Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 27
  1. #1
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    19
    Posts
    281

    Maximus XI Extreme BIOS 1802

    Since Updating my MB to 1802 i can boot with XMP 2 profile but the my pc needs now longer to start into the Post screen (rog logo), Displays stays dark for 1-2 min until the board go through all checks (hdd check, mem check etc..) after all tests it starts normal....*

    Anyone has the same issue?*

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    10
    Posts
    19

    the same with my XI Extreme, look what the Q-Code LED shows. With me cold start problems and 55 - Memory not installed.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array Mutaz2019 PC Specs
    Mutaz2019 PC Specs
    MotherboardROG STRIX Z590-F GAMING Wi-Fi
    ProcessorIntel® Core™ i7-11700K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 2x16GB DDR4 3200Mhz
    Graphics Card #1ROG-STRIX-RTX3080-O10G-GAMING
    MonitorROG SWIFT PG279QE
    CPU CoolerXPG Levante 360 AIO
    CaseCooler Master H500m
    Power SupplyROG-STRIX-850G
    Keyboard HyperX Alloy Origins
    Mouse HyperX Pulsefire Raid RGB
    OS Windows 10 Pro X64

    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    26

    The same with my ROG STRIX Z390-F
    BACK TO 1302v.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardOnboard TOSLINK to powered speakers
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad LOFTMAT (16x13 inch) Cushioned Gaming Mat - "The Gaming Slim"
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore with Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 11 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    389

    You want to use XMP 1. XMP 2 is the standard clock settings set by the manufacturer. XMP 1 is the standard manufacturer setting plus tighter settings and stability enhancements set by ASUS.

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    19
    Posts
    281

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    You want to use XMP 1. XMP 2 is the standard clock settings set by the manufacturer. XMP 1 is the standard manufacturer setting plus tighter settings and stability enhancements set by ASUS.
    this does not fix my problem with bios 1802

  6. #6
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Sep 2018
    Reputation
    10
    Posts
    2

    My Maximus xi hero can't boot with this bios....the q code loops it self over and over the same numbers and the screen is black....I have to shut it off 2 or 3 times and then turn it on again to pass this problem.....With the previous bios no problems.

  7. #7
    ROG Guru: Orange Belt Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    Laptop (Model)N/A
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16 - 128GB (4x32)
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardOnboard TOSLINK to powered speakers
    MonitorMSI Creator PS321URV (32 in 4k HDR600)
    Storage #1Samsung 980 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerLian Li Galahad 360 (3x Uni fan SL120)
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL Black (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad LOFTMAT (16x13 inch) Cushioned Gaming Mat - "The Gaming Slim"
    Headset/Speakers Vanatoo Transparent One Encore with Rel HT/1003 Subwoofer
    OS Windows 11 Pro for Workstations 64-bit
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300 (Using Spectrum 400MB service)
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 2x Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Accessory #3 7 Uni Fan SL120 fans for PC case
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    45
    Posts
    389

    Your guys issues may not necessarily be a Bug (It could be). All I know is when I see "Stability improvements" in the Fixes I then have to accept the fact that I may have to start setting up a new OC from scratch. Meaning the previous settings may not work anymore so I have to go through the whole OC process again to achieve the same or (Hopefully) better results.

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array Enderwiggin03 PC Specs
    Enderwiggin03 PC Specs
    MotherboardROG STRIX Z390-E Gaming
    ProcessorIntel Core i9 9900k @ 5.1Ghz on all 8 cores 1.36v
    Memory (part number)F4-4266C19D-16GTZR @ 4000Mhz CL16-17-17-35 1.45v
    Graphics Card #1EVGA RTX 2070 XC Ultra
    Sound CardCreative Sound Blaster X AE-5
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Samsung 970 Evo 500GB m.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB SATA
    CPU CoolerEVGA CLC280 with 4x NF-A14 iPPC-3000 PWM (push/pull)fans
    CaseFractal Design R6
    Power SupplyEVGA G3 1000w
    Keyboard Logitech G513 Carbon
    Mouse Logitech G703
    Mouse Pad Logitech Poweplay
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    193

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    Your guys issues may not necessarily be a Bug (It could be). All I know is when I see "Stability improvements" in the Fixes I then have to accept the fact that I may have to start setting up a new OC from scratch. Meaning the previous settings may not work anymore so I have to go through the whole OC process again to achieve the same or (Hopefully) better results.
    This. I had to start from scratch with my Z390-E. I was able to achieve the same settings as before. What's interesting about 1802 is that I can run XMP (which wouldn't boot before) but XMP fails memtest86. There might be a memory timing issue that's causing everyone instability. I'd double check all of the settings and timings from before and see if that's the issue.

  9. #9
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    19
    Posts
    281

    Quote Originally Posted by Enderwiggin03 View Post
    This. I had to start from scratch with my Z390-E. I was able to achieve the same settings as before. What's interesting about 1802 is that I can run XMP (which wouldn't boot before) but XMP fails memtest86. There might be a memory timing issue that's causing everyone instability. I'd double check all of the settings and timings from before and see if that's the issue.
    buddy I had no oc before and still have no oc so this has to be Bios related... I switched back to 1302 and it runs through all tests in seconds... in 1802 it test cpu, each memory, hdd (only have ssd’s) and the last is gpu but it takes more than 1 minuteÂ*

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    19
    Posts
    281

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    It sounds like you want to achieve the same results after installing the new BIOS. Your issue is not necessarily a Bug (It could be). All I know is when I see "Stability improvements" in the Fixes I then have to accept the fact that I may have to start setting up a new OC from scratch. Meaning the previous settings may not work anymore so I have to go through the whole OC process again to achieve then same or (Hopefully) better results.

    you post the same answer in every thread.... you see how many people have problems with the bios 1802... if you have no problems then post your specs and settings... your answers don’t help anyone...I’m not a newbi neither a pro but. If I use the standard settings before and now with the same settings I have problems with the bios 1802 there must be something wrong now... or they make this on purpose for selling new products... btw they didn’t post a change log...

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •