• Rata de Reimprospatare
 • Timp de Raspuns
 • IPS
 • Acoperire 100% sRGB
 • Acoperire 100% DCI-P3
 • Acoperire 100% Adobe RGB
 • Gama Dinamica Ridicata (High Dynamic Range - HDR)
 • Margini Ultra-Subtiri
 • ROG ScreenPad™ Plus
 • Sincronizare Adaptiva (Adaptive-Sync)
 • Validare Pantone®
 • Istorie
Pionierii Viitorului Afisajelor pentru Laptopuri de Gaming
Caracteristici
Istorie
Spulberam bariera celor 60 de Hz
Conducem cu Viteza la 120Hz
Lansare Accelerata 144Hz
Viteza ridicata
Supra-accelerare pixeli
Margini mai subtiri
Impact dinamic
Vizualizarea culorilor reale
Redefinind solutiile pentru competitii de jocuri la 240Hz
Depasind sistemele desktop la 300Hz
Viteze superioare in carcase de dimensiuni compacte
Afisaje duble
Echilibrarea fluiditatii si fidelitatii
In Curand
Pagina principala
Rata de Reimprospatare
Rata de reimprospatare descrie frecventa de afisare a unui nou cadru complet pe ecran.
Rata de reimprospatare descrie viteza cu care un afisaj se poate actualiza cu noi informatii. In mod standard, acesta valoare este exprimata in Hz, sau cicluri de actualizare pe secunda, ceea ce indica, de fapt, numarul de FPS-uri pe care le puteti vedea.

Majoritatea afisajelor standard sunt limitate la 60Hz, ceea ce inseamna ca pot afisa maxim 60 de cadre complete pe secunda. Afisajele folosite in cazul sistemelor laptop dubleaza rata de reimprospatare pana la 120Hz, permitandu-va sa vedeti pana la 120 de cadre pe secunda.

Afisajul se bazeaza pe GPU pentru generarea acelor cadre, dar placile video moderne pot crea cu usurinta rate de afisare a cadrelor peste 100. In combinatie cu afisaje cu rate de reimprospatare ridicate, acestea ofera o experienta mai cursiva in jocuri, cu un nivel de raspuns superior.
Timp de Raspuns
Timpul de raspuns descrie timpul necesar unui pixel individual sa tranziteze de la o culoare la alta.
Timpul de raspuns al unui afisaj indica viteza de reactie a pixelilor atunci cand primesc noi informatii. Este reprezentant de obicei printr-o valoare metrica gri-la-gri ce cuantifica viteza de tranzitie intre diferitele nuante de gri.

In general, producatorii de afisaje masoara timpii de raspuns diferit. Pentru a oferi cea mai precisa evaluare, ROG testeaza timpii de raspuns pentru o gama intreaga de tranzitii diferite pentru fiecare componenta de sub-pixel rosu, verde si albastru. Timpul de raspuns gri-la-gri publicat in specificatiile noastra reprezinta valoarea medie a acelor masuratori.

Viteze de raspuns scazute pot crea neclaritati si artefacte pe ecran, lasand o urma foarte vizibila in spatele obiectelor aflate in miscare, in special in jocurile cu o actiunea foarte rapida. Timpii de raspuns ridicati produc o imagine cu o claritate superioara, ce pot imbunatati urmarirea tintei si precizia.
IPS
In-Plane Switching (IPS) este un tip de tehnologie de afisare ce foloseste o structura cristalina paralela.
Primele afisaje pentru laptopuri se bazau pe tehnologia Twisted Nematic (TN) ce redirectioneaza lumina sub un unghi de 90° la trecerea printr-o structura cristalina lichida. Aplicarea unui voltaj modifica orientarea structurii pe verticala, blocand lumina. Proprietatile optice ale cristalelor variaza in functie de orientare, ducand la modificari nedorite ale culorilor si luminozitatii sub unghiuri diferite de vizualizare.

Afisajele IPS si de nivel IPS au fost create pentru a combate problemele cauzate de tehnologia TN. Acestea dispun de o structura de cristale lichide ce mentine orientarea orizontala, atat in stadiul pornit cat si in cel oprit. La aplicarea unui voltaj, cristalele se rotesc la 90° in acelasi plan ca si afisajul pentru a permite trecerea luminii. Acest tip de tehnologie de afisaj este capabila sa produca culori puternice cu un nivel foarte ridicat de acuratete, chiar si in cazul unghiurilor de vizualizare extinse.
Acoperire 100% sRGB
sRGB este un spectru de culori utilizat in mod obisnuit pentru materiale digitale. Acoperirea de 100% se refera la capacitatea de a produce toate culorile din aceasta gama.
Spatiul de culori sRGB a fost creat in 1996 pentru a defini gama comuna de culori ce pot fi reproduse de monitoare, imprimante si platforme digitale.

Desi exista spatii de culori mai noi ce acopera o varietate mai mare de culori in scopuri precise, sRGB ramane in continuare cel mai des folosit in spatiul digital la ora actuala.
Acoperire 100% DCI-P3
DCI-P3 este un spatiu de culori extins utilizat in mod obisnuit de catre industria filmului. 100% se refera la capabilitatea de a produce toate culorile din aceasta gama.
Digital Cinema Initiatives (DCI) este o asociatie a companiilor producatoare din industria cinematografica ce au creat propriul spatiu de culori in scopul standardizarii practicilor in industria de film profesionista.

DCI-P3 include o gama extinsa de nuante, mult superioara spatiului de culori sRGB. In ciuda faptului ca nu atinge o adancime de verde similara spectrului Adobe RGB, DCI-P3 include mai multe tonalitati de rosu si galben.
Acoperire 100% Adobe RGB
Adobe RGB este un spatiu de culori extins proiectat pentru convertirea in standardul CMYK utilizat de imprimeriile profesioniste. Acoperirea de 100% se refera la capacitatea de a produce toate culorile din aceasta gama.
Adobe si-a creat propriul spatiu de culori, cu o gama extinsa comparativ cu standardul sRGB. In mod special, spatiul Adobe RGB ofera mai multe nuante de verde si cyan. Este suportat in mod extins de catre toate aplicatiile din suita software Adobe, utilizata la nivel mondial de catre profesionistii din domeniul graficii.

Adobe RGB este foarte potrivit utilizarii in mediile de print datorita faptului ca acest spatiu de culori incorporeaza in mare parte standardul CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Black) folosit de profesionistii din domeniul imprimeriei.
Gama Dinamica Ridicata (High Dynamic Range - HDR)
Gama dinamica ridicata (High dynamic range - HDR) descrie abilitatea de a afisa un spectru extins de culori si contrast, oferind un aspect mult mai realist.
Termenul HDR este utilizat pentru a descrie afisajele ce pot produce o gama extinsa de contrast si culori comparativ cu formatele video standard.

Standardele video conventionale comunica datele privind luminanta si culorile in functie de specificatiile proiectate pentru tehnologii deja depasite. Afisajele moderne pot produce nuante de alb mai luminoase, nuante de negru mai profunde si o paleta de culori semnificativ mai mare. De asemenea, acestea pot oferi un control granular sporit datorita adancimilor mai ridicate ale bitilor ce fac posibile gradiente de culori mult mai cursive, si sisteme de iluminare locale ce permit un nivel de contrast superior.

Exista numeroase standarde HDR cu cerinte diferite pentru nivelul de luminozitate, contrast si gama de culori pe care le poate produce un afisaj. Jocurile si celelalte tipuri de continut trebuie special adaptate luand in considerare cerintele HDR pentru a beneficia de gama dinamica extinsa oferita de acest standard.
Margini Ultra-Subtiri
Marginile ultra-subtiri reduc cadrul din jurul afisajului pentru a imbunatati imersiunea si minimiza dimensiunile sistemului.
Pentru a face posibil un nivel superior de imersiune, ROG utilizeaza afisaje cu margini ultra-subtiri. Acest design atent conceput ofera un raport ecran-carcasa mai ridicat, ce minimalizeaza elementele ce pot distrage atentia, atragandu-te mai mult in actiunea de pe ecran. Marginile mai subtiri ocupa mai putin spatiu, ceea ce ne permite sa instalam afisaje mai mari in laptopuri de dimensiuni mai mici ce pot fi transportate cu usurinta oriunde.
ROG ScreenPad™ Plus
ROG ScreenPad Plus este un ecran secundar cu control tactil integrat in anumite modele de laptopuri ROG dedicate jocurilor.
Alt Laptop
ROG Zephyrus Duo 15
Masurand 14.1 inci, ROG ScreenPad Plus este cel mai mare afisaj secundar integrat vreodata intr-un laptop de jocuri. Ecranul de control tactil foarte intuitiv conlucreaza perfect cu ecranul principal, oferindu-ti mai mult spatiu pentru jocuri, crearea de continut, productivitate si multe altele.

Zona de afisare suplimentara iti permite sa ai intotdeauna la indemana cele mai importante functii de control si utilitare, transformand ecranul principal intr-un spatiu de lucru extins pentru creativitate si divertisment. Cu ajutorul aplicatiei software incluse, poti crea de asemenea Grupuri de Sarcini ce iti mentin structura aplicatiilor preferate pentru diferite scenarii de utilizare.
Sincronizare Adaptiva (Adaptive-Sync)
Tehnologia de Sincronizare Adaptiva (Adaptive-Sync) permite afisajului sa varieze rata de reimprospatare a imaginilor pentru a corespunde ratei de afisare a cadrelor oferite de GPU. Performantele pot varia constant in functie de jocul favorit si de actiunea de pe ecran. Majoritatea afisajelor dispun de o rata de reimprospatare a cadrelor constanta, ceea ce creeaza probleme atunci cand noile cadre nu sunt gata la momentul potrivit.

Tehnologia de Sincronizare Adaptiva ajusteaza intr-o maniera dinamica rata de reimprospatare a afisajului pentru a corepunde ratei de afisare a cadrelor oferite de GPU. Coordonarea atenta a ratelor de afisare elimina artefactele vizuale ce pot afecta senzatia de realism. De asemenea, minimalizeaza tremurul de imagine si intarzierile la afisare ce iti pot afecta experienta in jocuri.

Afisarea sincronizata a cadrelor mai este de asemenea cunoscuta sub numele de rata variabila de reimprospatare a cadrelor. Sincronizarea Adaptiva este o implementare bazata pe standardul DisplayPort.
Validare Pantone®
Afisajele Validate Pantone® garanteaza acuratetea reproducerii culorilor si respectectarea paletei de culori Pantone recunoscuta la nivel global.
Inainte de Calibrarea Pantone
Dupa Calibrarea Pantone
Pantone LLC este o companie faimoasa, cunoscuta in mod special pentru crearea Pantone Matching System (PMS). PMS este un spatiu de culori proprietar utilizat in mod frecvent in designul grafic, moda, imprimerii, productie industriala si alte segmente. Acesta ajuta la mentinerea acuratetii culorilor atat in mediul digital cat si in cel fizic, in cazul unei game extinse de materiale.

Certificarea Validare Pantone® este acordata afisajelor ce si-au dovedit capacitatea de a reproduce culori cu un nivel superb de fidelitate, respectand cerintele recunoscute global ale standardului Pantone Matching System.