse Logitech G900
    Headset Astro A50 gen3
    Headset/Speakers Cerwin Vega 5.1 XLS
    OS W10
    Network RouterAsus RT-AC68U
    Accessory #1 Denon AVR-X2300W
    Accessory #2 Acer Projector P1525
    Accessory #3 fanatec csw v2 complete
    erland82's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Same fault here. Code 00.
    It just froze when it worked on a task.

    Sometimes i got the post screen sometimes not.
    1 out of 15 times i got into the bios, but it was super unresponsive. (0,1 fps)
    Removed the bios battery and power, waited 5 min. Still got code 00.
    Did a bios flashback (1002). Still code 00.
    Then i left it over night without the battery and power.

    Worked next morning....
    Last edited by erland82; 04-08-2018 at 08:07 PM.

  9. #9
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Nov 2017
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Have you tried with out ram in slot A2? i've seen 2 zenith boards now that have had an issue with the inner ram DIMM slots

  10. #10
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    17
    Posts
    22

    The ram needs to be in the grey slots. not sure if this helps.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •