Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    ROG Member Array handyrefuse PC Specs
    handyrefuse PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorIntel Core i5-6600K 3.5GHz Quad-Core Processor
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-2400 Memory (CMK16GX4M2A2400C14R)
    Graphics Card #1ASUS ROG GeForce GTX 1070 STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB
    Sound CardCreative Sound Blaster Omni Surround 5.1 USB
    MonitorAsus VG248QE 24.0" 144Hz Monitor
    Storage #1Samsung 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive
    Storage #2Seagate Desktop HDD 4TB 3.5" 5900RPM Internal Hard Drive
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair SPEC-03 White ATX Mid Tower Case
    Power SupplyCorsair RMx 650W 80+ Gold
    Keyboard Ducky Shine 4
    Mouse Logitech G502
    Headset AKG K553 PRO
    Headset/Speakers Creative Labs GigaWorks T40 Series II
    OS Windows 10 Home

    Join Date
    Aug 2016
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Frustrating Frequent Freezing

    First of all sorry for huge wall of text. I'm at a loss and need assistance.

    So I built this right around Dec/Jan this year. Everything was going fine for the most part. Now within the past 2 months I've been having some issues with the pc completely freezing up and having to hold down power button to shut off pc as the reset button does nothing when it freezes.
    At first this was mostly happening while playing games and when it froze the audio playing at the moment of freeze would be looped (i'm guessing) and sound like a very loud buzzing. Using MSI Afterburner this didn't seem to be a temp issue for CPU or GPU (GPU never even reached 70.) It's very random too, it could happen after 45 seconds or 3 hours while in game. Then it also started to happen while not gaming. No specific thing seems to trigger it. Could happen while browsing or even when no programs running at all.

    Ran Memtest86 and all checked out good.

    I did a fresh install of Windows, but still happened. When I got the 970 it worked fine, but occasionally when I would turn the monitor back on the screen would be, I guess pixelated would be the best term for it. Sometimes would take a reboot or 2 to fix. Was random and rare so didn't worry too much about it. So I took the GPU out and used the on-board video while I waited for 1070 to arrive. Only crashed once in the week while I waited and that was when I tried play Bastion using the Intel 530 on the CPU. Stopped gaming for the week and no crashes. So figured was failing GPU.

    1070 arrived slapped it in and also applied new thermal paste to CPU and reseated RAM while I was in there. Also did another fresh install with new Windows 10 Anniversary Update ISO. Had a freeze or 2, but nothing like it had been doing previously. Disabled the on-board sound and used USB Sound Blaster Omni 5.1 and now had several crashes last night while browsing.

    Haven't had any in game freezes (currently playing Dishonored with DSR 3840x2160 @144mhz) since changing to 1070 (knock on wood), but still getting some here and there, just less frequently than before.

    The Q-Codes I've seen the last 3 times it has frozen are 99, FF, 04

    What do I test/replace next?

    Power supply? Motherboard? CPU?

    Any assistance is greatly appreciated.

  2. #2
    Moderator Array Nate152 PC Specs
    Nate152 PC Specs
    MotherboardROG Maximus IX Code
    Processori7-7700k 5.2GHz Delidded
    Memory (part number)16GB G.Skill Trident Z 4025MHz 17-17-17-39-2T
    Graphics Card #1Titan Xp - EKFC waterblock
    Graphics Card #2Titan Xp
    Sound CardROG SupremeFX 2015
    MonitorHP ZR30w
    Storage #1Toshiba OCZ VX500 256GB
    CPU CoolerSwiftech Apogee GTZ
    CaseThermaltake Armor+ VH6000
    Power SupplyEVGA Supernova 1600w Titanium
    Keyboard Cyberpower Skorpion K2
    Mouse Razer Basilisk
    Headset Sennheiser HD6XX / Modmic 5
    OS Windows 10 Home 64 bit
    Accessory #1 Asus optical drive
    Accessory #2 Koolance ERM-2K3U
    Nate152's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Reputation
    308
    Posts
    16,359

    Hello handyrefuse

    Welcome to the ROG forum.

    With freezing the first thing I like to check is the ram and seeing you're using corsair vengeance lpx which seems to be the most problematic on ROG boards try raising the Dram voltage to 1.35v.

    Dram voltage up to 1.50v is safe.

    Let us know if raising the Dram voltage stops the freezing.

  3. #3

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array AKBAAR PC Specs
    AKBAAR PC Specs
    MotherboardASUS Maximus Impact VIII
    ProcessorIntel i7-6700k @ 4.6Ghz
    Memory (part number)TridentZ 3200C14 - 32GTZ 32GB
    Graphics Card #1MSI GTX 1080 Gaming X
    MonitorDELL U3014
    Storage #1Samsung 840 Pro SSd
    Storage #2Samsung 840 Pro SSd
    CPU CoolerCorsair H80i GT
    CaseCorsair 250D
    Power SupplyCorsair AX760i
    Keyboard Corsair k70-rgb
    Mouse SteelSeries Rival 100
    OS Windows 10 Pro X64
    Network RouterASUS RT-AC5300

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    251

    I always advise people to check if they are using latest Intel ME firmware sometimes it fixes bugs that Intel didnt fix upon release but they fixed it after with new firmware
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...n-11-0-10-1002

    here you can find latest versions.
    http://www.win-raid.com/t596f39-Inte...tem-Tools.html

    you can also read here to know that there was a bugg in ME firmware effected intel motherboard to not let them run max speed FCLK . a new firmware fixed that
    http://club.myce.com/f184/intel-skyl...0/#post2760764

    I would recommend for safety to do a backup too
    FWUpdLcl64 -SAVE old.bin

  5. #5
    ROG Member Array handyrefuse PC Specs
    handyrefuse PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorIntel Core i5-6600K 3.5GHz Quad-Core Processor
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-2400 Memory (CMK16GX4M2A2400C14R)
    Graphics Card #1ASUS ROG GeForce GTX 1070 STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB
    Sound CardCreative Sound Blaster Omni Surround 5.1 USB
    MonitorAsus VG248QE 24.0" 144Hz Monitor
    Storage #1Samsung 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive
    Storage #2Seagate Desktop HDD 4TB 3.5" 5900RPM Internal Hard Drive
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair SPEC-03 White ATX Mid Tower Case
    Power SupplyCorsair RMx 650W 80+ Gold
    Keyboard Ducky Shine 4
    Mouse Logitech G502
    Headset AKG K553 PRO
    Headset/Speakers Creative Labs GigaWorks T40 Series II
    OS Windows 10 Home

    Join Date
    Aug 2016
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Nate152 View Post
    Hello handyrefuse

    Welcome to the ROG forum.

    With freezing the first thing I like to check is the ram and seeing you're using corsair vengeance lpx which seems to be the most problematic on ROG boards try raising the Dram voltage to 1.35v.

    Dram voltage up to 1.50v is safe.

    Let us know if raising the Dram voltage stops the freezing.
    Thanks for info. I set the Dram voltage to 1.35v and we will wait and see how that works. The freezing has been less frequent since putting in the 1070 and don't think it's happened once in game. It was freezing in game a lot while I was trying to finish ME3.

  6. #6
    ROG Member Array handyrefuse PC Specs
    handyrefuse PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorIntel Core i5-6600K 3.5GHz Quad-Core Processor
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-2400 Memory (CMK16GX4M2A2400C14R)
    Graphics Card #1ASUS ROG GeForce GTX 1070 STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB
    Sound CardCreative Sound Blaster Omni Surround 5.1 USB
    MonitorAsus VG248QE 24.0" 144Hz Monitor
    Storage #1Samsung 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive
    Storage #2Seagate Desktop HDD 4TB 3.5" 5900RPM Internal Hard Drive
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair SPEC-03 White ATX Mid Tower Case
    Power SupplyCorsair RMx 650W 80+ Gold
    Keyboard Ducky Shine 4
    Mouse Logitech G502
    Headset AKG K553 PRO
    Headset/Speakers Creative Labs GigaWorks T40 Series II
    OS Windows 10 Home

    Join Date
    Aug 2016
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by Chino View Post
    Are you running the latest BIOS for your motherboard?
    I updated to 1902 not too long ago, I believe I was at 1601 before that.

  7. #7
    ROG Member Array handyrefuse PC Specs
    handyrefuse PC Specs
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS VIII HERO
    ProcessorIntel Core i5-6600K 3.5GHz Quad-Core Processor
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4-2400 Memory (CMK16GX4M2A2400C14R)
    Graphics Card #1ASUS ROG GeForce GTX 1070 STRIX-GTX1070-O8G-GAMING 8GB
    Sound CardCreative Sound Blaster Omni Surround 5.1 USB
    MonitorAsus VG248QE 24.0" 144Hz Monitor
    Storage #1Samsung 850 EVO-Series 500GB 2.5" Solid State Drive
    Storage #2Seagate Desktop HDD 4TB 3.5" 5900RPM Internal Hard Drive
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212 EVO
    CaseCorsair SPEC-03 White ATX Mid Tower Case
    Power SupplyCorsair RMx 650W 80+ Gold
    Keyboard Ducky Shine 4
    Mouse Logitech G502
    Headset AKG K553 PRO
    Headset/Speakers Creative Labs GigaWorks T40 Series II
    OS Windows 10 Home

    Join Date
    Aug 2016
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by AKBAAR View Post
    I always advise people to check if they are using latest Intel ME firmware sometimes it fixes bugs that Intel didnt fix upon release but they fixed it after with new firmware
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...n-11-0-10-1002

    here you can find latest versions.
    http://www.win-raid.com/t596f39-Inte...tem-Tools.html

    you can also read here to know that there was a bugg in ME firmware effected intel motherboard to not let them run max speed FCLK . a new firmware fixed that
    http://club.myce.com/f184/intel-skyl...0/#post2760764

    I would recommend for safety to do a backup too
    FWUpdLcl64 -SAVE old.bin
    I seem to be using Engine Firmware 11.0.0.1168

    Do I want to use 11.0.10.1002 or a newer one like 11.0.15.1003?

    Thanks

  8. #8
    ROG Guru: Orange Belt Array AKBAAR PC Specs
    AKBAAR PC Specs
    MotherboardASUS Maximus Impact VIII
    ProcessorIntel i7-6700k @ 4.6Ghz
    Memory (part number)TridentZ 3200C14 - 32GTZ 32GB
    Graphics Card #1MSI GTX 1080 Gaming X
    MonitorDELL U3014
    Storage #1Samsung 840 Pro SSd
    Storage #2Samsung 840 Pro SSd
    CPU CoolerCorsair H80i GT
    CaseCorsair 250D
    Power SupplyCorsair AX760i
    Keyboard Corsair k70-rgb
    Mouse SteelSeries Rival 100
    OS Windows 10 Pro X64
    Network RouterASUS RT-AC5300

    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    251

    Quote Originally Posted by handyrefuse View Post
    I seem to be using Engine Firmware 11.0.0.1168

    Do I want to use 11.0.10.1002 or a newer one like 11.0.15.1003?

    Thanks
    yes use the latest one mentioned in win-raid website which is 11.0.15.1003

    I have it on my IMPACTVIII flashed. keep a backup before doing so.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array TheRiwen PC Specs
    TheRiwen PC Specs
    MotherboardViii Hero
    Processor6700
    Memory (part number)F4-2400C15D-16GVR
    Graphics Card #1GTX 980TI
    Sound CardSoundblaster ZxR
    CPU CoolerNH-U12S
    Power SupplyCorsair RM750X
    Keyboard logitech g910
    OS windows 10 pro

    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    37

    If you running the windows 10 1607 (windows 10 anniversary). There is problems with that version. Some people are getting freeze in windows.

    The corsair memory also give freeze. I did have corsair but after i did switch to other brand no problems anymore.

    it can be both. So if you run version 1607 in windows try to roll back.

  10. #10
    Ex-employee Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    108
    Posts
    2,154

    As TheRiwen mentioned it's a common issue with the Windows 10 1607 build so rolling back would be one of the solutions.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •